Трети конгрес на испанския език в Росарио


В присъствието на краля и кралицата на Испания и на президента на Аржентина Нестор Кирчнер в аржентинския град Росарио започна Третият конгрес на испанския език.
Росарио, разположен на р. Парана, на 300 км серевно от столицата Буенос Айрес, се е подготвил за посрещането на това “най-значимо събитие в историята на града”, уверява кметът Мигел Лифстчиц.
160 представители от всички испаноговорещи страни, включително престижни писатели, лингвисти, филолози, журналисти ще анализират промените, налагани от процеса на глобализация в испанския език, използван от около 400 милиона души в света.
Сред участниците ще е и португалецът Жозе Сарамаго, нобелист за литература през 1998 г., мексиканецът Карлос Фуентес, никарагуанецът Ернесто Карденал, чилиецът Хорхе Едуардс. Личат още имената на испанците Хуан Хосе Мияс и Луис Ландеро, перуанеца Алфредо Брайс Еченике, аржентинците Томас Елой Мартинес, Хуан Хосе Себрели, Ектор Тисон и т.н.
Конгресът е организиран от Асоциацията на академиите по испански език и от Института “Сервантес” с помощта на аржентинското правителство. Той ще протече в три основни категории: идеологически и социални аспекти на лингвистичната идентичност; идентичност и език в литературното творчество; интернационалният испански и интернационализирането на испанския. Очаква се изказаните мнения и резюметата на дискусиите да бъдат публикувани.
На тържественото откриване в театър “Ел Сиркуло” ще говорят президентът Кирчнер, крал Хуан Карлос, писателите Тисон и Фуентес. Испанецът Франсиско Аяла ще изпрати запси на обръщението си. Ще бъде отбелязано и четвъртото столетие от издаването на първата част на “Дон Кихот” – един от върховете на испанската литература.
Ще бъде представено също и дигитално издание на “Паниспански речник на двусмислиците”, чийто печатен вариант ще се появи на Панаира на книгата в Мадрид през 2005 г. Той включва 7000 най-разпространени в испанския двусмислици.
В деня на закриването на конгреса ще бъде честван 93-годишния аржентински писател Ернесто Сабато, автор на “Герои и гробове”, “Тунелът” и др.

Култура