КИТО(Еквадор)- град-музей в Андите


Разположен в котловината Гуайлябабма в близост до река Мачангара в подножието на вулкана Пичинча. Втора столица в Латинска Америка по надморска височина (2819 м).

- Основан на 6 декември 1534 г. от Себастиан де Беналкасар на мястото на древен град на инките, през колониалната епоха се превръща в един от най-значимите центрове на изкуствата на континента и е първият, който започва борба за независимост.
- Кито е град, който разполага с най-много великолепни исторически паметници на възможно най-малка площ. Тук има осемдесет и шест колониални църкви. През 1978 г. е обявен от ЮНЕСКО за паметник на културата от общочовешко значение. Колониалната архитектура на Кито, която съчетава фламандски, мавритански, испански и италиански влияния, обагрени от индианската култура, е уникална за континента.
- В центъра на града са издигнати монументални църкви, манастири и музеи, които съхраняват художествени богатства от школата на Кито от ХVІ, ХVІІ и ХVІІІ в. Новият град напредва на север с по-широките си улици и обширни паркове като Майо или Аламеда, където се издига най-старата астрономическа обсерватория в Южна Америка.
- От всички големи градове на света Кито е разположен най-близо до екватора, който минава на 25 км на север и е отбелязан с паметник. Недалеч от града се издига вулканът Кайамбе (5790 м), който е и най-високата точка на земята на линията на екватора и единственият с географска ширина и температура, равни на нула.
- Железницата Кито-Гуайякил (1908 г. ) –сложен инженерен обект с остри завои (до 29 °), се извива между най-величествените вулканични върхове на континента, между които Линиса ( 5265 м), Котопакси (5987 м – най-високият активен вулкан в света) и Чимборасо (6310 м – най-високият в страната).

Заслужават да се видят:
- Храмът Сан Франсиско (наречен Ескориал на Андите) – най-високата старинна църква в Южна Америка (1535 г.) и най-голямата в Кито. Построена е върху развалините от дворец на вожд на инките. Фасадата й е великолепна с внушителни камбанарии в бароков стил. Вътрешната украса е в арабско-испанския стил мудехар, който изпъква особено под централния купол. Заслужават да се отбележат и изящно изваяните дървени иконостаси. Вътрешният двор с двойни аркади е един от най-хармоничните в Америка. В храма се съхраняват платна, между които изображения на Свети Августин, считани за най-ценните религиозни реликви в Кито.
- Храмът Ла Компания – най красивият и богат в Кито. Представлява почти пълно копие на прочутия йезуитски храм, посветен на Исус Христос в Рим. Фасадата, дело на Леонардо Дойблер (1722 г.) и на венецианския художник Гандолфи (1765 г.), украсена със соломонови колони, многолинейни фризове и растителни орнаменти, се вписва напълно в каноните на европейския барок. Вътрешната украса от позлатено дърво, стенописите и скулптурите са в духа на местното изкуство.
- Манастирът Свети Августин пази интересни скулптури и платна на местната школа, чийто най-известен представител е Мигел де Сантяго. Под централния купол е разположен хорът. Столовете са в ренесансов стил, а таванът е богато изписан. Не липсват и елементи в стил мудехар. Много от героите на борбата за независимост на Еквадор са погребани в манастира.
- Катедралата (1582 г.) – една от най-старите в Америка. Почти изцяло е възстановена след земетресението през 1755 г. Семплата й външност контрастира с изключително пищната й вътрешна украса в стил мудехар. Обновена е през ХVІІІ век. Тук е и гробът на генерал Сукре, сподвижник на Симон Боливар и освободител на Еквадор.

Забележителности