Бразилски джаз и филми в София


Бразилската джаз фурия Итамара Коракс омагьоса със страстните си изпълнения софийската публика на концерта в МГТ “Зад канала” на 3 ноември, организиран от бразилския посланик у нас Пауло Воловски. Концертът даде емоционален старт и на още една инициатива на посолството на Бразилия, осъществявана съвместно с Българската национална филмотека – седмица на бразилското кино от 6 до 12 ноември във филмотечното кино “Одеон”.
Панорамата включва седем ярки филмови творби и бе открита с прожекцията на емблематичния лента “Централна гара Бразилия” (1998) на режисьора Валтер Салес. В главната роля е Фернанда Монтенегро, чиято игра е удостоена със “Сребърна мечка” на Берлинския кинофестивал. Самият филм е носител на “Златна мечка” от същия фестивал, има две номинации за "Оскар" и още десетки престижни отличия.
С номинация за "Златна палма" в Кан пък е експерименталният филм "Неудобният" (2000) на Руи Гера, копродукция с Куба и Португалия по романа на Чико Буарке. Легендарни имена на боса новата като Антониу Карлуш Жобим, Винисиуш де Мораиш, Жоао Жилберто и др. са герои на документалния филм "Най-хубавото нещо (Истории и случки с боса нова)" от 2005 г. на Паулу Тиаго. Не бива да се изпускат също "Войната на Канудос" (1997) на Серхио Резенде, "Игра за четирима" (1995) на Фабио Барето, "Делбата" (2001) на Даниел Фильо и "Мадам Сатана" (2002), копродукция на Бразилия и Франция с режисьор Карим Енуз. Всички филми са със субтитри на български.

Контакти с България