Фелипе Калдерон, недочакалият


Самолетна авария осуети посещението на българския президент Георги Първанов в Мексико и заедно с цялата си представителна делегация държавният ни глава трябваше да се върне от средата на пътя обратно у дома. Срещата с древната родина на маите и ацтеките, омайвала навремето и Людмила Живкова, бе отложена за неопределено време.
Още преди да кацнат на българска земя пътешествениците кутсузлии, се чуха заядливи въпроси какви такива важни държавни интереси са направили необходима екзотичната визита. Мексико все пак дори не поддържа свое посолство в София. Легацията му, отговаряща за България, е в Будапеща. Не се забелязва и наплив от мексикански стоки на нашенския пазар, с изключение на теленовелите. Затова вояжът на Първанов бе заподозрян в залитане към чист туризъм.
Нищо по-далеч от истината. Всъщност Първанов, който обича да говори за България като за “предвидим съюзник”, известно чий, беше тръгнал на гости на един от двамата най-верни латиноамерикански стражи на пазарната икономика и на свободната търговия със САЩ – мексиканския президент Фелипе Калдерон. Другият е колумбийският му колега Алваро Урибе. И двамата в момента са мобилизирани да бранят фронта на приятелите на Вашингтон в задния му двор от почервенялата Латинска Америка на Уго Чавес, Ево Моралес, Даниел Ортега и сие. Още когато драматично се състезаваше за президентския пост през 2006 г. с левия си съперник Мануел Лопес Обрадор, Калдерон бе наричан от всички “човека на САЩ”. А когато въпреки даващите предимство на Обрадор сондажи крайната победа с... 0,57% (!) незнайно как отиде при Калдерон, цял свят разбра, че най-мотивиран да черпи е Белият дом. Така че съвсем предвидимо беше - след като е домакинствал на Владимир Путин в София, Първанов трябваше да избалансира пред Джодрж Буш с гостуване при някого като Калдерон. Уви, птица му мина път...


Контакти с България