Мексиканската следа на Людмила Живкова


Третото допълнено издание на нашумялата книга „Дипломация в зоната на кактуса” бе представено в София от автора Богомил Герасимов – посланик в Мексико от 1976 до 1982 г. Читателите ще открият още подробности около мексиканската следа на Людмила Живкова и нейната загадъчна смърт, както и много интересни епизоди от дипломатическите пътеки на Герасимов в Мексико, Индия, Индонезия, Англия, Япония и т.н. Приятелствата му с мексиканските президенти Луис Ечевериа и Хосе Лопес Портильо се редуват със сложно сърфиране покрай подводните камъни на тогавашния обществен строй в България. Авторът хвърля светлина и върху малко известни факти от времето на прехода, в които е бил въвлечен по стечение на обстоятелствата.
Най-голямо внимание и в новото издание е отделено на българо-мексиканските отношения, честването на 1300-годишнината от създаването на българската държава, пораждащата много въпроси смърт на председателката на Комитета за култура и дъщеря на „Първия” Людмила Живкова, с която Герасимов е поддържал близки приятелски отношения.
Премиерата на третото издание на „Дипломация в зоната на кактуса” събра много читатели в Националния дом на науката и техниката в София, които се насладиха и на изпълненията на мексикански песни от дуо „Лос Хемелос”. Известният телевизионен журналист Симеон Идакиев, обиколил цяла Латинска Америка, добър познавач на Мексико и приятел на автора, бе водещ на вечерта. Богомил Герасимов прочете избрани страници от книгата си и допълни написаното с разкази за развитието на някои сюжети, събития и процеси.
Представена бе и книгата му „Капки в морето”. С нея авторът демонстрира как да тълкуваме думите на Алберт Айнщайн: „Най-хубавото нещо, което можем да изпитаме, е усещането за мистерия. То е изворът на цялото истинско изкуство и наука.”
Сред другите радващи се на постоянен читателски интерес книги на Герасимов са „Тайнствената сила на пирамидите”, „Тайните на отвъдното”, „Мистерията Ева”, „Кукулкан слиза от небето” и др.

Контакти с България