Еквадор избира между милионер и белгийски зет



Вторият тур на президентските избори в Еквадор на 26 ноември ще определи не само новия държавен глава на страната, но и настроението на Джордж Буш. Защото еквадорците трябва да избират между представителите на две ключови тенденции – откровено проамериканската и клонящата към т.нар. “лява вълна” в Латинска Америка.
Бранител на първата е 56-годишният “бананов крал” Алваро Нобоа – един от най-богатите хора в страната, натрупал милионите си от търговия с банани, но и от недвижими имоти, банки и собствени медии. Той е вдъхновен адепт на предлаганата от САЩ Общоамериканска зона за свободна търговия, към която Еквадор вече се е присоединил. На първия тур през октомври Нобоа спечели 25,31% от гласовете.
С по-малко от 1 процент разлика – 24,58% - непосредствено зад него е съпреникът му Рафаел Корреа. 43-годишният харизматичен икономист, който за кратко се е упражнявал и като министър на икономиката в сегашното правителство в началото на 2005-а, е учил в Белгия и САЩ. Женен е за белгийка и се определя като “левичар, но не марксист, а християнин”. Противниците му го представят за “човек на Уго Чавес” (венецуелския президент, който е “на нож” с Буш). Но Корреа се сърди на тези сравнения и уверява, че няма намерение да копира никого, а да се грижи само за добруването на еквадорците. Използвайки игра на думи с фамилното си име, което на испански означава “колан”, той провъзгласи, че “ще стегне колана” на корупцията и на традиционните политици.
Още по-екзотично име, а и съдба има съекипникът на Корреа, който е неговият кандидат-вицепрезидент – Ленин Морено (в превод – Мургавия Ленин). 53-годишният днес Ленин е бил деен бизнесмен в туризма, както и издател. Но през 1998 г., пазарувайки с жена си в търговски център, става жертва на криминално нападение. При престрелката куршум засяда в гръбнака му и Ленин остава парализиран, принуден да понася непрестанни адски болки. И бизнесът, и животът му се провалят. 4 години по-късно, когато негов приятел му разказва виц и го кара да се смее дълго, Ленин установява, че смехът намалява болките му. Това му възвръща силите и той прави научна кариера с изследвания върху смеховата терапия. Днес тя е част от съвместната му с Корреа предизборна програма - като едно от средствата за решаване на проблемите на страната.
Малката разлика от първия тур между Нобоа и Корреа провокира прогнози за възможен “мексикански сценарий” и в Еквадор. На изборите в Мексико през юли тамошните кандидати Фелипе Калдерон (приятел на САЩ) и Андрес Мануел Лопес Обрадор (приятел на Чавес) се разминаха само с 0,57%. Загубилият Лопес Обрадор и до днес не приема загубата, уверява, че е жертва на изборна измама и на 21 ноември се закле като “алтернативен президент” с помпозна церемония на най-големия площад “Сокало” в столицата Мексико. Калдерон нарече клетвата “щуротия”.



Известни личности