Кубинска магия с “Буена Виста”


На следващата вечер след зашеметяващия концерт “На живо от “Буена Виста” – Хавана Лаундж” в зала 1 на НДК, който на 6 февруари изнесоха десетимата виртуози на кубинските ритми от легендарната група, всички те бяха събрани от посланика на Куба Херардо Суарес Алварес на неформална среща с приятели на Острова на свободата. “ТЕМА” бе единствената медия, която бе поканена на фиестата. Темпераментът на кубинските артисти бликна веднага, след като българското дуо “Лос Хемелос” (близнаците Димитър и Николай Константинови), им поднесоха своята изненада – изпълнение на няколко от хитовете на “Буена Виста”. Една от солистките – Мария Виктория де Сиенфуегос, тутакси изви глас заедно с близнаците. В импровизирания спектакъл незабавно и с плам се включиха и останалите – неподражаемата Тереса Гарсия Катурла, ветеранът Хулио Алберто Фернандес, атрактивните и пулсиращи в единен ритъм музиканти. А след като Тереса се впусна и в танц първо с кубинския посланик, после и с венецуелския, и с аржентинския, градусът на общото забавление стигна неудържими висоти. Кубинският ром и типичната кубинска кухня допълниха усещането, че насред София се е пренесла частица от горещия тропически остров.
Самите гости от “Буена Виста” бяха почувствали същото още на концерта в НДК. Всички бяха омаяни най-вече от нашенската публика, от чувствителността й към кубинските ритми, от всеотдайността и таланта й да танцува салса и сон.
Ето и блиц-впечатленията на тримата солисти.
Тереса Гарсия Катурла: “Българската публика е божествена! Танцува по-добре от кубинската, ей-богу! Навсякъде по света ни посрещат с отворени сърца, защото и ние идваме именно с отворени сърца. Носим си кубинската магия – палмите, морето, нашия национален характер, зареден с енергия и с обич към живота и хората. Аз специално съм попила музиката още от малка, от семейството ми, в което всичките 11 деца пеехме и танцувахме, да не говорим за баща ни – известния кубински музикант Алехандро Гарсия Катурла, който беше цяла симфония...”
Мария Виктория де Сиенфуегос: “Никога не съм си представяла, че ще ни посрещнат така! Направо сякаш бях у дома си! Трогнаха ме, разплакаха ме... Да дойда чак тук, на другия край на света, и да открия толкова чувствителна към музиката на моята страна публика, способна да танцува така... Много съм горда, че цял свят обича кубинските ритми. Те са изпълнени с движение, с вкус към живота, с огън – затова са заразителни. А тази вечер специално аз се чувствам голяма късметлийка – защото пях с близнаците от “Лос Хемелос”. В Куба се смята, че понеже всички близнаци носят голяма сила в себе си, ако направиш нещо и с двамата, значи късметът завинаги е с теб. Ето, аз се наслаждавах на поднесения от тях подарък – общата ни песен, каква прелест!”
Хулио Алберто Фернандес: “Потресени сме всички от посрещането на българската публика. Беше фантастично! Като нас сте! “Токът” тръгна между нас и залата, защото пяхме с целия трепет на душите си, от все сърце.”

Култура