Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

 


Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) в партньорство със Съюза на Българските журналисти (СБЖ) и РОКА България обявява конкурс за журналистически публикации на български или на испански език „Светове и цветове”, посветен на следните дати и събития: 12 октомври – деня, в който през 1492 г. Христофор Колумб стъпва на брега на Новия свят и който днес е национален празник на Испания като признание за сложния и многолик процес по взаимно откриване, преливане и обогатяване, довело до възникването на ибероамериканската култура и до превръщането на испанския език в световен; 1 ноември – Деня на народните будители и Деня на българската журналистика; 6 ноември – основаването на СИЖБ през 2003 г.

Целта на конкурса е да се популяризират и отличават журналистически публикации на български или испански език, които спомагат за взаимното опознаване между България и испаноезичния свят. Чрез конкурса СИЖБ се стреми също така да увековечи паметта на двама рано напуснали ни колеги, допринесли много както за учредяването и укрепването на Сдружението, така и цялостно за разширяването на контактите между България и испаноезичния свят – Светлана Плашокова-Митева (1963-2012) и Самуел Франсес (1940-2012), чиито имена носят две от наградите.
Участниците в конкурса могат да кандидатстват както персонално, така и да бъдат номинирани от колега(и), медия или група за поддръжка. Представят се публикации на български или на испански език в печатни и електронни издания, радиопредавания и телевизионни предавания, реализирани в рамките на последната календарна година. Те се изпращат в електронен вариант (за печатните медии – сканирани публикации) на електронната поща на СИЖБ periodistas@abv.bg най-късно до 25 ноември 2014 г. Авторът представя също свое CV и посочва контакти за обратна връзка.

Конкурсът е съставен от три тематични направления. По всяко от тях се присъждат по три отделни награди в категориите печатни и интернет издания, радиопредавания, телевизионни предавания.

Наградата „Светлана Плашокова” се присъжда в направление „За кореспонденция от и за испаноезичния свят”. Състезават се представени за конкурса кореспонденции от Испания и Латинска Америка, предназначени за българска аудитория, както и кореспонденции за събития в България, насочени към испаноезична публика. Наградите представляват грамота и книга (по една за всяка от трите категории) на испански от личната библиотека на Светлана Плашокова-Митева, съставляваща част от дарението за СИЖБ от името на семейството й.

Наградата „Самуел Франсес” се присъжда в направление „За професионална и гражданска етика”. Състезават се представени за конкурса публицистични материали с откроена гражданско-етична авторска позиция по теми със силен обществен резонанс. Наградите представляват грамота и книга (по една за всяка от трите категория) на испански или български от дарението за СИЖБ от семейството на Самуел Франсес.

Наградата „Светове и цветове” се присъжда в направление „За екология, култура и традиции”. Състезават се представени на конкурса журналистически публикации, посветени на опазването на екологичното равновесие на планетата, културното многообразие, традициите, устойчивото развитие. Наградите представляват екологичен комплект смесители на Roca (по един за всяка от трите категория) за умивалник и вана/душ с икономия на вода до 50% и със социалното послание за опазване на водните ресурси на планетата.

Оценяването на представените публикации и предавания и определянето на победителите се осъществява от 5-членно жури в състав: Къдринка Къдринова, председател на УС на СИЖБ, Савина Спасова, член на УС на СИЖБ, Мария Владимирова, член на КС на СИЖБ, Снежана Тодорова, и.д. председател и главен секретар на СБЖ, Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби” на РОКА за Югоизточна Европа. Резултатите от конкурса ще бъдат оповестени на церемонията по награждаването на отличените, която ще се състои на 9 декември 2014 г. от 18.00 ч. в изложбената зала на Roca „Експо баня София” на бул. „Мария Луиза” 16.

Подробният статут на конкурса е публикуван на интернет страницата на СИЖБ www.hispanoperiodistas.com.

........................................

Информация за организаторите на конкурса

СИЖБ
Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) е учредено в София на 6 ноември 2003 г. от български журналисти, работещи в различни медии и говорещи испански. СИЖБ е неправителствена организация с нестопанска цел. Целта на СИЖБ е да допринася за сближаване между България и испаноезичния свят, да съдейства за обогатяване на българския обществен живот с политическия опит и духовното многообразие на Испания и страните от Латинска Америка, да подпомага по-доброто информиране на испаноезичния свят за България, да разпространява общочовешките ценности, да дава своя принос във взаимното обогатяване между култури, народи и традиции. Сдружението е било организатор на многоройни кръгли маси, дискусии, презентации, културни поряви, насочени към осъществяването на изброените цели.
www.hispanoperiodistas.com

СБЖ
Съюзът на българските журналисти (СБЖ) е основан през 1955 г. и е продължител на създадения през 1944 г. Съюз на журналистите в България, който на свой ред е сформиран чрез обединение на съществувалото от 1908 г. Дружество на столичните журналисти и на учредения през 1924 г. Съюз на провинциалните професионални журналисти в България.
СБЖ е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на СБЖ е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.
СБЖ работи за утвърждаване и повишаване на ролята на професионалната журналистика в обществото, както и за спазване на установените в българската журналистика професионални стандарти и правила на професионална етика.
СБЖ работи за осигуряване и отстояване на свободата, независимостта и автономността на медиите.
СБЖ изразява общите интереси на българските журналисти пред държавните и общинските органи, стопанските и други организации в страната и чужбина.
СБЖ работи за развитие и разширяване на международното сътрудничество в областта на професионалната журналистика.
www.sbj-bg.eu

 

 

 

 


Roca е компания за дизайн, производство и маркетинг на продукти за баня, подови и стенни керамични облицовки, в услуга на секторите архитектура, строителство и интериорен дизайн. Компанията наброява повече от 21 100 служители, има 76 производствени предприятия и оперира в над 135 държави по света.
Roca, световен лидер в моделирането на пространството на банята, работи в близко сътрудничество с признати дизайнери, архитекти и интериорни дизайнери като R.Moneo, D.Chipperfield, Z.Hadid, Herzog & de Meuron, Schmidt & Lackner и J.Mariscal, както и много други. С интензивни проучвания и усъвършенстване, Roca насърчава проекти за опазване на околната среда. За компанията този ангажимент се изразява в непрестанно разработване на нови продукти, предназначени за намаляване консумацията на вода.
www.bg.roca.com
www.roca.com

„Експо баня София”, изложбената зала на Рока България АД, през последните години се утвърди като едно от предпочитаните алтернативни културни пространства в столицата. Това е некомерсиално пространство, в което е организирана постоянна експозиция от изделия за банята, създадени от именити световни дизайнери и студиа. От своето откриване през 2007 г. изложбената зала на бул. „Мария Луиза” 16, се превърна в място за интересни и разнообразни срещи с родната и световна култура и изкуство. „Експо баня София” бе домакин на редица културни събития, изложби графика и живопис, фотоизложби, семинари, форуми за архитектура и дизайн, концерти, сред които и световната премиера на проекта Теодосий Спасов и „Небесни струни”. Необичайното културно пространство е домакин и на театрални представления, както и сцена за новаторски проекти.

Програмата на изложбената зала е публикувана на интернет страницата на Рока България www.bg.roca.com и на страницата на „Експо баня София” във фейсбук.



 

Светове и цветове