В празник на приятелството между културите се превърнаха наградите на „Светове и цветове-2023”


Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) отбеляза 20-годишнината си едновременно с връчването на отличията в ежегодния журналистически конкурс, провеждан в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес. „Обединител на култури” получиха Йорданка Христова, Димитър Герасимов (посмъртно), БТА, Велислава Дърева, Иван Бърнев, Roca-България. Номинирани бяха 22-ма журналисти и 13 от тях получиха грамоти „Победител” в категориите „Печатни и онлайн медии”, „Радио”, „Телевизия”, плюс една специална награда на Roca-България. Партньор на СИЖБ в конкурса е СБЖ.

В прекрасен празник на талантите и на приятелството между културите се превърна церемонията, с която Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) отбеляза 20-годишнината от основаването си и едовременно с това връчи наградите в Единадесетото издание на журналистическия конкурс „Светове и цветове-2023”. Конкурсът се провежда ежегодно в памет на отишлите си през 2012 г. журналисти испанисти Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес.

Церемонията се състоя на 12 декември т. г. в пространството на Сцена „Дерида” в София.

Гости на тържеството бяха посланиците на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко и на Куба Н. Пр. Мариета Гарсия Хордан, заместник-посланикът на Аржентина Даниел Котини, почетният консул на Гватемала Веселин Симов, директорката на Институт „Сервантес” Мария Луиса Сантос, много журналисти, творци от различни области, общественици.

В конкурса, който се организира от СИЖБ в партньорство със СБЖ и с Roca-България от 2013 г. насам, се присъждат почетните отличия „Обединители на култури” – на личности и институции, допринесли за сближаването между културите на България и испаноезичния свят.

Конкурсът на СИЖБ присъжда и три журналистически награди:

– „Светлана Плашокова” – за кореспонденция от и за испаноезичния свят;

– „Самуел Франсес” – за професионална и гражданска етика;

– „Светове и цветове” – за екология, култура и традиции.

И трите награди се връчват в три категории: „Печтни и онлайн медии”, „Радио”, „Телевизия”.

Наградите традиционно са книги от личните библиотеки на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, дарени от техните семейства. Тази година книгите за победителите бяха дарени от издателство „Колибри”, удостоено в миналогодишния ни конкурс с отличието „Обединител на култури”.

Също така в рамките на конкурса Roca-България присъжда Специална награда за екологична журналистика, разработваща теми за опазване на околната среда и водните ресурси на планетата.

За наградите тази година бяха номинирани 22-ма журналисти с ярки професионални постижения в работата си през 2023 г.
По номинациите работи петчленно жури в състав: Георги Митов, председател на УС на СИЖБ, Къдринка Къдринова, зам.-председател на УС на СИЖБ, Мария Пачкова, член на УС на СИЖБ, Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ, Веселин Симов, прокурист на Roca-България. Всички членове на журито бях в залата, с изключение на Снежана Тодорова, която не можа да присъства, тъй като бе в чужбина, но изпрати свое видеопоздравление, което по-късно бе прочетено пред публиката.

Начало на церемонията по традиция постави известният изпълнител на латиноамерикански песни Янко Константинов, докато на видеостената се редувха ликовете на нашите обичани колеги Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, както и кадри от 20-те години дейности и празници на СИЖБ.

Във встъпителните си думи председателят на СИЖБ Георги Митов приветства гостите на вечерта и припомни създаването на Сдружението преди 20 години по инициатива на колегите Грозданка и Рафаел Алварадо, както и свършеното от СИЖБс през тази две десетилетия – провеждане на много културни събития, кръгли маси, срещи, интервюта, отразяване на инициативи и т. н. Днес СИЖБ е с утвърдено в обществото, като мост за обмен между култури и взимно опознаване с испаноезичиня свят. Обединява широк кръг от членове, приятели, симпатизанти, за което спомага и провеждането на конкурса „Светове и цветове” от 2013 г. насам.

Подробности за конкурса разказа Къдринка Къдринова, дългогодишна председателка, а сега зам.председателка на СИЖБ. Тя сподели как идеята се заржда по тъжния повод със загубата на колегите ни Светлана Плашокова и Самуел Франсес, които си отиват през 2012 г., и как конкурсът се превръща не просто в увековечаване на тяхната памет, но и във врата за още по-широко приобщаване на колегията и обществото ни към опознаването и сближаването с испаноезичиня свят. Конкурсът носи и посланието за стойностна и етична журналистика, а освен това откроява и приноса на изтъкнати личности за градежа на културни мостове чрез отличието „Обединител на култури”.

Георги Митов прочете специално изпаратен за церемонията ни

 

приветствен адрес от вицепрезидента Илияна Йотова,

 

която също е носител на отличието „Обединител на култури”. В приветствето, адресирано „до ръководството и членовете на СИЖБ” и „до участниците и отличените в конкурса „Светове и цветове””,се казва:

„Уважаеми дами и господа,

Моля, приемете моите най-сърдечни поздрави за провеждането на 11-ото издание на престижния журналистически конкурс „Светове и цветове“. За мен е голяма гордост, че съм сред притежателите на почетното отличие „Обединител на култури“. Поздравявам тазгодишните носители, както и всички наградени в конкурса. Нека да си спомним и отдадем почит на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, на които е посветен „Светове и цветове“! В днешния свят на омраза, противопоставяне, непрестанни конфликти имаме нужда от вдъхновители за добри дела. Такива вдъхновители сте вие, отличените в конкурса!

В юбилейната за Сдружението на испаноговорещите журналисти 20-а година бих искала да изтъкна активната му роля за взаимното опознаване между България и испаноезичния свят. Само когато познаваш отблизо една култура, можеш да я разбереш и да станеш неин приятел. Испаноезичният свят има още повече приятели в България благодарение на Сдружението на испаноговорещите журналисти, което аналог по света.

Използвам повода, за да благодаря за доброто сътрудничество на Сдружението, както и на Съюза на българските журналисти, който е сред партньорите на конкурса „Светове и цветове“.

В навечерието на Коледните и Новогодишните празници желая на вас и близките ви здраве, мирни и благоденстващи дни!

Илияна Йотова, вицепрезидент н Република България”.

Церемонията продължи с

 

връчване на почетните отличия „Обединител на култури”

 

Тази година негови носители са:

– ROCA-БЪЛГАРИЯ – за цялостен принос в българо-испанското партньорство, за подпомагане на испански културни прояви в България и на дейността на СИЖБ.

Авторитетнат испанската компания за продукти за баня е с над 100-годишна история и с присъствие в над 170 държави, включително и у нас. Тя е разработила специална стратегия за спестяване на вода, за устойчиво развитие и за поддържане на културни пространства. Roca-България подкрепя множество испански културни прояви, както и дейностите на СИЖБ почти от основаването му. Обикновено предоставя своята изложбена зала в София за провеждане на церемониите „Светове и цветове”. Тази година по изключение събитието не се провежда там, защото залата е в ремонт. Отличието бе връчено от Георги Митов на Георги Янев, мениджър продажби на Roca за България и Република Северна Македония, който благодари и поздрави СИЖБ за юбилея и конкурса, като увери, че компанията ще продължи и знапред своето приятелство със Сдружението.

– БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ – по повод 125-годишнината от създаването ѝ и за цялостния ѝ принос да информира България за света и света за България. Точно в деня на церемонията, само час по-рано, в изложбената зала на Държавна агенция „Архиви” с участието на премиера Николай Денков и испанския посланик Н. Пр. Алехандро Поланко се състоя откриване на фотоизложбата „Испания и България: Заедно в ЕС” въз основа на снимки, предоставени тъкмо от БТА и представящи българо-испанските отношения от 1989 до 2023 г. „Кореспондентите на БТА по света дават толкова богата информация на аудиторията, те са високи професионалисти, работят активно денонощно. Агенцията сключи вече много преки договори за сътрудничество и обмен на новини с национални агенции от различни страни, включително испанската ЕФЕ“, отбеляза Георги Митов, връчвайки отличието на зам.-генералния директор на БТА Евгения Друмева. Тя изказа своята благодарност, както и задоволството, че отличието идва точно по време на испанското председателство на Съвета на ЕС и в година на юбилеи и за БТА, и за СИЖБ. Евгения Друмева отбеляза че през последните две години БТА е сключила или подновила договорите с 38 национални агенции на държави от три континента, сред тях и ЕФЕ от Испания, а до дни предстои да се сключи такъв договор и с агенцията на Аржентина (вестта, че сключването му вече е факт, дойде на 14 декември - б.р.).

– ДИМИТЪР ГЕРАСИМОВ (1947-2023), актьор, посмъртно – за цялостния му актьорски принос и за ролите на чилийския певец Виктор Хара във филма „Над Сантяго вали” (1975) и на испанския режисьор Луис Бунюел във филма „Дали” (1990). В залата беше показан клип със снимки на отишлия си тази година Димитър Герасимов в неговите емблематични роли. Къдринка Къдринова припомни дълбоката следа, оставена от неговия талант в българските кино и театър. Изтъкна също неговата рецитаторска дарба, както и певческите му заложби, които той изявява на сцената на Музикалния театър. През 2008 г. Димитър Герасимов получава орден „Св. св. Кирил и Методий” за особено значимите му заслуги в развитието на културата и изкуството. Откроена бе и човешката му етичност, както и участията му в културни програми на кубинското посолство. Къдринова съобщи, че е било предвидено отличието за Димитър Герасимов да получат неговата съпруга и дъщеря – Вася и Мила Герасимови. Точно на същата дата на церемонията – 12 декември, Мила има рожден ден. Но болката от загубата на любимия съпруг и баща все още е много остра, поради което двете жени не бяха в състояние да участват в церемонията. Къдринова прочете следното изпратено от Вася Герасимова послание:

„Приемам тази награда с голямо вълнение. Тя е специален жест към Димитър  Герасимов и нашето семейство, от който сме трогнати. Аз и моята дъщеря благодарим на почитаемото жури и на всички приятели в залата за уважението към името, личността и таланта на Димитър Герасимов. Скръбта от неговата загуба е огромна и е непоносимо да живеем в свят, в който него го няма. Но в днешния ден всички вие направихте празник за нас. Вярваме, че там, в другия свят, от небесната сцена, ни се покланя и той. Желаем светли и благословени празници”.

Отличието ще бъде предадено на семейството на Димитър Герасимов.

– ВЕЛИСЛАВА ДЪРЕВА, журналистка – за цялостен принос в журналистиката, за ангажираността ѝ с чилийската тематика през годините и по повод юбилея ѝ. Подчертвайки авторитетното присъствие в бългрската журналистика и острото, винаги критично перо на „вечния дисидент” Велислва Дърева, Къдринка Къдринова разказа за слабо известен епизод от студентската младост на отличаваната. През 1975 г. Велислава и още шестима студенти предлагат да заминат като заложници в Чили на мястото на лидера на ЧКП Луис Корвалан, та диктаторът Пиночет да го пусне от затвора, за да може той да дойде в София за погребението на сина си Алберто. Синът почина в емиграция в България вследствие на изтезанията, преживени на Националния стадион в Сантяго след военния преврат през 1973 г. Тогавашното българско ръководство не позволява на българските младежи да поемат този риск, отговаряйки им: „България няма деца за убиване”. Отличието за Велислава сега носи почит и към жертвите на хунтата в Чили, 50 години след онзи жесток преврат, и към солидарността на българския народ с чилийските емигранти, намерили подслон у нас по време на диктатурата в родината си. Разчувствана от този спомен и от отличието, Велислава Дърева благодари и, отбелязвйки, че слабо владее испански, каза фаразата на този език, която ѝ е най-близка и която знаят всичките ѝ приятели, и без да са учили испански: „El pueblo unido jamás será vencido!”

– ИВАН БЪРНЕВ, актьор – за ролите му на Дон Кихот в спектакъла на Пазарджишкия театър и на българския емигрант Васил в едноимения испански филм. Популярният и обичан актьор има дълга и успешна кариера в нашите кино и театър, участвал е и в чуждестранни продукции, има многобройни награди, включително и за най-добър актьор на кинофестивала във Валядолид съвместно с екранния си партньор Карра Елехалде тъкмо във филм „Васил”. Георги Митов обясни, че Иван Бърнев има представление точно в момента на церемонията и затова е изпратил видеозаапис, а отличието ще му бъде връчено допълнително. В показания в залата видеозапис Иван Бърнев започна на испански – с отправен поздрав и благодарности за отличието. Продължи на български, допускайки, че с подобни думи би се обърнал към публиката и героят му Васил. Импровизира и какво би казал Дон Кихот на Санчо: „Внимавай, Санчо, да не вземеш да припишеш на собствени заслуги благоволението, което ти се оказва с тази награда. Обърни поглед към себе си и се помъчи сам да се познаеш. От всички познания това най-мъчно се постига”. Актьорът продължи вече от свое име, благодарейки на СИЖБ за отличието „Обединител на култури” и поздравявайки Сдружението с 20-годишнината му. Той пожела на журналистите от СИЖБ: „Поне още три пъти по толкова да продължават да обединяват култури, да носят смисъл”. Изрази съжаление, че не може да присъства „на живо” на церемонията, защото има представление, а „театърът е по-голям от всички нас и той си иска своите жертви”.

– ЙОРДАНКА ХРИСТОВА, певица – за цялостен принос в популяризиране на испаноезичната песен у нас, както и на българската култура по света, и по повод юбилея ѝ. Георги Митов и Къдринка Къдринова заедно обявиха удостоявнето на тъй обичаната певица с отличието „Обединител на култури”, което бе посрещнато с бурни овации в залата. Припомнено беше, че тя пее на 18 езика и свързва чрез песента толкова много култури, но със специалната емоция „пали” публиката, когато пее на испански – най-вече песни от любимата си Куба, както и от Испания и Латинска Америка. Магнетична посланичка е и на българската култура по света. Връчвайки отличието „Обединител на култури” на посрещнатата с възторг от публиката Йорданка Христова, Георги Митов толкова се развълнува, че листата със сценария от папката му на водещ се разпиляха по сцената. Това внесе само още повече артистизъм, усмивки и жизнерадостно лаатинонастроение в церемонията, напълно в унисон с натюрела на лъчезарната звезда. Тя вдигна още повече радостния заряд в залата – след като отправи благодарности към СИЖБ за отличието и сподели своята обич към Куба, където за първи път пее още през 1967 г., Йорданка Христова изпълни легендарната кубинска песен „Lágrimas Negras” („Черни сълзи”) и екзалтира всички присъстващи. Залата пламтя в обща емоция и когато Данчето изпя с червено ветрило в ръка също много популярната си песен „Като испанка”. Георги Митов не издържа и се впусна в темпераментен испански тенц с нея по време на изпълнението, а много колеги в залата в захлас правиха свои любителски записи с телефоните си.

След този високоадреналинов пик в частта с почетните отличия, вечерта продължи с

 

връчване на наградата „Светлана Плашокова” – за кореспонденция от и за испаноезичния свят,

 

която се присъжда в три категории „Печатни и онлайн медии”, „Радио” и „Телевизия”.

В категория „Печатни и онлайн медии” бяха обявени три номинации:

– Михайлина Димитрова, вестник „Телеграф” – за поредица публикации за Испания във вестника и за телевизионни участия с коментари за Испания. Тя е сред учредителите на СИЖБ, утвърден журналист с дългогодишен принос в тематиката, свързана с испаноезичния свят.

– Момчил Инджов, кореспондент на ClubZ в Брюксел – за интервю с испанска евродепутатка от български произход. И той също е един от учредителите на СИЖБ, опитен журналист, награждаван в други издания на конкурса „Светове и цветове”, многократно номиниран.

– Владислав Пунчев, кореспондент на испанската информационна агенция ЕФЕ в България – за серия кореспонденции за България, тиражирани от ЕФЕ из редица чуждестранни издания. Също един от учредителите на СИЖБ. Награждаван в предишни издания на конкурса „Светове и цветове”, многократно номиниран.

Георги Митов обявяви, че победител е МИХАЙЛИНА ДИМИТРОВА и покани посланика на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко да ѝ връчи наградата, както и дипломата с номинацията на Владислав Пунчев. Тъй като Момчил Инджов не е в България, той ще получи дипломата си на номиниран по-късно.

Поздравявайки Михайлина за наградата и Владислав за номинацията, Н. Пр. Алехандро Поланко високо оцени тяхната професионална работа и изрази личните си приятелски чувства към тях. Той отправи и поздравления към СИЖБ за 20-годишнината му и за цялостния принос на Сдружението в отразяването на българо-испанските отношения, Испанското председателство на ЕС, многобройните дейности на испанското посолство, богатата му културна програма и т. н.

Михайлина Димитрова развълнувано благодари за отличието, изрази личното си уважение към посланик Алехандро Поланко, сподели своята дълга любов към испанския език и испаноезичната култура още от гимназиалното си образование, изтъкна, че и порасналата ѝ вече дъщеря също работи с испански и подчерта, че своята вече над 30-годишна журналистическа посветеност н испаноезичния свят дължи на „едно явление – покойната българска кубинка Тересита Капоте”. Така Михайлина отдаде почит на много обичаната у нас и, уви, вече покойна бивша посланичка на Куба.

Владислав Пунчев също изрази емоционална благодарност за номинацията и изтъкна своята неизменна признателност към паметта на почитаните от конкурса Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, негови предшественици в работата им като кореспонденти на ЕФЕ в България, сърцати колеги и приятели, негови модели за висок журналистически професионализъм и етика.

В категория „Радио” бяха обявени две номинации:

– Ангелина Грозева, БНР, програма „Христо Ботев” – за поредица радиорепортажи и интервюта, посветени на Испания и испанската култура.

– Венета Николова, БНР, Радио България – за поредица материали за интересни места в България, представени на испански от Испанска редакция на Радио България.

Георги Митов обяви, че победител е АНГЕЛИНА ГРОЗЕВА и нокани директорката на Институт „Сервантес” Мария Луиса Сантос да ѝ връчи наградата. Беше обявено, че тъй кто Венета Николова е извън страната, тя ще получи грамотата с номинацията си допълнително.

Поздравявайки Ангелина Грозева за наградата, Мария Луиса Сантос отбеляза, че тя е сред най-активните журналисти, отразяващи многобройните културни събития на Институт „Сервантес”, но двете общуват на английски, защото Ангелина не знае испански. Мария Луиса ѝ предложи като допълнение към нейната награда от СИЖБ също така и безплатен курс по испански в „Сервантес”. Това предизвика бурни аплодисменти в залата.

Ангелина Грозева изрази удоволствието си от интервютата и срещите, които е имала с известни испански творци, както и с посланик Алехандро Поланко. Изрази и почитта си към колегите Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, в чиято памет е конкурсът, благодари на СИЖБ за наградата и я посвети на своя „духовен ръководител в журналистика” доц. Поля Иванова.

В категория „Телевизия” бяха обявени три номинации:

– Александър Сивилов, доц. по история в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”, водещ на видеоканала в YouTube „Димна завеса” – за серия репортажни предавания, интервюта и коментари от Чили и Аржентина. Александър Сивилов е със специален принос в изследването на чилйската тематика, един от най-добрите нейни познавачи у нас, автор е на издадената през 2013 г. книга за преврата в Чили „Първият 11 септември”. 50-годишнината от преврата в Чили бе отразена от него с един от рпортажите му, за които е номинирн.

– Станислава Айви, автор на рубрика в предаването „На кафе”, NOVA, и видеоблогър – за за интервюто ѝ с чилийската писателка Исабел Алиенде и за репортажа ѝ „Филмова разходка из Мадрид”.

– Иван Филчев, bTV – за филма „El Bullgy” („Българинът”) за Илиян Маринов, създал ресторант „България” в Хавана, Куба.

Къдринка Къдринова обяви, че журито е решило да излъчи двама победители в тази категория и това са АЛЕКСАНДЪР СИВИЛОВ и СТАНИСЛАВА АЙВИ. Иван Филчев ще получи диплома на номиниран, но ще е по-късно, тъй като не присъства в залата. Да връчи наградите на Александър Сивилов и Станислава Айви бе поканен чилиецът Карлос Мена, представител на отговорния секретар на Почетното консулство на Чили в България Андрес Сааведра, който е отдавнашен приятел на СИЖБ, но бе възпрепятстван да участва в церемонията.

Карлос Мена поздрави Александър Сивилов и Станислава Айви за интереса им и за професионалното отразяване на събитията и проблематиката от неговата страна, като им пожела още интересни журналистически предизвикателства.

Станислава Айви разказа за своята любов към испанския език, съпътстваща я още от Испанската гимназия „Мигел де Сервантес”, която е завършила. Сподели и колко е била радостна да се възползва от езика при въллнуващи интервюта като разговора, който е имала с очаровалата я Исабел Алиенде в дома ѝ край Сан Франциско, както и години по-рано, когато е интервюирала тогавашния колумбийски президент Алваро Урибе в Богота. Поздрави СИЖБ за юбилея и за топлата, приобщаваща атмосфера на събитието.

Александър Сивилов обясни, че е историк, а не журналист по професия, но откакто е започнал да поддържа видеоканала „Димна завеса” в екип със съпругата си и дъщеря си Сирма и Дара, е усетил каква жажда има сред аудиторията за задълбочено, допълнено с повече исторически контекст представяне на събитията по света. Работата го е увлякла и ѝ се посвещава с голямо удоволствие. Изтъкна също, че е било невероятен късмет да успее да посети тази година Аржентина и Чили и да направи от там няколко от предаванията за видеоканала си, които са били проследени с подчертан интерес от зрителите.

Талантлива музикална поанта на тази част от вечерта предложи младият изпълнител на арфа от Националното музикално училище „Любомир Пипков” Мартин Блажев, който майсторски представи „Хабанера” от Алфред Отис и спечели бурни овации. Неговта преподавателка Кохар Андонян също бе в залата.

На екрана в залата бе показано видеообръщение на председателката на СБЖ Снежана Тодорова, която поздрави СИЖБ за 20-годишнината му дистанционно, тъй като е на пътуване в чужбина. Тя изрази и адмирациите си към Сдруженето и неговото ръководство за провеждания вече за 11-ти път конкурс „Светове и цветове” в памет на уважаваните колеги Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, както и за последователността в този конкурс винаги да се отличава стойностната, честна, етична журналистика и да се разширява кръгозора на българската аудитория към богати култури и ярки реалности.

Вечерта продължи с

 

връчване на наградата „Самуел Франсес” – за професионална и гражданска етика,

 

която също се присъжда в три категории „Печатни и онлайн медии”, „Радио” и „Телевизия”.

В категория „Печатни и онлайн медии” като единствена номинирана и победителка бе обявена:

– ПРОФ. МАРГАРИТА ПЕШЕВА, преподвател във ФЖМК и създател и автор на сайта newmedia21.eu, високоавторитетен медиен експерт. Конкретният повод за наградата е  нейната статия в newmedia21.eu „Изкуственият интелект и медиите. Какво бъдеще ни очаква?”. Изказване на същата тема тя направи и на организираната от СИЖБ съвместно с испанското посолство конференция за свободата на медиите и днешните предизвикателства пред нея, състояла се през май т. г. по повод Световния ден на свободата на печата. Наградата е и за цялостната ѝ работа по журналистическа и медийна проблематика. Специални адмирации бях изразени към проф. Пешев и за излязлата тази година нейна книга „Тореадор. Кеворк Кеворкян – воля да побеждаваш”, със задълбочен професионален анализ на явлението Кеворкян в журналистиката и обществото ни.

Георги Митов покани почетния консул на Гватемала и прокурист на Roca-България Веселин Симов да връчи наградата на проф. Маргарита Пешева. Той я поздрави за наградата и изрази дълбокото си уважение към нея като към медиен експерт, подхождащ с професионална и научна етика към разработваните от нея теми.

Маргарита Пешева развълнувано благодари за отличието и поздрави СИЖБ за юбилея и за провеждането на конкурса с толкова стойностни културни, професионални и етични послания. Тя отправи своите пожелания към българските медии да дават повече думата на истински авторитети в българската научна мисъл и по-малко на повърхностни знаменитости, които свалят културното ниво на публиката до своето. Проф. Пешева каза също, че посвещава своята награда на паметта на трима изключителни учени и интелектуалци, които силно са повлияли на нейното формиране – за съжаление, покойните вече проф. Петър-Емил Митев, проф. Ивайло Знеполски и проф. Иван Славов.

В категория „Радио” бяха обявени две номинации:

– Илия Вълков , БНР, програма „Хоризонт”, предаване „РадиоТочка” – за цялостната му работа в представянето на обществено важни теми в предаването „РадиоТочка”, за насърчаване на това ново предаване и като признание за приноса на Илия Вълков за качествената, отговорна, критична, спазваща професионалните и етични стандарти журналистика.

– Гергана Манчева , БНР, Радио България – за материал за щетите от наводнението по Южното Черноморие.

Къдринка Къдринова обяви, че победител е ИЛИЯ ВЪЛКОВ и покани посланичката на Куба Н. Пр. Мариета Гарсия Хордан да му връчи наградата и грамотата на Гергана Манчева.

Н. Пр. Мариета Гарсия Хордан поздрави Илия Вълков и Гергана Манчева за журналистическата им работа и им пожела още много успехи. Поздравления тя отправи и към СИЖБ, който обединява много журналисти, отразяващи и кубинската тематика в българските медии. Посланичката изтъкна приятелските връзки между България и Куба, които винаги са били подплатявани от близостта и взаимната симпатия между народите ни.

Илия Вълков каза, че е дълбоко трогнат от наградата, защото тя е важна подкрепа за наскоро стартиралото в БНР предаване „РадиоТочка”, като изтъкна, че то се прави съвместно и с редактора Ангел Иванов. Посочи още, че отличието го подтиква да търси занапред теми и в испаноезичния свят. Изрази и вълнението си, че то му е връчено от посланичката точно на Куба, защото тази страна винаги е привличала интереса му и го очарова с музиката и пурите си.

Гергана Манчева благодари за своята номинация и за вниманието на СИЖБ към работата ѝ, като отправи благодарности и към Радио България, което дава трибуна на журналистическите ѝ материали.

В категория „Телевизия” като единствена номинирана и победителка бе обявена:

ВЛАДИСЛАВА ТРИЧКОВА , bTV – за филмите „Дестинация: Оцеляване” и „Пожеланите нежелани деца” в рубликата „bTV Репортерите”.

Георги Митов обяви, че Владислва Тричкова, за която това е втора награда в конкурса „Светове и цветове” след отличието ѝ отпреди няколко години, не може да присъства, затова ще получи сегашната си награда допълнително. Но е изпратила свое видео, което бе показано в залата. В него тя изказва част от благодарностите си за наградата и от поздравленията си за СИЖБ на испански, обяснявайки, че е живяла в Испания. Ето още какво казва Владислава Тричкова във видеопосланието си:

„Испания и телевизията са моите големи любови. Обичам, когато мога да ги съчетая. В началото на февруари с Добромир Иванов бяхме в Мадрид, Малага, Марбея и Барселона. За 5 дни успяхме да заснемем три филма. Два от тях са отличени. В единия разказваме за българските деца, осиновени там. Според испанците, когато говорим за международно осиновяване на дете от Европа, България е единственият им шанс. Тук, за съжаление, има не малко изоставени деца. Във втория - поставяме проблема за трансплантациите. За липсата им тук, за примера там и за необходимостта - да избягаш, за да оцелееш.”

Вечерта продължи с вдъхновено изпълнение на младия китарист Филип Донков от Националното музикално училище „Любомир Пипков”, който представи творба на легендарния аржентински композитор Астор Пиацола. Преподавател на млдото дароване е Тошо Димитров.

Последва

 

връчване на наградата „Светове и цветове” – за екология, култура и традиции,

 

която също се присъжда в три категории „Печатни и онлайн медии”, „Радио” и „Телевизия”.

В категория „Печатни и онлайн медии” бяха обявени три номинации:

– Юлия Владимирова, Impressio и URBN, Dir.bg - за репортажи от Испания и интервюта с хора на изкуството от Испания и Куба.

– Христина Йорданова, вестник „Труд”, отдел „Спорт” – за за публикации за спорта в Аржентина.

– Таня Глухчева, в. „Дума” – за пътеписи за Гватемала.

Георги Митов обяви, че журито е решило да присъди две награди в тази категория – на ЮЛИЯ ВЛДИМИРОВА и ХРИСТИНА ЙОРДАНОВА, но втората победителка, за съжаление, не може да присъства и ще получи отличието си по-късно. Георги Митов покани посланичката на Куба Н. Пр. Мариета Гарсия Хордан да връчи наградата на Юлия Владимирова, която и в предищно издание на „Светове и цветове” вече е била награждавана, и грамотата за номинация на Таня Глухчева, която също има свое отличие от миналогодишното издание на конкурса.

Н. Пр. Мариета Гарсия Хордан поздрави и двете журналистки за техните публикации за испаноезичния свят, като отбеляза, че и лично се познава с Юлия Владимирова, направила интересни интервюта с гостували у нас известни кубински музиканти.

Юлия Владимирова благодари на СИЖБ за оценката за нейната и работа и на своята медия. Подчерта, че за нея е чест да получи нградата от посланичката на Куба, тъй като има специален интерес към културата на страната ѝ и се готви да я посети. Журналистката също така цитира думи на своя любим испански режисьор Луис Бунюел: „В света не може да бъде открита красота, ако няма надежда и борба”. И допълни от себе си: „Именно борбата е важна – борбата на думите, които да използваме по предназначение. Нашата работа трябва да се противопостави на демонтажа на мисълта”.

Таня Глухчева благодари на СИЖБ, че след миналогодишната ѝ награда сега отново я номинира, този пат за пътеписите ѝ от Гватемала. Тя сподели своята радост, че е успяла да осъществи детската си мечта и да пътешества из Латинска Америка и по света, пожелавйки на всички също да сбъдват мечтите си.

В категория „Радио” бяха обявени две номинации:

– Веселин Александров, БНР, Радио София – за предаването „Чуй света”, което ни запоснава с музикалната култра на различни народи и отделя специалано внимание на испанска и латиноамериканска музика.

– Цвети Радева, БНР, „Хоризонт” – за представяне на фламенко и румба в предаването „Ритъмът на земята”.

Георги Митов обяви, че победител е ВЕСЕЛИН АЛЕКСАНДРОВ, но нито той, нито номинираната Цвети Радева могат да присъстват на церемонията, поради което допълнително ще получат нградата и номинацията.

В категория „Телевизия” бяха обявени четири номинации:

– Мария Чернева, БНТ – за филма ѝ за българите в Аржентина „Разпилени в долната земя”. Авторка е и на няколко филма на антарктическа тематика – още една жива връзка между България, Испания, Аржентина, Чили.

– Благой Цицелков, NOVA – за филма му за българите в Уругвай и Аржентина „Българи по памет”.Също така отразява и антарктическата тематика.  

– Станчо Станчев, bTV, предаване „Тази събота и неделя” – за интервю с „посланика на испанския хамон” Флоренсио Санчидриан.

– Цвети Петрунова, bTV, предаване „Тази събота и неделя” – за интервю с известната испанска дизайнерка Агата Руис де ла Прада.

Къдринка Къдринова обяви, че журито е отсъдило за победители МАРИЯ ЧЕРНЕВА и БЛАГОЙ ЦИЦЕЛКОВ. Тя покани временно упрвляващия посолството на Аржентина у нас, пълномощния министър Даниел Котини да им връчи наградите и грамотата на Цвети Петрунова, която да получи и грамотата на колегата си Славчо Станчев, за да му я предаде по-късно, защото в момента той е възпрепятстван да присъства лично.

Даниел Котини поздрави наградените и номинираните, като обърна специално внимание на живата и особено топла връзка между България и Аржнтина заради най-голямата българска общност в Латинска Америка, установила се точно в неговата родина, „която е страна на емигранти”. Дипломатът припомни, че именно заради това Аржентина е първата латиноамериканска държава и третата в света извън Европа, с която България установява дипломатически отношения още през 1931 г. Той високо оцени филмите на Мария Чернева и Благой Цицелков, които разказват за съдбите на хора от тази общост.

Мария Чернева благодари за наградата и подчерта, че тя е и за екипа ѝ – Анна Андреева и Ара Хугасян. Известната журналистка сподели също така вълнението си от срещите и разговорите с българите и потомците на българи в Аржентина, чиито иистории трябва да се познават по-добре у нас.

Благой Цицелков също благодари за отличието и изтъкна приноса и на оператора Николай Кънчев за наградения филм, който разказва за българите не само в Аржентина, а и в Уругвай. Той каза още, че думите на един от героиме му – дядо Луис Петков още звучат в него, като ги цитира: „Искам да изпратите поздрави за българите и когато се върнете, кажете, че тука, на другия край на света, има българи и тези българи не са забравили родината. И всеки 3-ти март, вдигат българското знаме – нагоре!”. Журналистът сподели още: „Луис плачеше, ние също се вълнувахме заедно с него.”

Официалнта част от церемонията завърши с

 

връчване на специалната награда на Roca-България за журналистика на екологични теми

 

Георги Митов обявяви, че за носител на тази награда е определена АСЯ ЧАНЕВА, БНР, програма „Христо Ботев”, предаване „Лабиринти на познаанието”, рубрика „Зелени минути” – за цялостен принос в журналистиката на екологични теми и за серия предавания на тази тематика, излъчени през 2023 г.

Наградата ѝ бе връчена от Веселин Симов, прокурист на Roca за България. Специалната награда е душ, спестяващ вода – един от продуктите на компанията, чиято стратегия е насочена към опазване на водните ресурси и природата на планетата. Веселин Симов поздрави носителката на наградата за нейния принос в журналистиката на екологочни теми и ѝ пожела още успехи. Отправи и специални поздравления към СИЖБ за юбилея и за поредното успешно издание на конкурса „Светове и цветове”, отбелязвйки, че приятелството между Сдружението и Roca ще продължи да укрепва културните мостове между България и испаноезичния свят.

Ася Чанева благодари за наградата и че усилията ѝ в журналистиката по екологичната проблематика са забелязани, призовавайки повече колеги да се ангажират с тази кауза.

Кулминацията на вечерта дойде с влизането в залата на поставена на специална количка огромна бяла торта с изписано върху нея наименованието на СИЖБ на български и на испански и с посочените 20 години на Сдружението – дар за празника от почетния консул н Еквадор Захари Кушев, към когото Георги Митов отправи дълбоки благодарности.

Върху тортата бяха запалени три фойерверка и край нея в радостно оживление се събраха за паметни снимки ръководството и много членове на СИЖБ, всички наградени и номинирани в конкурса, много гости на празника.

Със свои музикални поздрави в продължилата като неформална и сърдечна фиеста вечер отново се включи певецът и китарист Янко Константинов, заедно с когото в дует запя и искрящата с отлично настроение Йорданка Христова.

За приятелското и топло общуване допринесоха и хапките, предложени от „Хранкооп-София”, и виното, предоставено от посолствата на Аржентина и Испания, както и от почетното консулство на Чили, а тортата от почетното консулство на Еквадор добави и своята сладост.

Най-важна от всичко бе светлата атмосфера на приятелство и диалог между култури и хора, която несъмнено се превръща в "запазена марка" на цялата дейност на СИЖБ и на широкия колегиален и приятелски кръг, оформил се около Сдружението. С този заряд то щастливо прекрачи и в третото си десетилетие.

СИЖБ благодари на съдействалите за проявата Roca-България, Институт „Сервантес”, издателство „Колибри”, „Хранкооп-София”, на посолствата на Аржентина и Испания, на почетните консулства на Еквадор и Чили, като отправя и специални благодарности за гостоприемството на собственика на Сцена „Дерида” Атанас Маев.

 

Светове и цветове