Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България


Медиите са поканени да участват и да отразят церемонията, на която ще бъдат връчени наградите на победителите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014. Конкурсът е организиран от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, от Съюза на българските журналисти и от „Рока” България. Церемонията ще е на 9 декември, вторник, от 18.00 ч., в „Експо Баня София” – изложбената зала на „Рока” на бул. „Мария Луиза” 16 (срещу Халите).
Конкурсът отдава почит на нашите рано отишли си колеги – журналистите испанисти Светлана Плашокова-Митeва и Самуел Франсес. Част от наградите, които ще бъдат връчени, са дарени от семействата им книги от техните лични библиотеки. В едно от направленията наградите са екологични смесители на „Рока”, които спестяват 50% от разхода на вода.
Наградите на победителите ще бъдат връчени от Техни Превъзходителства посланиците на Аржентина – г-н Гийермо Асрак, на Венесуела – г-жа Ориета Капони и на Куба – г-н Педро Пабло Сан Хорхе, а така също от зам.-посланика на Испания г-жа Лаура Фернандес Абад, от директора на Институт „Сервантес” г-н Хавиер Валдивиелсо, от представителя на Почетното консулство на Чили г-н Андрес Сааведра, от и.д. председателя на Съюза на българските журналисти г-жа Снежана Тодорова, от мениджъра „Маркетинг и продажби” на „Рока” за Югоизточна Европа г-н Веселин Симов, от изпълнителката от дуо „Лос Хемелос” г-жа Валентина Серафимова, от председателя на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България г-жа Къдринка Къдринова.
Дуо „ЛОС ХЕМЕЛОС” ще зарадва гостите на церемонията с изпълнения на испански и латиноамерикански песни.
Журито на конкурса в състав Къдринка Къдринова, председател на УС на СИЖБ, Савина Спасова, член на УС на СИЖБ, Мария Владимирова, член на КС на СИЖБ, Снежана Тодорова, и.д. председател на СБЖ, Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби” на „РОКА” за Югоизточна Европа, оповестява следните номинации в конкурса „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ”:




Направление „За кореспонденция от и за испаноезичния свят”, награда „Светлана Плашокова”:

ПEЧАТ И ИНТЕРНЕТ МЕДИИ

- Владислав Пунчев, завеждащ отдел „Международен” на в. „Стандарт” и кореспондент на испанската информационна агенция ЕФЕ. Участва със серия свои репортажи за събития в България, изпратени за агенция ЕФЕ и публикувани в различни испански медии. Номинацията е от Мария Пачкова, зам.-председател на УС на СИЖБ.

Владислав Пунчев е член на УС на Сдружението на испаноговорещите журналисти и е утвърдено име сред българските журналисти международници и сред колегите от испанската информационна агенция ЕФЕ. Кореспонденциите му информират за събитията у нас аудотирията както в Испания, така и в Латинска Америка, където се разпространяват емисиите на испанската агенция. Много испаноезични вестници отпечатват материалите на Влади, изпратени за ЕФЕ от България. В сегашния ни конкурс той участва именно с такива публикации в ABC, La Vanguardia, La Republica, Las Provincias - за българското кисело мляко, за българското розово масло, за нови археологически находки в Перперикон. Влади е третият поред кореспондент на ЕФЕ в България. Преди него на тази позиция са били Самуел Франсес и Светлана Плашокова, възпоменание за които е и настоящият конкурс.

- Момчил Инджов, журналист в сайта и списанието „Клуб Z”. Участва със серия публикации в „Клуб Z” за Испания и за Латинска Америка, включително за българи, които се изявяват в политическия живот на Испания и Латинска Америка. Носител на наградата „Светлана Плашокова” през 2013 г. Автономинация.

Момчил Инджов е един от най-изявените български журналисти международници. Член е на Сдружението на испаноговорещите журналисти от основаването му. Като дете живее в Куба и Мексико със семейството си. Завършва испанска филология в СУ «Св. Кл. Охридски». Работил е в няколко водещи български всекидневници. В момента е списание „Клуб Z”. Има в «актива» си многобройни кореспонденции, репортажи, интервюта и анализи за различни аспекти от живота, политиката и икономиката в Испания и Латинска Америка. Внимание привличат двете му интервюта с Дилма Русеф – едното, докато тя още е министър, а другото, само седмица преди да бъде избрана за президент на Бразилия. Момчил е и съавтор заедно с бразилския журналист Жамил Шаде на биографична книга за бразилската ръководителка. В сегашния конкурс Момчил участва със серия публикации в „Клуб Z” – две интервюта с испанския посланик у нас Н.Пр. Хосе Луис Тапиа, анализи за вече бившия и за настоящия крал на Испания, два материала за българки на важни позиции в Сарагоса и в Богота.

- Хосе Антонио Санчес Мансано, испански журналист, публикува в испанската интернет медия FronteraD. Участва с два материала на испански, публикувани във FronteraD - кореспонденция за предизборната ситуация в България и кореспонденция за сирийските бежанци в България. Автономинация.

Хосе Антонио Санчес Мансано е млад испански журналист и фотограф на свободна практика. Сътрудничи на испански и български медии. Участва в международни образователни и медийни проекти. Редовен автор е на испанското интернет списание FronteraD”. Член е на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България. Говори португалски, английски, италиански, разбира български. Хосе Антонио в момента живее и работи в България, отразявайки в свои кореспонденции и фоторепортажи най-важните събития в страната ни. Специално внимание отделя на проблема с бежанците в България, на който реагира не само с публикации и изследвания, но и с искрено човешко съпричастие.

РАДИО

- Цветан Цветанов, редактор и водещ в програма „Христо Ботев” на БНР. Участва със свое предаване по интернет радио Binar към БНР за Крейг Сътън, който използва рамката на фламенкото за своя авторска музика. Номинацията е от Мария Пачкова, зам.-председател на УС на СИЖБ – за цялостния принос на автора към популяризирането на културата на испаноезичния свят в България.

Цветан Цветанов е редактор и водещ в програма „Христо Ботев” на БНР от 2002 г. Част е от екипа на „Аларма” – вечерния блок за култура на същата програма. Инициатор и основен организатор на фестивала за некомерсиална музика „Аларма Пънк Джаз” на БНР. Двукратен носител на наградата „Сирак Скитник” на БНР – за радиопредаване, заедно с екипа на „Аларма” (2010 г.), и за радиожурналистика (2011г.). Лауреат е на наградата „Златен будилник” на програма „Христо Ботев” (2010 г.). Автор е на концепцията на 24-часовия „Пънк-Джаз” на Радио „Бинар”, представящ неортодоксални музикални жанрове и формати (от 2012 г. насам). Интервюирал е за БНР и редица печатни и онлайн издания стотици музиканти и композитори от ранга на Али Факра Туре, Рон Картър, Нилс Петер Молвар, Джо Макфий, The Necks, Нед Ротенбърг, Вим Мертенс, Джъстин Съливан, Борис Ковач. Също и световни кинорежисьори като Питър Грийнауей, Вим Вендерс, Данис Танович, Горан Паскалевич, Ян Цвиткович, Душан Ханак (като част от екипа на „София Филм Фест), и писатели като Бернар Вербер, Викрам Чандра, Кшищоф Варга, Джак Харт” и др.

ТЕЛЕВИЗИЯ

- Милена Милотинова, водеща на предаването „Брюксел 1” по телевизия On Air. Участва с две предавания за Испания – за абдикацията на крал Хуан Карлос и за референдума в Каталония. Номинацията е от Момчил Инджов, член на СИЖБ, журналист в сайта и списанието „Клуб Z”.

Милена Милотинова е широко известна на българските зрители телевизионна журналистка още от дългогодишната си работа в БНТ, където снима цяла поредица от документални филми по доста „горещи” теми, а също така е и водеща в „По света и у нас”. За известен период от време преминава „от другата страна” – като депутат в българския парламент и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, след което отново се завръща към активната журналистика. От 2011 г. е водеща на предаването „Брюксел” 1 по телевизия On Air, в което разглежда ключови теми от европейската политика. Нееднократно е посвещавала издания на предаването си и на различни проблеми от обществения живот в Испания, канейки в студиото наблюдатели с различни гледни точки, с което предлага на зрителя по-пъстра информация и по-обемен анализ.

- Станислава Младенова, журналист в телевизия ТВ 7. Участва с два репортажа от Испания, отразяващи обществените нагласи преди изборите за Европейски парламент праз май 2014 г. Носител на наградата „Светлана Плашокова” през 2013 г. Автономинация.

Станислава Младенова е изявен репортер в „Новини и актуални предавания” на телевизиите ТВ 7 и News7. Житейски и професионално е тясно свързана с Испания, където завършва средното си и висшето си образование. Първите си стъпки в журналистиката прави в Испания, след което се утвърждава в професията в България. Член е на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България. През 2013 г. Станислава спечели наградата «Светлана Плашокова» в конкурса «Светове и цветове» с документалния си филм «Бягство от Субсахара», излъчен по ТВ 7 и News7. Филмът разглежда проблема с бежанците и имигрантите от Черна Африка, които търсят по-добър живот в Испания.

Направление „За професионална и гражданска етика”, награда „Самуел Франсес”:

ПЕЧАТ И ИНТЕРНЕТ МЕДИИ

- Българското издание на „Монд Дипломатик”. Участва със серия публикации, посветени на европейската криза и на проблемите пред различни страни в Латинска Америка. Номинацията е от Румяна Кочанова, член на СИЖБ, журналист в седмичника Europost.

Le Monde diplomatique е френско месечно издание с критичен поглед към актуалната световна политика и култура, което излиза от 1954 г. Днес то е едно от най-авторитетните в света издания за външнополитически анализи и има 47 международни издания, включително и българско. Излиза на 28 езика. Сред читатели му преобладават политици, дипломати, университетски преподаватели, студенти, предприемачи. Българското издание на "Монд дипломатик" стартира през ноември 2004 г. под името „Свят и дипломация“, а от ноември 2005 г. е с оригиналното име. От началото на 2010 г. "Монд дипломатик" излиза всеки първи и трети четвъртък на месеца като приложение на в. "Дума", което не му пречи да издава и книги по наболели световни проблеми. Най-новата е „Големият трансатлантически пазар. Дракула срещу народите” на френския евродепутат Патрик льо Ярик, който разбулва и критикува водените „на тъмно” преговори за свободна търговия между ЕС и САЩ. Директор на „Монд дипломатик” е живеещият във Франция българин и испанист проф. Венко Кънев, випускник на висши учебни заведения в Куба и Колумбия, хабилитиран като доцент в СУ „Св. Кл. Охридски”, а като професор в университета на френския град Руан. Ръководи изследвания по ибероамериканска литература и култура в Руанския университет и в Новата Сорбона – Университет „Париж” ІІІ. Автор е на много научни студии по същата тематика, както и на многобройни ярки публикации в „Монд дипломатик”, отличаващи се сдълбоко познаване на латиноамериканската проблематика и с критичен поглед към световното неравенство.

- Оля Ал-Ахмед, журналист във в. „Стандарт”. Участва със серия публикации в различни медии за проблема с бежанците в България, за войната в Сирия и с Ислямска държава, за кризата в Украйна. Автономинация.

Оля Ал-Ахмед е журналист във в. „Стандарт”, PR-експерт, преводач. Завършила е арабска филология и журналистика в СУ „Св. Кл. Охридски”. Публикувала е свои статии и в издания като „Труд”, „Преса”, „Новинар”, „Словото” и т.н. Канена е като коментатор в многобройни телевизионни предавания, а също и в програми на Радио „Гласът на Русия”. В емоционален и експресивен стил Оля Ал-Ахмед коментира и представя пред българския читател такива парещи теми на съвремието като бежанския проблем в България, настъплението на Ислямска държава, кризата в Украйна и т.н. Широкият диапазон на авторката обхваща и материали за опазването на културното многообразие в Родопите, за българската духовност и историческа памет. Във всяка своя изява тя ясно откроява гражданската си позиция. Като дете Оля е живяла с майка си – поетесата Ваня Петкова – в Куба и говори испански.

РАДИО

- Лили Маринкова, водеща на предаването „Неделя 150” по БНР. Номинацията за цялостната й журналистическа работа е от Калин Първанов, зам.-главен редактор на сп. „Тема”.

Лили Маринкова е едно от най-известните и авторитетни имена в българската журналистика. Извоювала си е уважението и на колегията, и на аудиторията със своята принципност, независимост, ясна гражданска позиция и критичен поглед към всяка власт. Свързват я най-често с програма „Хоризонт” на Българското национално радио, където е водила „Разговор с вас” и „Хоризонт преди всички”, а в момента продължава да е водеща на „Неделя 150”. Но Лили има и много запомнящи се изяви като телевизионен журналист. Оставя ярка следа в БНТ с предаванията „Открита линия” и „Очевидци”, а по Канал 3 до миналата година води „Вън от рая”, което обаче е спряно след повдигането на поредната „гореща” тема за силните на деня. Лили Маринкова е носител на награди като „Репортер на годината” и „Сирак Скитник” за радиожурналистика.

ТЕЛЕВИЗИЯ

- Мично Христов, водещ на предаването „Премълчани истини” по телевизия „Евроком”. Участва със свои предавания за преплитането на политиката с корпоративните интереси и за съдбата на банковите влогове. Номинацията е от Стилиян Бурханларски, член на СИЖБ.

Минчо Христов е политолог, водещ на предаването «Премълчани истини» по телевизия «Евроком» и член на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България. Учил е и е специализирал в Куба, Бразилия, САЩ. Става доктор на науките с дисертацията «Социо-политически аспекти на прехода в България и Латинска Америка: типологични паралели». От 2005-а до 2009-а е независим депутат в Народното събрание, зам.-председател на Комисията за борба с корупцията и член на Комисията по енергетика. В авторското си предаване «Премълчани истини», което сам определя като „територия за мислещи граждани и за будни съвести”, Минчо се стреми да освети тъмната страна на политиката.

Направление „За екология, култура и традиции”, награда „Светове и цветове”:

ПЕЧАТ И ИНТЕРНЕТ МЕДИИ

- Анелия Тодорова, журналист в www.novanews.bg. Участва с интервю за www.novanews.bg с испанските фотографи Чема Мадос и Кристина Гарсия Родеро, представили свои творби в изложба в Националната художествена галерия в София. Номинация от Дора Цветкова, член на СИЖБ.

Анелия Тодорова стартира кариерата си преди 10 години като репортер в столичен ежедневник. Любимите й теми за разработване са социалните. По-късно трупа опит като PR експерт и редактор в седмично издание. От над две години работи за сайта на новините на Нова телевизия, където не престава да пише статии, представяйки на читателите испанската култура и традиции. Те са белязани с дълбоко познаване на тематиката и с тънък естетически усет.

- Бойка Велинова, създател и автор на сайта www.bonboniera.bg . Участва със свои пътеписи и статии за кулинария от испаноезичния свят, публикувани на същия сайт. Автономинация.

Бойка Велинова публикува ярките си пътеписи и статии за кулинария в създадения от нея сайт www.bonboniera.bg, който нарича „територия за бавно четене и духовно наслаждение”. Посетила над 70 страни, Бойка завлядява читателите със сладкодумно разказвачество и с обширни познания дори за най-екзотичните места, които описва. Завършила е радиожурналистика в Карловия университет в Прага. Работила е в предаването „Говори Прага” на Чехословашкото национално радио, а по-късно и във вестниците „Ехо” и „Поглед”. Писала е за издания като „Лечител”, „Животът днес”, „Всичко за жената” и др. Натрупала е и опит от работа в неправителствения сектор.

- Катерина Хапсали, журналист в сп. „Тема”. Участва с поредицата си „Жени с история”, която излиза в сп. „Тема” и представя съдбите на емблематични за България и света дами. Номинацията е от Владимир Митев, журналист в сп. „Тема”.

Катерина Хапсали завършва икономика и испански в САЩ, но се връща в България. От 2000 г. работи активно като журналист. В момента прави докторантура по философия в СУ „Св. Кл. Охридски”, а през януари издателство „Колибри” ще публикува дебютния й роман „Гръцко кафе”. Сред любимите журналистически проекти на Катерина през годините са радиопредаването „Говори с нея” в Дарик радио, както и поредицата от интервюта с детектор на лъжата в сп. „Тема”. Тя е и първият главен редактор на списание Harper’s BAZAAR за България. В рубриката „Жени с история”, която Катерина води сега в „Тема”, тя разкрива чрез героините си как в човешките съдби се пречупват мащабни исторически събития, политически приумици и културни тенденции. Сред жените, за които е писала, са Жени Божилова, Валентина Радинска, Дора Бонева, Соня Рув, Анахид Тачева, Емилия Лагадинова, Емилия Ценкова и др.

РАДИО

- Георги Митов, журналист в Радио Алма Матер-Класик ФМ. Участва със серия радиоинтервюта с творци и хора на изкуството от Испания и Латинска Америка. Носител на наградата „Светове и цветове” през 2013 г. Автономинация.

Георги Митов, или Геми, както е популярен сред слушателите на своето «Сутрешно кафе» по Радио «Алма Матер-Класик ФМ», е сред най-активните членове на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България и неизменно «покрива» всички културни събития у нас, свързани с испаноезичния свят. Те винаги намират място в предаването му, което се излъчва всяка делнична сутрин. Хит са интервютата на младия водещ – често с големи звезди от родния и световния културен небосклон. За конкурса «Светове и цветове» 2014 Георги е представил разговорите си с цигуларката Вера Мартинес Мехнер от квартет „Казалс” (Испания), с музикалния директор и тромбонист в оркестъра на „Буена виста соушъл клуб” Хесус Агуахе Рамос (Куба), с колумбийския биограф на Габриел Гарсия Маркес Дасо Салдивар и с кубинския писател Леонардо Падура.

- Мария Димитрова-Пишо, журналист в Радио „България”, БНР. Участва с поредица от радиоматериали, отразяващи развитието на 5-годишен проект за опазване и реинтродукция на белоглавия лешояд в България, като птиците за реинтродукция са донесени от Испания. Номинацията е от Райна Петкова, ръководител на Испанска редакция на Радио „България”, член на СИЖБ.

Мария Димитрова-Пишо е магистър по френска филология” в СУ „Св. Климент Охридски”. Работи в Радио „България” на БНР от 1980 г., първоначално в редакция „Предавания на френски език”, а след това в Централната информационна служба, сега Редакция „България“. Тя е една от основателките на репортерското звено в Радио „България” заедно с Райна Константинова. От 1990 г. до 2005 г. е постоянен сътрудник на бюрото на АФП в София. От 2003 г. е медиен експерт към Главна дирекция “Комуникации” на ЕК. Председател e на Асоциацията на журналистите франкофони в България, председател на Сдружение „Френско-българска солидарност” със седалище в Париж. Носител е на български и европейски награди за отразяване на проблеми, свързани с околната среда. В радиоматериалите, представени за нашия конкурс, Мария проследява адаптацията и развитието в България на внесените от Испания бели лешояди по стратрирал през 2010 г. проект. Материалите са излъчени по Радио „България” на 10 езика, включително на испански.

- Оля Ал Ахмед, журналист във в. „Стандарт”. Участва със серия свои радиоматериали, излъче- ни по Радио „Гласът на Русия”. Автономинация.

(Представянето на авторката е направено в направление „За професионална и гражданска етика”).

ТЕЛЕВИЗИЯ

- Поли Златарева, журналист в БНТ, водещ в информационната емисия „По света и у нас”. Участва със свое интервю с баския скулптор Айтор де Мендисабал за предаването „Панорама” на БНТ и със свой репортаж от Каталония за „Панорама”. Номинацияна е от Дора Цветкова, член на СИЖБ.

Поли Златарева е сред най-разпознаваемите лица на БНТ като водеща на „По света и у нас” и изявен репортер в „Панорама”. Репортажите и интервютата й се открояват с дълбочина и многопластовост, зад всяко събитие или процес тя търси човешкото вдъхновение и емоция, представя всяка посетена страна с характера и традициите й. Поли е автор на над 10 документални филма, сред които трябва да се открои снимания през 2011 г. в Испания „Да докоснеш края”. В него авторката поглежда на проблема с тероризма на ЕТА и испанската икономическа криза не само през очите на политици като бившия консервативен премиер Хосе Мария Аснар или социалиста Педро Санчес, днес вече лидер на партията си, но и през погледа на човек на изкуството като Антонио Саура, син и продуцент на знаменития режисьор Карлос Саура. Представените за конкурса ни репортажи на Поли вълнуват със същата експресивност – сълзите на скулптора баск Айтор де Мендисабал, песента на легендарния каталонски бард и бунтар Луис Ляк, комплиментите на племеника на Франко...

Сред номинираните във всички направления Сдружението на испаноговорещите журналисти в България ще избере носители на новоучреденото специално отличие „АКЦЕНТ” – за журналистически разработки по водеща тема на годината.

За контакт и информация:

Къдринка Къдринова, председател на СИЖБ,
Мобилни телефони - 0887 134572, 0896 602411
periodistas@abv.bg, kadrinka@gmail.com







Светове и цветове