Научна конференция в СУ за България и Латинска Америка почете проф. Венко Кънев

Проф. Венко Кънев (1942-2020)

Форумът се проведе в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и отдаде почит на делото на отишлия си от Ковид-19 през 2020 г. проф. Венко Кънев. Той бе  почетен професор по Латиноамериканска литература и Цивилизация в Университета в Руан, преподавател в Софийския университет, в Университета Париж-IV-Пари-Сорбон, Университета в Поатие, удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски” – синя лента през 2007 г., Паметна монета за „Стогодишнината на Хосе Лесама Лима“ през 2016 г. и други отличия.

Проф. Венко Кънев е автор на огромно научно, публицистично и художествено творчество: стотици книги, студии, статии, участия в конгреси, ръководство и рецензии на научни трудове, преводи и други значими проекти. Години наред заема авторитетната позиция на член на ръководството на Изследователския център на културните полета на Латинска Америка към Сорбоната и активно участва в дейността на Центъра за интердисциплинарни изследвания на културните области (ERIAC) към Университета на Руан. Ръководител ина българското издание на „Монд Дипломатик“.

Приносът на проф. Венко Кънев за формирането на поколения студенти-филолози и други специалисти в областта на културата на латиноамериканските народи е неизмерим и ще се мултиплицира във времето, в това число благодарение и на ползотворните научни форуми като проведения.

Конференцията бе открита от доц. д-р Татяна Пантева, ръководител на Катедрата по испанистика и португалистика. В обръщението си тя представи мащабното дело на проф. Венко Кънев и изброи множеството заслуги на Катедрата за развитието на латиноамериканистиката в България.

От свое име и от името на Ректорското ръководство приветствие за конференцията, организирана „в най-добрите традиции на академизма“, отправи проф. д-р Елиза Стефанова, заместник-ректор на СУ „Св. Климент Охридски“.

Проф. Стефанова поднесе поздравителен адрес от проф. дфн Анастас Герджиков, в което ректорът изразява гордостта си, че преподаването и научните изследвания в областта на испанистиката в Алма матер са на световно ниво и че с това научно събитие, посветено на такъв голям български учен като проф. Венко Кънев, почитайки го, неговите колеги градят мост между поколенията изследователи, изпълвайки със съдържание основната мисия на преподавателите – „да съхраняваме, опазваме и предаваме напред човешкото познание и развитието на науката“.

Гости на събитието бяха Н. Пр. г-н Алехандро Поланко, посланик на Кралство Испания в България, Н. Пр. г-н Алфредо Атанасоф, посланик на Република Аржентина в България, Н. Пр. г-жа Каридад Ямира Куето Милиан, посланик на Република Куба в България, г-н Фабрисио Араужо, началник на консулския сектор и ръководител на сектор „Културни и образователни двустранни отношения“ от Посолство на Бразилия в София. Посланиците и дипломатите споделиха впечатления и поздравиха всички участници в конференцията, пожелавайки им и занапред да работят все така неуморно при изграждането на междукултурни и научни мостове.

Посланикът на Кралство Испания г-н Алехандро Поланко Мата акцентира върху значимостта на сътрудничеството между Катедрата по испанистика и португалистика и испанското посолство, изтъкна ползотворната съвместна работа с проф. Венко Кънев като виден разпространители на латиноамериканската литература. Подчерта, че заглавието на конференцията е много точно и напомни, че през 2023 г. Испания ще бъде председател на ЕС и един от приоритетите ще бъде да се развиват политическите, икономическите, културните и образователните връзки с Латинска Америка.

Посланикът на Аржентина г-н Алфредо Атанасоф, който е от български произход, също поздрави всички организатори и участници за провеждането на конференцията  и изтъкна, че испанският език се използва от 426 милиона души по света и е майчин език на 21 държави.

Поздравления към участниците изказа и посланикът на Република Куба г-жа Каридад Ямира Куето Милиан. Благодари на всички за присъствието на събитието и подчерта значението на дългогодишните приятелски отношения между България и Куба. Тя спецално изтъкна и личнта връзка на проф. Венко Кънев с Куба, където той е учил и живял и на която е посветил много свои публикации. Нейно Превъзходителство благодари на проф. Кънев и за инициативата му за издаване в България на книгата на Игнасио Рамоне „Сто часа с Фидел”. Тя прикани българските латиноамериканисти да посещават нейната страна и да я опознават пряко.

На форума бяха разгледани теми по актуални проблеми на субконтинента, взаимоотношенията с нашата страна в научната, културната, образователната, икономическата и др. сфери на обществения живот, както и ролята на българската академична латиноамериканистика за разпространението на знанията за тази част на света.

Пленарният доклад бе изнесен от аржентинския писател и професор в Университета Рен 2, Франция, Нестор Понсе, автор на наскоро преведения у нас роман „Бич“. Темата на неговия пленарен доклад бе „Леонардо Падура и Романът на моя живот: идентичност и фикция”. Нестор Понсе също така изрази почит към проф. Венко Кънев, с когото са били и колеги, и близки приятели.

В двете Кръгли маси на конференцията – съответно „Българската латиноамериканистика: основоположниците, Университетът, медиите,преводите” и „Латиноамериканско съвремие“ – участваха известни учени, изследователи, преводачи и културни деятели, дипломати.

Сред тях бяха проф. Хосе Висенте Лосано, проф. Даниел Вивес и проф. Хавиер Рабасо от Университета в Руан, Франция; проф. д-р Татяна Дронзина, СУ; проф. дн Лазар Копринаров, ЮЗУ. проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова, УНСС; д-р Лиляна Табакова, СУ; д-р Вера Киркова, СУ; журналистите Къдринка Къдринова, Дора Чичкова, Юрий Борисов, Н. Пр. д-р Тодор Кънчевски, посланик на България в Куба, и д-р Явор Райчев от Посолство на България в Куба, както и други дипломати и специалисти с принос и професионално признание в своите области.

Като представител на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България Къдринка Къдринова се спря на приноса на проф. Венко Кънев в развитието на българската латиноамериканистика, очерта три нейни етапа и открои още редица уважавани имена в утвърждаването на тази тематика.

Дора Чичкова, работила с проф. Венко Кънев в тръгналото у нас по негова инициатива българско издание на емблематичния френски вестник „Монд Дипломатик”, разказа за голямата му всеотдайност и на това поприще, също допринесло за опознаването на Латинска Америка у нас чрез страниците на изданието.

Вера Киркова бе озаглавила доклада си „Относно миналото на бъдещето – етнокултурни аспекти на сексуалността в клониална Бразилия при формирането на новото общество”.

В онлайн връзка от Руан проф. Даниел Вивес разкза свои спомени за приятеля и колегата си проф. Венко Кънев, като открои преподавателската му дейност във Франция от 1989 до 2020 г.

Проф. Татяна Дронзина направи обзор на мирните преговори навремето в Салвадор и на развитието на тази централноамериканска републка през 30-летието, изминало след ражданската война там.

Проф. Лазар Копринаров анализира т. нар. „лява вълна” в Латинска Америка, включително и актуалните ѝ, нови проявления.

Проф. Хосе Висенте Лосано се спря в доклада си върху лексикографския подход към нецензурните думи в испански, френски и английски речници.

Хавиер Рабасо говори за смеха и играта на индивида и обществото в съпротивата срещу апокалипсиса

Проф. Даниела Кох-Кожурахора анализира обстановката във Венесуела през призмата на свои лични контакти с венесуелци.

Лиляна Табакова представи литературата на автохонните езици в днешно Мексико.

Посланик Тодор Кънчевски се спря на историята а българо-кубинските икономически отношения и на перспективите за тяхното развитие, спирайки се и на такива аспекти като най-подходящите за български инвестиции сектори в кубинската икономика.

Явор Райчев от посолството на България в Куба се спря на информационната война на Русия, фокусирайки се върху случая с Венесуела.

Важен акцент на конференцията бе панелът, воден от проф. д-р Петър Моллов от Катедрата по испанистика и португалистика, с представяне на авторски и преводни книги на латиноамериканска тематика, публикувани от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, Издателство на БАН „Проф. Марин Дринов“, Издателска къща„Рива“: „Бич“ на Нестор Понсе, „Реалност и литература в Латинска Америка“ на Венко Кънев, „Литературата на свидетелството“ в Латинска Америка (1950-1989) на Лиляна Табакова, „Относно голия бразилски индианец“ на Вера Киркова.

Други нови книги на колегията (монографии, сборници и преводи) бяха изложени в отделен кът, който с разнообразието си стана показателен за богатото и висококачествено научно и художествено присъствие на преподавателите от Катедрата по испанистика и португалистика в съвременния академичен и обществен живот – Лиляна Табакова, Теодора Цанкова, Красимир Тасев, Боряна Кючукова, Татяна Пантева, Вера Киркова, Петър Моллов са имената, които се откроиха в тази своеобразна колекция от последните години.

 

Конференции