Ибероамерикански медийни организации зоват за защита на свободата на пресата и демокрацията

По време на форума на ибероамериканските медийни организации, състоял се в Сантяго от 2 до 4 май. Снимка: elmostraor.c

От 2 до 4 май 2024 г. в чилийската столица Сантяго се състоя среща на медиите от ибероамериканските страни (Латинска Америка, Испания, Португалия), като своеобразно продължение на друг подобен форум, провел се пак там през 1994 г. и завършил с "Декларация от Сантяго". Сегашната среща съответно прие "Декларация от Сантяго + 30".

Документът, приет по повод Световния ден на свободата на пресата, потвърждава основните принципи по отношение на свободата на изразяване и свободата на печата, базирани на международни инструменти като Всеобщата декларация за правата на човека и Американската конвенция за правата на човека. Той признава напредъка, постигнат след "Декларацията от Сантяго" от 1994 г., но също така отбелязва продължващите предизвикателства, включително насилието и безнаказаността срещу журналисти, пише elmostrador.cl.

Декларацията подчертава съществената роля на свободата на печата за консолидирането на демокрацията, насърчаването на развитието и постигането на Целите за устойчиво развитие. В този смисъл той призовава държавите, междуправителствените организации, технологичните компании, медиите и журналистиката да си сътрудничат в защитата и насърчаването на това основно човешко право.

Сред конкретните искания, отправени към държавите, са приемането на закони, които защитават свободата на изразяване и на печата, достъпа до качествена информация и защитата на журналистите срещу заплахи и атаки. Държавите също са призовани да подкрепят устойчивостта на медиите и независимата журналистика като участници, които подкрепят съществуването на демокрацията.

По отношение на устойчивостта декларацията призовава междуправителствените организации да подкрепят проекти за финансиране и икономическа устойчивост на журналистиката и медиите и за създаване на нови медии. По същия начин технологичните компании са призовани да направят своите политики за модериране на съдържание прозрачни и да си сътрудничат с медиите в борбата срещу дезинформацията.

Декларацията също така призовава медиите и журналистиката да запазят своята независимост и да насърчават качествената, етична и прозрачна журналистика.

С подписването на тази декларация се подновяв ангажиментът на журналистическите организации към свободата на печата и укрепването на демократичните общества в Иберо-Америка и Карибите.

Декларацията е подписана от Световната асоциация на новинарските редактори (WAN-IFRA), Междуамериканска асоциация на пресата (SIP), Комитета за защита на журналистите (CPJ), Националнта асоциация на журналистите в Бразилия (ANJ-Brasil), Асоциацията на аржентинските журналистически организации (Adepa ), Националната прес-асооциация (ANP-Чили), Колумбийската асоциация на информационните медии (AMI), Асоциацията на информационните медии (AMI-Испания), Португалската асоциация на пресата (APImprensa), Медийният съюз Mx (Мексико), Перуанският съвет по пресата ( CPP) и Еквадорската асоциация на редакторите на вестници (Aedep).

 

Конференции