Министър взе от затвора закъсала българка


Рафаел Корпоран де лос Сантос - министър в Доминиканската република, настанил в дома си българката Надя Стоилова Александрова, която бе освободена от затвора, но не може да се прибере поради безпаричие.
Това съобщиха за “Труд” от кабинета на министъра. Корпоран де лос Сантос е държавен секретар без портфейл в правителството на доминиканския президент Иполито Мехия.
Така софиянката се радва на грижите на държавника и неговата съпруга.
“Това е само един хуманен жест към човек, изпаднал в беда. Г-н Корпоран де лос Сантос е готов дори да подпомогне финансово пътуването на Надя до България”, казаха вчера от кабинета на държавния секретар в Санто Доминго.
За съдбата на Надя (28) и 19-месечната Българката повече от 2 г. е в затвора в град Нахайо заедно с дъщеря си, писа в. “Ел Насионал”. Надя била задържана на 4 ноември 2001 г. на летище “Лас Америкас” в Санто Доминго. Тя била обвинена в опит да изнесе 2 кг кокаин за Испания. Според Александрова обаче дрогата била открита в чужд багаж.
Жената била осъдена на 5 години и 2 месеца затвор. На 23 декември 2003 г. българката била помилвана заради добро поведение. Тя обаче не могла да излезе на свобода, тъй като нямала средства нито да се издържа, нито да се върне в България.
В затвора Надя родила дъщеря си Лилиан, тъй като била бременна в момента, в който я заловили с дрогата.
Сега момиченцето е на 19 месеца. Бащата бил африканец, който изоставил майката след ареста Надя била от бедно семейство, което няма пари и не може да Малката Лилиан не знае какво е нито детска площадка, нито люлка, нито сладкарница, пише “Ел Насионал”. За разлика от майката детето говори добре испански и не знае български. То се превърнало в атракцията на затвора. На практика Онейда Асеведо - кметицата на Нахайо, я осиновила и се грижи за нея като за свое дете.
Лилиан не позволявала на непознати да я доближават и одраскала по бузата фотограф, който искал да я снима.
Властите в Санто Доминго искали акт за раждане на малката. Надя обаче нямала такъв, тъй като била в затвора.
Българката искала само да От седмица обаче насам нещата потръгнали. За Надя се погрижил държавният секретар Рафаел Корпоран де лос Сантос (65) - женен, с осем деца. Той и семейството му прибрали софиянката в дома си.

НЕМОТИЯТА ПРОГОНИ НАДЯ

“Немотията прогони Надя от България”, сподели пред “Труд” Цонка (52) - майката на момичето.
Тя бе открита от репортер на “Труд” в семейното жилище в софийския жилищен комплекс “Люлин”.
Надя заминала преди няколко години за Гърция, сподели жената. Тя обаче не можа да си спомни точно кога дъщеря По-късно Надя тръгнала за Испания. Там се запознала с африканеца, от когото забременяла. Цонка не може или не иска да си спомни неговото име.
Майката на Надя разбрала наскоро, че дъщеря “Нямам връзка с дъщеря ми, защото телефонът не работи. Треперя при мисълта, че Надя може да се обади и да каже, че се връща, а аз да не мога да я чуя”, жалва се Цонка.
Тя живее в двустайната панелка заедно с по-малката си дъщеря и пудела Чочи. На вратата на апартамента виси некролог.
“Мъжът ми си отиде от мъка по Надя преди година. Сърцето му не издържа”, плаче майката.
Цонка опитала да продаде жилището, за да плати билета на дъщеря си.
Сделката обаче не могла да стане, тъй като Надя е съсобственик и е необходим нейният подпис. Майката се надява, че чедото й скоро ще си дойде.

Контакти с България