Министър плаща билет на помилвана българка


Една минута колебание ми струваше 2 години и 4 месеца затвор”, сподели за “Труд” от Доминиканската република българката Надя Александрова.
През октомври 2001 г. тя поела в ръцете си фалшив гръцки паспорт, даден Надя бе помилвана и в момента е в дома на доминиканския министър Рафаел Корпоран де лос Сантос в очакване да се завърне в България.

Надя с 19-месечната Лилиан

“Надявам се до две седмици да бъдат оправени всички документи - моите и на дъщеря ми, и да мога да си тръгна”, каза Надя Александрова (28). Софиянката бе арестувана на летище “Лас Америкас” в Санто Доминго на 4 ноември 2001 г., когато се готвеше да пътува за Мадрид. В багажа Надя твърдеше, че дрогата била сложена от друг човек без нейното знание. Въпреки това бе осъдена на 5 години и 2 месеца затвор.

Министър Рафаел Корпоран де лос Сантос

Присъдата бе потвърдена от апелативен съд през февруари 2003 г. В затвора “Нахайо” край Сан Кристобал българката роди дъщеря си Лилиан, чийто баща е африканец. На 23 декември м.г. Надя бе помилвана за добро поведение с указ на доминиканския президент Иполито Мехия. Тя обаче не можеше да излезе от затвора, тъй като нямаше средства за преживяване.
Репортаж за съдбата Оказа се обаче, че Надя не може да си тръгне. Главната пречка е, че дъщеря “Запознах се в София с един африканец - казваше се Тони, но не знам от коя страна е”, разказа Надя. Той я подмамил в Турция с обещание, че ще я уреди на работа. Там Надя се запознала с нигериеца Емека.
“Емека ми предложи брак, аз се съгласих. Като подарък ме заведе на почивка в Доминиканската република през октомври 2001 г.”, разказва Надя.
Двамата излетели от Мадрид. На летище “Барахас” нигерийци, придружаващи нейния приятел, В Мадрид не забелязали измамата и Надя отлетяла с Емека за Карибите. Внезапно нигериецът се върнал в Испания, като убедил българката да остане до края на почивката.
“Дойде време и аз да тръгвам. На летището пристигна един нигериец, приятел на Емека. Даде ми чифт обувки и раница да ги занеса до Испания”, спомня си Надя.
Митничарите, вероятно по сигнал, обаче открили 2 кг кокаин, скрити в обувките и раницата. Надя била арестувана.
“Бях вече бременна, но Емека не знаеше. В затвора родих Лилиан през лятото на 2002 г. Твърдях, че съм гъркиня. Първата присъда бе обжалвана. Когато в началото на 2003 г. наказанието ми бе потвърдено, съдиите заявиха, че ще ме екстрадират в Гърция. Предупредиха ме обаче, че присъдите там са тежки. Тогава признах, че съм българка”, каза жената. Сега това Заради измамата дъщеря “Мисля, че най-късно до две седмици всичко ще се оправи и Надя ще си тръгне за България. Лично ще платя необходимите за полета до София около 1000 долара.” В това се зарече пред “Труд” министър Сантос, прибрал българката в дома си. Той поддържа връзка с Петър Фелдшеров - българския консул в Каракас.
Венецуела е най-близката до Доминиканската република държава, където има българска мисия. Посолството от 2 г. е в течение и е направило всичко да бъдат издадени редовни документи на Надя, каза временно управляващият Лазар Копринаров. “Чакаме Надя. Ще я приютим и ще я качим на самолета за България”, допълни той.
“Като се върна, ще си намеря работа и ще гледам Лилиан. А за Емека не ща и да чувам”, завърши разказа си Надя.

Контакти с България