Референдум за корупцията в Колумбия


На произведения в Колумбия референдум срещу корупцията бяха получени между 78,47 и 94,69 процента отговори "да" на всеки от петнайсетте въпроса при 20,03 процента от преброените бюлетини, предаде Франс прес.
Референдумът бе предложен от президента Алваро Урибе и целеше да утвърди мерки срещу корупцията и политиканстването.
Най-много отговори "да" получава въпросът за отнемане на мандата на депутати, сенатори, кметове и общински съветници, оказвали влияние или купували гласове.
Най-малко отговори "да" - 78,47 на сто, е събрало предложението за замразяване на заплатите в обществения сектор за 2004 и 2005 г.
Същевременно членове на марксистката бунтовническа група Революционни въоръжени сили на Колумбия убиха 13 души по време на референдума, съобщи Ройтерс.
Бунтовниците, които редовно предизвикват инциденти, за да попречат за произвеждането на избори, убиха шестима полицаи и един войник в три нападения, а при експлозия на бомба в областта Антиокия загинаха още шестима цивилни.
Освен тези нападения членовете на групировката палиха камиони и автомобили на някои пътища, а в северната част на страната вдигнаха във въздуха един мост.
Армията обаче съобщи, че буновниците не са успели да попречат на референдума.

Хроника