Урганът "Иван" леко закачи Куба




Ураганът "Иван", развилнял се из Карибието, връхлетя с пълна сила само най-западната точка на Куба - полуостров Хуана а Кабибес на около 350 км от Хавана, предодаха информационните агенции. Силата на вятъра достигна върха си - 315 километра в час. По западното крайбрежие на Куба вълните достигнаха пет метра.
Опасенията бяха, че "Иван" - най-мощният ураган, удрял Куба от 50 г. насам, ще нанесе катастрофални поражения на острова. Промяната в траекторията му обаче помогна това да се избегне. Щетите са сравнително леки.
В кубинската столица валят проливни дъждове и има прекъсване на електрозахранването. Въпреки че ураганът няма да я засегне директно, улиците са безлюдни, магазините не работят, автомобилното движение е спряно.
Кубинският лидер Фидел Кастро, който лично котролира превантивните мерки, изрази задоволството си от промяната в траекторията на урагана. 78-годишният кубински лидер се намира в западната провинция Пинар дел Рио.
Отчитайки посоката на "Иван", властите на мексиканския полуостров Юкатан започнаха да евакуират населението. Досега са евакуирани около 10 хиляди души. В Мексиканския залив започна евакуация на персонала на петролните палтформи.
По-рано ураганът премина през Хаити, където в резултат на наводненията загинаха най-малко трима души, сред които едно дете.
Досега ураганът "Иван", вилнеещ в Карибския район, причини смъртта на около 70 души, 14 милиона пострадаха от наводненията и силните ветрове. Икономическите щети се оценяват на стотици милиони долари.
Американските власти предупредиха жителите на част от крайбрежието между щатите Флорида и Луизиана за задаващия се ураган "Иван".
Куба се е представила по-добре от Флорида в подготовката за стихията и трябва да служи за пример на други държави за начина, по който се справя с бедствия. Това заяви Салвано Бричено, директор на агенцията на ООН за Международна стратегия за борба с бедствията, предаде Асошиейтед прес. Бриено дава за пример урагана "Чарли", който тази година уби в Куба причини 4 човешки жертви, а във Флорида - 27. Според Бричено основната причина за успеха на Куба е като цяло информираността на населението и указанията за справяне с бедствия, които хората непрекъснато получават в училищата, университетите и на работното си място. Куба има освен това ефективни планове за гражданска защита и добра координация между властите и медиите за изпълняването им.
ЕС обяви, че изпраща 1,5 милиона евро извънредна помощ за карибския остров Гренада, който бе засегнат от урагана "Иван" и понесе тежки щети. Службата за хуманитарна помощ на ЕС ще осигури на най-посрадалите граждани послон, храна, питейна вода, комплекти за първа медицинска помощ и брезенти за укрепване на покривите на къщите. 90% от жилищата в Гренада бяха разрушени или повредени от "Иван". ЕС готви помощи и за други карибски острови като Ямайка, Каймановите острови и Куба.





Хроника