Кубински лекари срещу ебола


Към Сиера Леоне, Либерия и Гвинея поеха 165 кубински медици, които ще се включат в битката срещу ебола. Чрез Световната здравна организация молба за това бе отправена към Хавана и от Вашингтон, независимо от студените отношения помежду им. Куба откликна веднага. „Страната ни не закъсня нито с минута в отговора си към молбата на международните организации за подкерпа в борбата срещу бруталната епидемия в Западна Африка,” написа в в свой коментар лично Фидел Кастро, историческият лидер на Кубинската революция. „Нашата страна и без подканване винаги е правила това. Медиците ни, които отиват в кое да е кътче на планетата, за да спасяват живота на хората, въпреки риска да загубят своя, са най-големият пример за солидарност между човешките същества. Особено когато това не е мотивирано от никакъв материален интерес,” подчертава Кастро. Той добавя още: „С удоволствие ще сътрудничим и с американския персонал в тази сфера, но не за да търсим мир между двете ни държави, които са опоненти вече толкова години, а преди всичко в името на световния мир”.
Кубинските лекари, които от десетилетия работят при тежки условия в много африкански страни, се ползват с доверието на местните хора и ще бъдат по-ефективни от европейците или американците в мерките за овладяване на епидемията, сочат експерти. Голяма част от населението в засегнатите от ебола страни е подозрителна към идващите от САЩ или Европа екипи, защото смята, че заразата идва от тях.
Около 50 000 кубински медици работят в момента в различни страни по света, включително в рискови зони, както и сред най-бедни общности, при които никога преди тях не е стъпвал лекар.

Хроника