Гръцки депутат настоява ЕС да се извини публично на Кастро



Гръцки депутат от опозиционната социалистическа партия ПАСОК отправи официално питане към външния министър Петрос Моливиатис дали ще внесе в Европейската комисия искане за публично извинение към кубинския лидер Фидел Кастро заради обидно изявление по негов адрес от страна на еврокомисаря по енергетиката и транспорта Лойола де Паласио, съобщи Асошиейтед прес.
Костас Дзимас, който е председател на парламентарната комисия за приятелство с Куба, поиска външният министър да информира парламента за изявлението на Паласио миналата седмица във връзка с инцидент, при който Кастро си счупи капачката на коляното и ръката.
Дизимас припомни, че часове след инцидента Паласио изрази надеждата си "Кастро да умре". Еврокомисарката поясни по-късно, че извялението й, направено по време на работна закуска с испански журналисти, е било извадено от контекста, и че тя е имала пред вид "политическата смърт" на Кастро.
"Дали този случай ще бъде отнесен до Европейската комисия с искане ЕС публично да се извини на кубинския народ и на неговия лидер Фидел Кастро?"- поинтересува се в парламентарното си питане към гръцкия външен министър депутътът Костас Дзимас.
Моливиатис е длъжен да отговори на въпроса, но до получаването на отговора му могат да изминат седмици, отбелязва АП.



Хроника