Хондурас в машината на времето


Кадрите, които идват тези дни от Хондурас, сякаш са от Латинска Америка на 70-те години. Пак ботуши, каски и автомати по улиците, а забравената дума “преврат” е във всички новини за централноамериканската република. Honduras в превод означава “дълбини”. Насилственото сваляне от власт и прогонването в изгнание на президента Мануел Селая бутна Хондурас в дълбините на мрачното минало, когато правото не значеше нищо. Самоназначилият се за президент досегашен шеф на парламента Роберто Мичелети обяви извънредно положение и суспендира човешките права. Но машината на времето, в която му се прииска да се повози като един нов Сомоса или Пиночет, явно вече не работи. В чужбина превратът бе еднозначно и категорично осъден от всички. Дори и от САЩ, където Барак Обама не желае да продължава старата мрачна слава на родината си като първа приятелка и крепителка на латиноамерикански диктатори. Европейският съюз оповести, че членките му изтеглят посланиците си от Хондурас. ООН даде трибуна на сваления президент Селая да осъди превратаджиите и застана на негова страна. Организацията на американските държави отправи 72-часов ултиматум на узурпаторите в хондураската столица Тегусигалпа да възстановят конституционния ред и Селая на поста му.
Мичелети и военните обаче се заинатиха да се представят като същинските бранители на хондураската свобода. Оправдаха действията си като превантивни – защото превратът бе извършен точно в деня, в който Селая беше насрочил референдум за промяна в конституцията. Одобрението й щеше да му позволи да се кандидатира за втори мандат. А противниците му не желаеха да го допуснат, защото се вбесяват от дружбата му с венецуелския президент Уго Чавес.
Кой прав, кой крив – редно е това да се решава все пак от изборните урни, а не от гъсениците на танковете, отсякоха и фенове, и опоненти на Селая и Чавес отвъд хондураските граници. А самият Селая се зарече, че до края на седмицата се връща у дома. Защитниците му там не са спирали да издигат барикади по улиците. Военните не се колебаят да ги мачкат. Ретро-филмът замирисва на кръв.

Авторски анализи