Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”



10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) бе отбелязана с връчване на наградите на победителите в организирания по този повод съвместно със СБЖ и с Roca България журналистически конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ”. Церемонията се състоя на 16 декември 2013 г. в „Експо Баня София” – изложбената зала на Roca.




Конкурсът бе и почит към рано отишлите си съоснователи на СИЖБ, журналистите и испанисти Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес. Част от наградите в конкурса бяха дарени от семействата им книги от техните лични библиотеки.
В едно от направленията наградите бяха от Roca – екологични смесители за умивалник и баня, които спестяват 50% от разхода на вода.
Гости на гала-вечерта за връчването на наградите в конкурса бяха посланиците на Аржентина, Венесуела, Испания и Куба Техни Превъзходителства г-н Гийермо Асрак, г-н Рафаел Барето, г-н Хосе Луис Тапиа и г-жа Тересита Капоте. Там бе и директорката на Институт «Сервантес» в София г-жа Роса Моро, както и и.д. председателката на СБЖ Снежана Тодорова.



Посланиците на Испания – Хосе Луис Тапиа, на Аржентина – Гийермо Асрак, на Куба – Тересита Капоте и на Венесуела – Рафаел Барето (отляво нядясно) бяха въодушевени участници в гала-вечерта. Снимка: Цветомир Мирчев


Дуо „ЛОС ХЕМЕЛОС” радваше гостите с изпълнения на испански и латиноамерикански песни.



Янко и Николай Константинови от дуо «Лос Хемелос». Снимка: Цветомир Мирчев




Номинираните в направление „За кореспонденция от и за испаноезичния свят”, награда „Светлана Плашокова”, категория „Печат и интернет медии” – Хосе Антонио Санчес Мансано, Момчил Инджов, Елиана Митова и Владислав Пунчев. Вдясно – председателят на СИЖБ Къдринка Къдринова и водещата гала-вечерта Катерина Хапсали. Снимка: Цветомир Мирчев


НАГРАДЕНИТЕ
В направление „За кореспонденция от и за испаноезичния свят”, награда „Светлана Плашокова”, категория „Печат и интернет медии” победител стана Момчил Инджов, в. „24 часа”. Наградата – грамота и книги от библиотеката на Светлана Плашокова – му бе връчена от посланика на Испания Хосе Луис Тапиа.



Посланик Хосе Луис Тапиа връчва наградата на Момчил Инджов, асистиран от Къдринка Къдринова. Снимка: Цветомир Мирчев

Негово превъзходителство връчи и грамоти на номинираните в същата категория Владислав Пунчев, в. „Стандарт” и испанска информационна агенция ЕФЕ, Елиана Митова, в. „Класа”, Хосе Антонио Санчес Мансано, испанска интернет медия FronteraD.



Испанският посланик връчва грамота на Владислав Пунчев... Снимка: Цветомир Мирчев




... и на Елиана Митова. Снимка: Цветомир Мирчев

Посланик Хосе Луис Тапиа поздрави СИЖБ за юбилея, за организирането на конкурса и за цялостната му дейност по обогатяване на културния обмен между България и испаноезичния свят, като специално призова журналистите високо да ценят и да опазват свободата в обществото и свободата на словото.



Посланик Хосе Луис Тапиа поздравява СИЖБ. Снимка: Цветомир Мирчев

Отличеният Момчил Инджов благодари и подчерта, че испаноезичният свят ще продължи да е акцент в журналистическата му дейност.
В направление „За кореспонденция от и за испаноезичния свят”, награда „Светлана Плашокова”, категория «Радио» победител стана екипът на Испанска редакция на Радио „България” – предавания за чужбина, БНР, с настоящ състав Райна Петкова, Михаил Михайлов, Даниела Радичкова, Христина Тасева, Весела Петрова, Руслана Вълчева, Екатерина Бобева. Наградата – грамота и книги от библиотеката на Светлана Плашокова – бе връчена от посланичката на Куба Тересита Капоте.



Посланичката на Куба Тересита Капоте (втората отдясно) приветства и награждава екипа на Испанска редакция на Радио «България» - предавания за чужбина, БНР. Снимка: Цветомир Мирчев

Нейно Превъзходителство подчерта специално ролята на Куба в изучаването и популяризирането на испанския език в България, както и ролята на Испанска редакция за съществуващото топло приятелство между между двете ни страни. Г-жа Тересита Капоте подари на Испанска редакция кубинското издание на книгата Visón integra de América и призова към журналистическа солидарност за преодоляване на ифромационната блокада около нейната родина.



Тересита Капоте подарява на Испанска редакция кубинското издание на книгата Visón integra de América. Снимка: Цветомир Мирчев

От името на Сдружение «Лингва Франка», част от което също е била Светлана Плашокова, скулпторът Атанас Гаджев връчи своя авторска пластика на екипа на Испанска редакция като признание за цялостния му принос в разпространението на българската култура в испаноезичния свят.



Скулпторът Атанас Гаджев подари на Испанска редакция своя пластика от името на Сдружение «Линга Франка», част от което е била Светлана Плашокова. Снимка: Цветомир Мирчев

От името на Испанска редакция благодари Райна Петкова, която подчерта, че целият екип е трогнат от голямото внимание и високата оценка на колегията.
В направление „За кореспонденция от и за испаноезичния свят”, награда „Светлана Плашокова”, категория „Телевизия” победител стана Станислава Младенова от телевизия ТВ 7. Наградата - грамота и книги от личните библиотеки на Светлана Плашокова и Самуел Франсес – бе връчена от директорката на Институт «Сервантес» Роса Моро.



Станислава Младенова (вдясно) получи отличието си от Роса Моро, директорка на Институт «Сервантес» в София. Снимка: Цветомир Мирчев

Г-жа Моро също така връчи на и.д. председателката на СБЖ Снежана Тодорова грамотите за номинираните в същата категоря Гергана Димитрова и Емил Димитров, автори на поредицата „Европейски маршрути”, излъчвана по телевизии БНТ-Свят, БНТ-2, „Европа тв”, „Евроком”, „Евроком-Царевец”, „Травъл тв”, „КИС-13”. Гергана Димитрова и Емил Димитров не успяха да пристигнат от Русе за церемонията, поради което Снежана Тодорова пое ангажимента да получи грамотите от тяхно име и да им ги изпрати.



Снежана Тодорова получава от името на Гергана Димитрова и Емил Димитров от Русе тяхната грамота, връчена от Роса Моро. Снимка: Цветомир Мирчев

Г-жа Моро оцени високо успешното и плодотворно сътрудничество между СИЖБ и Институт «Сервантес», като пожела то да се развива и занапред.
Отличената Станислава Младенова благодари за наградата и увери, че и занапред тя и телевизията, в която работи, ще отразяват контактите на България с испаноезичния свят и обмяната на опит помежду им.

В направление „За професионална и гражданска етика”, награда „Самуел Франсес”, категория „Печат и интернет медии” победител става Светослав Терзиев, в. „Сега”. Наградата му – грамота и книги от личните библиотеки на Самуел Франсес и Светлана Плашокова - бе връчена от и.д. председателя на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова.



Светослав Терзиев получава наградата си от Снежана Тодорова. Снимка: Цветомир Мирчев

Г-жа Тодорова връчи и грамота на номинирания в същата категория Хосе Антонио Санчес Мансано, испанска интернет медия FronteraD.



Хосе Антонио Санчес Мансано получава грамота от Снижана Тодорова, докато Къдринка Къдринова го представя. Снимка: Цветомир Мирчев

Снежана Тодорова подчерта ключовата роля на етиката в журналистическата професия и поздрави СИЖБ за юбилея и за инициативата да опази паметта на колегите Светлана Плашокова и Самуел Франсес чрез журналистически конкурс и награди на тяхно име.



Приветствени думи от и.д. председателя на СБЖ Снежана Тодорова. Снимка: Цветомир Мирчев

Отличеният Светослав Терзиев благодари за високата оценка и изрече топли думи за Самуел Франсес, заедно с когото е работил в БТА. Посочи го за пример като етичен журналист, който при изгрева на демокрацията «не обърна хастара си навън, за да изглежда нов човек като немалко свои началници и колеги», а «запази достойнството си, напусна агенцията и качествата му бяха оценени от друга агенция – испанската ЕФЕ, която го прие за свой кореспондент».

В направление „За професионална и гражданска етика”, награда „Самуел Франсес”, категория „Радио” победител стана екипът на предаванията „Артефир” и „Какво се случва” на програма „Христо Ботев” на БНР. „Артефир” – Александър Михайлов, Силвия Чолева, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Дарина Маринова, Надя Попова, Иван Тенев, Яна Пункина, Белослава Димитрова, Радослав Чичев и Рада Стойкова. „Какво се случва” – Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Станислав Цонев; културни новини с Валя Михайлова.
Наградата – грамота и книги от личните библиотеки на Самуел Франсес и Светлана Плашокова – бе връчена от изпълнителя от дуо «Лос Хемелос Николай Константинов. Той подчерта, че предпочита да пее вместо да говори, но въпреки това намери верните думи, за да окуражи радиожрналистите от «Артефир» и «Какво се случва» все така всеотдайно да разпространяват ценностите на културата и общочовешкия морал.



Александър Михайлов получи отличията от името на предаванията «Артефир» и «Какво се случва» по програма «Христо Ботев» нао БНР. Снимка: Цветомир Мирчев

От името на двете предавания благодари Александър Михайлов и засвидетелства готовността на екипите им да продължат да се фокусират върху парливите теми от културния и обществения живот. Той изрецитиа и подобаващо четверостишие на испански.

В направление „За професионална и гражданска етика”, награда „Самуел Франсес”, категория „Телевизия” победители станаха Ирен Леви и Иво Христов, водещи на предаването „Малки истории” по БНТ. Наградата им – грамота и книги от личните библиотеки на Самуел Франсес и Светлана Плашокова – бе връчена от посланика на Венесуела Рафаел Барето.



Посланикът на Венесуела Рафаел Барето връчва наградата на Ирен Леви и Иво Христов. Снимка: Цветомир Мирчев

Негово превъзходителство връчи и грамота на номинирания в същата категория Минчо Христов, водещ на предаването „Премълчани истини”, телевизия „Евроком”.
Посланик Рафаел Барето поздрави СИЖБ с юбилея и насърчи журналистите да бъдат все така критични и социално ангажирани.
Ирен Леви и Иво Христов благодариха и подчертаха, че смятат наградите и каузата на конкурса за много благодорни и че са поласкани да се чувстват част от общност, където етиката не е празна дума. Те изразиха и радостта си, че ги награждава именно посланикът на Венесуела, тъй като с особено внимание и интерес се отнасят към процесите на обновление в Латинска Америка.

В направление „За екология, култура и традиции”, награда „Светове и цветове”, категория „Печат и интернет медии”, победител стана Елиана Митова, в. „Класа”. Наградата – екологични смесители за умивалник и душ от Roca, спестяващи на 50% разхода на вода – бе връчена от Веселин Симов, мениджър «Маркетинг и продажби» на Рока България.



Веселин Симов връчнва нагладта на Елиана Митова. Снимка: Цветомир Мирчев




Веселина Маринова получи грамота от Веселин Симов. Снимка: Цветомир Мирчев




Грамота за Мрей Харалмпива от Веселин Симов. Снимка: Цветомир Мирчев

Г-н Симов връчи грамоти и на номинираните в същата категория Веселина Маринова, списания „Меню” и „ДиВино”, и Мирей Харалампиева, журналист на свободна практика.
Весели Симов изтъкна удволетворението си от доброто сътрудничество между СИЖБ и Roca, както и от факта, че «Експо Баня София» като културно пространство домакинства на толкова символно събитие – журналистически конкурс, акцентиращ върху етиката в професията и върху популяризирането на ключови хуманни ценности. Сред тях бе откроено и опазването на природата в най-широкия му смисъл – включително и опазването на човешкото в човека.

В направление „За екология, култура и традиции”, награда „Светове и цветове”, категория „Радио” победител стана Георги Митов, водещ на предаването „Сутрешно кафе” по Радио „Алма Матер-Класик ФМ”. Наградата му – екологични смесители за умивалник и душ от Roca, спестяващи на 50% разхода на вода – бе връчена от посланичката на Куба Тересита Капоте.
Нейно Превъзходителство добави и своя награда за отличения – кубинското издание на «Речник на Хосе Марти», представляващо сборник от символни фрази и изказвания по различни теми на Апостола на кубинската свобода.



Посланичката на Куба Тересита Капоте добави към наградата «Светове и цветове» за Георги Митов също и кубинското издание «Речникът на Хосе Марти». Снимка: Цветомир Мирчев

Тересита Капоте подчерта голямата всеотдайност на Георги Митов в работата му като журналист и обширните му познания за Куба и за целия испаноезичен свят, които талантливо популяризира и сред слушателите на своето предаване.
Отличеният благодари за високата оценка и увери, че и занапред темите от Испания и Латинска Америка ще присъстват осезаемо в прадаванията му и че ще продължи да влага в тях душа и сърце.

В направление „За екология, култура и традиции”, награда „Светове и цветове”, категория „Телевизия” победител стана Иван Звездев, водещ на предаването „Кухнята на Звездев”, телевизия Би Ти Ви. Наградата му – екологични смесители за умивалник и душ от Roca, спестяващи на 50% разхода на вода – бе връчена от посланика на Аржентина Гийермо Асрак.



Посланикът на Аржентина Гийермо Асрак връчва наградата на Иван Звездев. Вдясно – Къдринка Къдринова. Снимка: Цветомир Мирчев

Негово превъзходителство връчи също така на и.д предзседателя на СБЖ Снежана Тодорова и грамотата за номинираните в същата категория Гергана Димитрова и Емил Димитров, автори на поредицата „Европейски маршрути”, излъчвана по телевизии БНТ-Свят, БНТ-2, „Европа тв”, „Евроком”, „Евроком-Царевец”, „Травъл тв”, „КИС-13”. Г-жа Тодорова пое ангажимента да изпрати грамотите на получателите, които бяха въпзпрепятствани да пристигнат от Русе за церемонията.
Приветствайки победителя, Гийермо Асрак не само припомни «топлата връзка» между Аржентина и Иван Звездев (чийто баща е роден в страната на тангото, а самият той там печели първите си успехи в кулинарията), но изтъкна и приноса на журналистиката и на СИЖБ в частност за взаимното опознаване и обогатяване на култури.
Отличеният Иван Звездев благодари за високата оценка и припомни, че в телевизионните си предавания търси и се стреми да изтъква богатата връзка между традиции, обичаи и култури в социално-етичен контекст.

Гала-вечерта на конкурса «Светове и цветове» завърши с букет от пламенни изпълнения на испански и латиноамерикански песни от продължителите на дуо «Лос Хемелос» - Валентина Серафимова, Николай Константинов и Янко Константинов.



Продължителите на дуо «Лос Хемелос» - Валентина Серафимова, Николай Константинов и Янко Константинов. Снимка: Цветомир Мирчев







Светове и цветове