Маите гонели врага си с музика


Опожарен палат на древните маи, в който е живял елитът на този загадъчен древен народ, откри наскоро международен екип от археолози в джунглите на Гватемала.
Укрепеният дворец, датиращ от около 800-ата година след Христа, се намира в Агуатека - една от столиците на маите и техен политическият център.
Находката на специалистите в централноамериканската страна бе описана в последния брой на списание “Нешънъл джиографик”.
“Да работи в Агуатека е

МЕЧТАТА НА ВСЕКИ АРХЕОЛОГ

Тук е управлявал последният известен владетел на местните индианци - Тан Те Кинич”, разказва Такеши Иномата, автор на публикацията “Агуатека - новите разкрития за елита на маите”.
Майя, наред с ацтеките и инките, е сред най-известните цивилизации на древна Америка. Твърди се, че тя води началото си от 2600 г. пр. н. е. от Юкатан. Представителите “През 700-ата година след Христа династията на маите превърнала Агуатека и Дос Пилас в две столици близнаци. Вероятно вследствие на многобройните

БИТКИ ЗА НАДМОЩИЕ

в региона династията се изтеглила в Агуатека заради добре укрепеното Нищо добро обаче не очаквало владетеля на маите и аристократите в Агуатека.
Враговете на династията подпалили древна столица. Целта им била не просто да превземат града, а да го заличат от лицето на Земята.
Така и станало. Огънят изпепелил всички сгради. Оцелели само някои древни каменни оръдия на труда, керамични съдове, маски и музикални инструменти.
“Последните дни на династията на маите в града са били дни на отчаяние. Семейството на владетеля и най-близките му благородници успели да се измъкнат от пределите на Агуатека. Издигнати били дебели отбранителни стени, с които маите блокирали главната улица, по която протичали церемониите и ритуалите им”, твърди Иномата.
Археолозите предполагат, че в последните дни, преди да падне градът, индианците са свирили на музикалните си инструменти. Те вярвали, че с музиката ще успеят да прогонят нападателите.
Музикални инструменти на маите били открити във всеки дом. Всички те били от керамика, пише “Нешънъл джиографик”. Сред тях имало изящни флейти, почти

НЕПОКЪТНАТИ ОТ ВЕКОВЕТЕ

“От многобройни рисунки на маите знаем, че те са носили маски по време на ритуалите си. Тук в Агуатека за пръв път намерихме истински такива”, казва Такеши Иномата.
В палата на маите били запазени и каменни съдове за зърно. Това според специалистите е знак, че там са се събирали благородниците за празници и различни ритуали.
На друго място пък били намерени диадема на владетеля, 18 каменни брадви и запазена керамична фигура на неизвестен праотец на маите. Истински шедьовър била изящно гравирана отливка на глава на маймуна. Тя също била намерена в палата.

МАЙМУНАТА ПОКРОВИТЕЛ

Това животно се смятало за покровител на художниците и писарите от династията на маите.
Учените предполагат, че когато кралицата и придворните напуснат двореца под натиска на врагове, те скрили всички свещени вещи.
Очевидно са се надявали, че скоро ще се завърнат в Агуатека. Това обаче никога не се е случило. Врагът настъпил мълниеносно, изгорил всичко и се оттеглил. Никой не се е върнал, за да възстанови града. Той бил оставен на джунглата и рева на дивите животни.
Според реплика, често повтаряна в Гватемала, страната се канела

ДА СЕ ПРЕКРЪСТИ НА ГВАТЕМАЙЯ

Това е на шега. Но недвусмислено подсказва етническия състав на населението в латиноамериканската държава. Оцелелите потомци на великата древна цивилизация сега наброяват 6 млн. души. 4,5 млн. живеят в Гватемала - това е 60 на сто от населението на страната. Останалите са пръснати из Хондурас, Салвадор и Южно Мексико.

КАЛЕНДАРЪТ ИМ ИЗКОРЕНЯВАЛ ЗЛОТО

За да сe изкорeни злото, трябва да сe прeминe към 13-месечното отчитанe на врeмeто, както e било ощe при дрeвнитe маи.
Това твърди мексиканският антрополог Хосe Анхeл, цитиран от сп. “Eхо планeти”. Спорeд индианския калeндар всeки мeсeц от годината съотвeтства на лунния, който има 28 дни. Това бил начинът за постиганe на хармония срeд човeчeството, тъй като нe сe прeнeбрeгвало влияниeто на Космоса върху живота на Зeмята.
Цивилизацията на маите, населявали земите на Централна Америка, е най-напредналата по отношение на знанията за времето. Техният основен календар е най-точният тогава на планетата.
Маите всъщност са имали 22 календара, които включвали много времеви цикли във Вселената и в Слънчевата система. Според календара на маите след 2012 г. хората ги чака живот извън времето и парите.

Култура