Град на 1300 години открит в перуанската джунгла



Американски и перуански изследователи откриха античен град от преди 1300 години в перуанската джунгла. Той бил обитаван от древната цивилизация чачапоя, завладяна от инките.
Археологическият обект бил открит след едногодишни изследвания на северните перуански джунгли. Археолозите предполагат, че в града са живели 10 000 представители на цивилизацията чачапоя.
Каменният град се състои от 5 укрепления, разположени на 9186 фута (около 273 метра) над морското равнище. Върху стените на постройките има изваяни и изрисувани човешки фигури. Сградите са покрити с преплетени клони и между тях има езера и водопади. В древния град има и гробищен комплекс, в който много добре са запазени мумифицирани тела. Водни канали и земеделски площи, разположени върху каменни тераси, допълват пейзажа.
Археолозите смятат, че в древния град са живели хора от племето чачапоя - представители на малко позната древна цивилизация. По данни на испански конкистадори, пристигнали в Перу в началото на 16 век, мъжете от племето чачапоя били страховити войни с по-светъл тен и внушителен ръст. Името им означава "хора, дошли от облаците" или "хора, обвити в облаци".
Сред руините на града са открити и останки от селище на инките, което потвърждава съмненията, че племето чачапоя е било завладяно от тях.
Новооткритият древен град е наречен Гран Сапосоа. Учените вече са картографирали района. В археологическата експедиция е участвал и американецът Джийн Савой, който през 1964 г. открива последното убежище на инките в района на Киско в южната част на Перу. Година по-късно той участва в експедицията, открила свещения град Гран Пахатен.



Култура