Оповестен е текстът на съдебното решение за Пиночет



Бившият чилийски диктатор Аугусто Пиночет е бил съвсем наясно с нарушенията на човешките права по време на управлението му и не е направил нищо, за да ги предотврати. До това заключение са стигнали съдиите от Апелативния съд в Сантяго, които на 28 май гласуваха в подкрепа на отнемането на имунитета на Пиночет срещу съдебно преследване.
Пълният текст на решението им бе оповестен едва днес. Според съда Пиночет е знаел за репресиите, извършвани от силите за сигурност по време на управлението му, но макар да е бил в състояние да им попречи, не го е сторил.
Съдът реши да отнеме имунитета на бившия диктатор заради ролята му в убийството или изчезването на 19 чилийски дисиденти в Аржентина и Парагвай при т.нар. операция "Кондор". Операцията представляваше съвместен план на диктатурите, които управляваха в Южна Америка през 70-те години на миналия век, за физическо ликвидиране на техните противници.
Отнемането на имунитета на Пиночет предстои да бъде разгледано от Върховния съд на Чили, висшата съдебна инстанция.
Въпреки че се отказа от почетната длъжност "пожизнен сенатор", 88-годишният Пиночет е защитен със специален имунитет, който му бе гласуван от парламента в качеството му на експрезидент на Чили в периода между 1973 и 1990 г.



Хроника