Пиночет получавал милиони долари от чужбина


Бившият чилийски диктатор Аугусто Пиночет е получил лично
най-малко 12,3 милиона долара от САЩ и други страни през своето 23-годишно управление, пише в днешния си брой "Ню Йорк таймс", цитиран от Ройтерс. Според вестника, който се позовава на разследване на американския Сенат, плащанията са били "комисиони за услуги и за пътувания в чужбина".
Правителството на САЩ е заплатило през 1976 г. на Пиночет 3 милиона долара. По друго време диктаторът е получил от правителството на Парагвай 1,5 милиона долара, на Испания - 1 милион, на Китай - 2,5 милиона, на Великобритания и Китай заедно - 2,5 милиона, на Великобритания, Малайзия и Бразилия съвместно - 3 милиона долара, пише Ню Йорк таймс. Според вестника това сочат наскоро разкрити документи от сенатското разследване за
предполагаемо пране на пари в банката Ригз банк.
През май Ригз банк се съгласи да плати глоба, за да бъдат
оттеглени обвиненията, че не е съобщила за съмнителните
трансакции. Сенатското разследване за Ригз банк обяви по-рано тази година, че през периода 1994-2002 г. Пиночет и съпругата му са имали авоари до 8 милиона долара в банката. Двамата са осребрявали в Чили няколко чека от тези свои сметки, съобщава Ройтерс.
Агенцията припомня, че през продължилата от 1973 до 1990 г. диктатура на генерал Пиночет, който сега е на 89 години, са загинали или изчезнали над 3000 души при политическите репресии. Нови сведения сочат, че повече от 28 хиляди души са били инквизирани по време на управлението на военната хунта в Чили.

Хроника