Визита на Путин в Чили


Руският президент Владимир Путин пристигна на първата визита на руски държавен глава в Чили през 60-годишната история на двустранните дипломатически отношения. Тя предшества участието на Путин в откриващата се в чилийската столица Сантяго среща на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество. След Чили той ще посети също Бразилия и Португалия.
В Сантяго Путин бе посрещнат от чилийския си колега Рикардо Лагос, за когото руските медии припомнят следните биографични подробности. През 1973 г., малко преди държавния преврат в Чили, правителството на тогавашния президент социалист Салвадор Алиенде назначава Лагос за посланик в Москва. Превратът обаче изправарва заминаването му. След гибелта на Алиенде и започнатите от завзелия властта военен режим на генерал Аугусто Пиночет репресии Лагос емигрира отначало в Аржентина, а после в САЩ, където дълги години работи в структурите на ООН.
Очаква се в края на сегашната визита на Путин да бъде приета съвместна декларация на двата държавни глави, да бъде подписана конвенция за избягване на двойното данъчно облагане, както и редица споразумения за сътрудничество в областта на високите технологии, за използването на ядрената енергия за мирни цели, за космическите изследвания.
Досега в Латинска Америка Путин е посещавал само Куба (2000 г.) и Мексико (2004 г.). Сегашната визита бе планирана още през 2002 г., но тогава бе отложена заради терористичния акт в московския театър на Дубровка.
Дипломатическите отношения между Русия и Чили са установени на 11 декември 1944 г., но са прекъснати на 21 октомври 1947 г. Възстановени са на 24 октомври 1964 г. и пак са прекъснати след преврата срещу правителството на Салвадор Алиенде - на 22 септември 1973 г. Възстановени са на 11 март 1990 г. През 1993 г. с официална визита в Русия гостува тогавашният чилийски президент патрисио Айлуин. През 2002 г. такава визита в Москва прави и сегашният държавен ръководител на Чили Рикардо Лагос. В Сантяго е учредена и действа Чилийско-руска търговска палата. През 1998 г. от руския космодрум в Плесецк бе изстрелян първият чилийски спътник ФАСАТ-БРАВО.

Хроника