Барозу изправен пред труден период


Шада Ислам, ДПА

Тази седмица бе тежка за номинирания за председател на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу - и ще става все по-трудно. През по-голямата част от седмицата 48-годишният бивш министър-председател на Португалия отбиваше враждебните въпроси на критично настроени социалисти, либерали и зелени в Европейския парламент.
Другата сряда той трябва да представи основните си приоритети като председател на Европейската комисия пред всички 732 члена на парламента на Европейския съюз, които след това ще гласуват дали подкрепят назначаването му на най-важния пост на съюза. Очаква се сладкодумният, многоезичен и елегантен политик от десницата да получи безпрецедентна подкрепа от 268-те си съмишленици консерватори в Европейския парламент.
И въпреки че е почти сигурно, че следващата седмица той ще бъде одобрен от парламента - досега никой номиниран за председател на Комисията не е бил отхвърлян от Европейския парламент - очаква се много депутати от лявото пространство на политическия спектър да гласуват против него.
Повечето от критиците му са съгласни, че Барозу е знаещ, приветлив и не толкова крайно десен, колкото са се опасявали. Лидерът на зелените Даниел Кон-Бендит каза, че след публичните изслушвания, организирани от неговата група, Барозу е оставил впечетление на "много отзивчив" човек. Въпреки това източници от групата казват, че зелените ще гласуват против Барозу по "стратегически причини", в знак на протест срещу подкрепата му за войната в Ирак, близките му връзки с американското правителство и икономическата му политика.
Източници твърдят, че социалистите са разделени по въпроса дали да подкрепят Барозу или не, но предупреждават, че повечето членове най-вероятно ще гласуват против него. Мнозина вероятно ще гласуват против в знак на протест против начина, по който бе номиниран от лидерите на ЕС: чрез задкулисни преговори, без консултации с парламента и въз основа на национална принадлежност, а не на качества и квалификация.
Лидерът на социалистическата партия Поул Нируп Расмусен казва: "Работата на Европейския парламент не е да подпечатва решението на Европейския съвет". Някои се опасяват, че Барозу - номиниран за шеф на изпълнителното тяло на ЕС, след като Великобритания и Италия отхвърлиха кандидатурата на белгийския министър-председател Ги Верхофстат, фаворитът на Франция и Германия за този пост - няма да има достатъчно сили да се опълчва срещу европейските "тежкоатлети". Въпреки всичко Барозу изглежда спокоен и решен да докаже, че е в състояние да посрещне предизвикателството да застане начело на мощното изпълнително тяло на 25 членния Европейски съюз.
Португалският политик невъзмутимо посрещна често пъти враждебните въпроси по време на няколко открити заседания с критиците си в парламента. "Моля, не си съставяйте предубедено мнение за мен", каза Барозу на социалистите, добавяйки, че не е консерватор, от когото трябва да се опасяват, а по-скоро "реформатор в средата на поличитеската сцена". На често задаваните въпроси за връзките му със САЩ, Барозу отговаряше, че не одобрява "арогантността и милитаризма" на Америка и че ще направи така, че Европа никога да не свири втора цигулка след Вашингтон.
"ЕС не може да бъде втора сила ", подчерта Барозу. Но от друга страна той призова за конструктивна трансатлантическа връзка, като каза, че ЕС и САЩ трябва да си сътрудничат в борбата със световните предизвикателства като тероризма и СПИН. Помолен да обясни подкрепата си за войната в Ирак, Барозу каза че това е било "най-трудното решение което трябваше да взема като министър-пр"най-трудноедседател".
Бъдещият председател на Европейската комисия отхвърли обвиненията, че е "милитарист", но каза че не може да остане безучастен към режима на Саддам Хюсеин. Сега приоритет е да се сложи край на споровете за и против конфликта, предвид това, че Великобритания, Италия, Испания и Португалия подкрепиха войната в Ирак, докато Франция и Германия се противопоставиха. "Най-конструктивното решение би било отново да се обединим" каза Барозу.
Що се отнася до ролята на Комисията, Барозу обеща да "гради консенсус" и каза, че е твърдо решен да оглави "силна, внушаваща доверие и независима "европейска изпълнителна институция, която няма да раболепничи пред правителствата на държавите в съюза".
Хитрият Барозу се постара да спечели жените депутатки като каза, че ще търси да назначи жени в екипа си.Понастоящем в 25 членния секретариат на ЕС има 7 жени, включително три от новоприетите десет страни. Въпреки изказванията на Барозу с цел спечелване на гласове, вътрешни хора в Комисията казват, че не се очаква броят на жените-комисари чувствително да се увеличи в близко бъдеще.





Известни личности