Почина Алвару Кунял, последният европейски ортодоксален комунист


На 13 юни 2005 г. на 91-годишна възраст почина Алвару Кунял - емблематичната фигура на съпротивата срещу диктатурата на Салазар, праволинеен комунист, желязната ръка на Комунистическата партия на Португалия, предаде Франс прес. Комунистическата партия - това беше той, каза пред частната радиостанция Те Ес Еф бившият социалистически президент Мариу Соариш.
Роден през 1913 г., син на адвокат, Алвару Кунял влиза в Комунистическата партия на Португалия на 17 години, след като е приет в Лисабонския университет, където се диплома като правист. Политическите му качества са много бързо оценени и на 22 години той е избран за член на Централния комитет на партията. По време на режима на Салазар е обявен за враг "номер едно" и е преследван от полицията. През 1949 г. е осъден на дълги години затвор, от които осем излежава при строг тъмничен режим. Успява да избяга на 3 януари 1960 г., заедно с други политически затворници, от затвора с най-строг режим - в Пениш, Централна Португалия. Минава в нелегалност и на следващата година става генерален секретар на КПП, която ръководи с желязна ръка до 1992 г. След години на изгнание в Москва и Прага, Кунял се завръща в Португалия след Революцията на карамфилите, която сваля от власт режима на Салазар. Бил е министър без портфейл в първите временни правителства.
Макар да казва, че в Португалия "никога няма да има парламентарна демокрация", той многократно е избиран за депутат. Отличен оратор, Алвару Кунял винаги е държал на твърдата линия на партията и не се е колебаел да изключва противниците си. Безчувствен към еврокомунистическите тезиси на испанската и италианска комунистически партии, Алвару Кунял винаги е бил верен на ортодоксалния марксизъм, независимо от разпадането на Съветския съюз през 1991 г.
През 1992 г. той предава поста генерален секретар на Карлуш Карваляш. Но като президент на Националния съвет на партията Алвару Кунял продължава да упражнява изключително силно влияние. Тази властна и противоречива личност на португалската политика винаги е била донякъде тайнствена. Кунял избягва да говори за мъченията в затвора, за годините на заточение, за всекидневието си.
Кунял има една дъщеря, която е автор на няколко политологически студии. През 1995 г. той признава, че под псевдонима Мануел Тиагу е издал четири романа, а с името Антониу Вал е подписвал своите графики. Алвару Кунял, който преди няколко години се оттегли от активна политическа дейност, изпрати до последния конгрес на партията през декември 2004 г. послание, завършващо с думите "Да живее марксизмът-ленинизмът!".


Известни личности