Чили и Румъния махнаха визите помежду си




Румъния и Чили подписаха споразумение за премахване на визовия режим между двете страни. Това стана в присъствието на румънския държавен глава Йон Илиеску и чилийския му колега Рикардо Лагос Ескобар, който пристигна на официално посещение в Букурещ. Беше подписано още споразумение за борба с трафика на наркотици, както и спогодба за избягване на двойното облагане и за създаване на улеснения за инвеститори от двете страни, сочи агенция Медиафакс.
След разговори на четири очи с Рикардо Лагос Илиеску изтъкна, че Румъния е единствената бивша социалистическа страна страна, която не е прекъсвала дипломатическите си отношения с Република Чили в периода на военния режим там.
Двамата президенти са обсъждали при срещата си развитието на двустранните връзки, по-специално на икономическите, положението в Ирак и Афганистан и борбата срещу международния тероризъм.
Посещението на Рикардо Лагос е първата официална визита на чилийски държавен глава в Румъния. Йон Илиеску посети Чили през 1993 година.
Президентът на Чили ще се срещне още с премиера Адриан Нъстасе, с председателя на Сената Николае Вакарою и с председателя на Камарата на депутатите Валер Дорняну.
Рикардо Лагос ще участва в откриването на икономически форум под мотото "Румъния-Чили - мост за възможности и предизвикателства" и ще бъде удостоен с титлата доктор хонорис кауза на Университета в Букурещ.





Хроника