Трима братя водят Перу към "оста на доброто"


"Оста на доброто", създадена наскоро от Венецуела, Боливия и Куба, съвсем скоро може да се попълни с още една латиноамериканска държава. Цяло семейство се опитва да вкара Перу в тази ос.
И това ще стане реалност, ако президентските избори в тази страна на 9 април бъдат спечелени от един от двамата братя - Олянта или Улисес Умала.
Въпреки че са съперници и дори вече не могат да се гледат взаимно, целта им е една - да откъснат родината на древните инки от американското влияние. Третият им брат - Антауро Умала, пък е кандидат за конгресмен.
Олянта Умала има всички шансове да стане следващият държавен глава на Перу. В момента той отстъпва едва с три пункта пред консервативната кандидатка Лурдес Флорес. Разликата е 25 на сто срещу 22 на сто в полза на Флорес. Улисес вероятно ще остане трети.
----
В Перу многодетното индианско семейство Умала очаква с нетърпение президентския вот на 9 април. "Ние готвим децата ни за властта още от самото им раждане", споделя майка им Елена Тасо. "Ако момчетата не спечелят, след това иде ред на момичетата", заканва се тя.
Бащата Исаак Умала твърдо подкрепя Улисес и не иска и да чува, че другият му син Олянта е по-напред в проучванията. Умала-старши е основателят на идеологията, станала известна в Перу като етнокасеризъм. Тя е наречена на името на генерал Андрес Касерес, отказал да признае капитулацията на Перу пред Чили в Тихоокеанската война от 1879-1883 г. и продължил борбата си в Андите. Според тази философия всички жители на континента от индиански произход, наречени "бакъри",

трябва да отнемат властта

на белите и черните им протежета, както и да държат жълтите азиатци далеч от себе си. Само индианците, които са единствените истински перуанци, могат да освободят родината си от експлоатацията, започнала още от испанската колонизация.
Именно по тази причина Умала-баща пратил двама от синовете си - Олянта и Антауро, да завършват военно училище. Той бил уверен, че те на всяка цена ще поведат един ден милионите истински перуанци към революцията.
Между другото Исаак Умала е прототип на главния герой от знаменития роман "Разговор в катедралата" на перуанския писател нобелист Марио Варгас Льоса. Той е бивш комунистически лидер и е адвокат на бедните слоеве.
"Умала-баща трябва да бъде съден от организациите за опазване на децата. Той е

напълнил с дивотии главите

на потомците си", казва за него бившият вътрешен министър Фернандо Роспилиоси.
Улисес е любимецът на баща си, защото според него най-силно прегръща идеите на етнокасеризма. Но всички признават, че номер едно е 43-годишният Олянта. В превод от езика на инките кечуа името му означава "всевиждащият воин". Докато възгледите на Улисес са расистки, Олянта проповядва ксенофобия срещу богатите страни.
"Новата световна борба не е между леви и десни, а между глобализатори и глобализирани", казва той. Докато богатите и средните слоеве на населението се плашат от "изхвърлянията" му, повечето бедни - най-вече индианците, са на негова страна, показват проучванията. Когато реши да се кандидатира за президент през април 2005 г.,

"всевиждащият воин"

започна едва с 5 на сто подкрепа. За да вдигне само за година почти петорно рейтинга си.
Олянта Умала е привърженик на национализацията от социалистически тип - такава, каквато някога направи Салвадор Алиенде в съседно Чили. Пак към Чили, а, разбира се, и срещу САЩ, са насочени и ксенофобските му възгледи. Той обещава да върне в перуански ръце чуждата собственост в страната и да постави извън закона неолиберализма в икономиката.

Братята са бивши превратаджии

Олянта и Антауро до неотдавна са били офицери от перуанската армия. През 1998 г. Антауро бе уволнен от войската за антиправителствена дейност. През 2000 г. и двамата братя участваха в оглавения от Олянта неуспешен опит за преврат срещу тогавашния президент Алберто Фухимори. Те бяха вкарани в затвора, но Валентин Паниагуа - наследникът на Фухимори, ги амнистира.
Нещо повече - Олянта дори бе върнат в армията и от майор бе повишен направо в полковник. Но той отново не даде мира на военното командване. Затова настоящият президент Алехандро Толедо го прати военен аташе в Париж. И там обаче "всевиждащият воин" продължи да агитира срещу перуанските управници и бе преместен на същата длъжност в Сеул. През 2004 г. търпението на Толедо се изчерпа и той уволни Олянта Умала.
По същото време Антауро обаче реши

пак да си пробва късмета

като превратаджия. Преди година той и негови съмишленици превзеха градчето Андауайлас. При битката загинаха четирима полицаи. Метежниците се предадоха и бяха осъдени.
Днес Антауро Умала се състезава за Конгреса от затвора, където лежи в очакване на дело за метежа. Той и Олянта се изпокараха и негов съюзник е третият брат Улисес. Двамата се съюзиха и основаха Етнокасеристката партия. Те обвиняват "всевиждащия воин" в кариеризъм и обслужване на политически интереси. Партийният им орган обаче и до днес носи името "Олянта".
Брат им все още не е регистрирал своята Перуанска националистическа партия. Макар да е за национализацията, Олянта не може да бъде наречен нито левичар, нито социалист. Освен това макар от индиански произход фамилията Умала е типичен представител на средната класа.
Така братята могат да повторят

възхода на Уго Чавес,

сегашния президент на Венецуела. През 1992 г. като командос от десантните войски той също опита да направи преврат в своята родина.
Исаак Умала на всяка цена иска да види поне един от синовете си начело на Перу. "Той ще бъде новият генерал Касерес", уверен е бащата. И ако може, това да е именно Улисес. Сондажите обаче показват, че Исаак би трябвало, поне засега, да се задоволи с евентуалната победа на Олянта - "всевиждащия воин".

Авторски анализи