Български акценти в Аржентина и Мексико


Латинска Америка се очертава като вторият приоритетен континент за Георги Първанов след Европа. След като през 2005-та посети Чили и Бразилия, а през май т.г. участва в срещата на върха ЕС-Латинска Америка в Перу, тази седмица българският президент бе на официални визити в Аржентина и Мексико. Оживените контакти са съвсем логични – като член на ЕС България няма как да не върви в крачка със стратегическия курс на Съюза към приоритетни отношения с южния континент, който исторически, културно, хуманитарно, икономически е дълбоко свързан с Европа. От друга страна, държавата ни поддържа традиционно топли връзки тъкмо със сегашните президентски дестинации – в Аржентина още от времената между двете световни войни има внушителна българска колония, а с Мексико бяхме в почти братска дружба през епохата на Людмила и Тодор Живкови.
Първанов и чаровната аржентинска президентка Кристина Фернандес заредиха със спонтанната си взаимна симпатия целия ход на преговорите в Буенос Айрес. Диалогът между двамата започна в президентския дворец Каса Росада в аржентинската столица. Сградата е неизменна туристическа атракция заради прочутия балкон, от който навремето са говорили Хуан Доминго Перон и легендарната му половинка Евита.
Българският гост и аржентинската му домакиня разговаряха надълго и нашироко и за двустранните отношения, за които бяха на общото мнение, че имат още много потенциал за разрастване, и за световните дела като финансовата криза и споразумението между ЕС и Меркосур. Първанов и икономическият министър Петър Димитров представиха възможностите за инвестиции в България пред аржентинския бизнес-елит. Бяха подписани Споразумение за икономическо сътрудничество и Меморандум за сътрудничество и техническа помощ между Минно-геоложкия институт на БАН и Минно-геоложката служба на Аржентина. Реалнят израз на договореното ще е в изграждане на българска територия на предприятия на хранително-вкусовата промишленост, в които ще се преработват и предлагат на трети страни аржентински продукти. За целта у нас ще заработи българо-аржентинска индустриална зона. Минният меморандум пък се очаква да се конкретизира в закупуването на аржентински уран от България.
Първанов успя да получи от Кристина Фернандес и обещанието, че Аржентина ще подкрепи българската кандидатка за генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Самата Бокова бе член на българската делегация. Кандидатурата й бе лансирана и по време на посещението в Мексико, след което Бокова и зам.-външният министър Милен Керемедчиев заминаха и за Салвадор и Куба, за да продължат с агитацията за нашата претендентка за шеф на ЮНЕСКО.
В Мексико Първанов бе обявен за почетен гражданин на столицата и разговаря с президента Фелипе Калдерон за разширяване на двустранните отношения. Подписана бе Програма за сътрудничество в образованието, културата и спорта.
Пирамидите в Теотиуакан – Града на боговете, на 48 км от Мексико-сити, и на полуостров Юкатан също бяха включени в програмата на президентската визита.

Контакти с България