100-годишнината на Астор Пиацола - с „Танго” в Операта

В навечерието на Деня на родината и на Майската революция от 25 май 1809 г., която довежда до обявяването на независимостта на Аржентина на 9 юли 1816 г., Софийската опера и балет ще зарадва публиката у нас с представяне на балета „Танго” по музика на легендарния аржентински композитор Астор Пиацола (11.03.1921-4.07.1992).

Спектакълът е посветен на навършиия се тази година вековен юбилей от рождението му и е под патронажа патронажа на посланика на Аржентина у нас Н. Пр. Алфредо Атанасоф, който е от български произход.

Представленията, която първоначално бяха планирани за месец март, но поради пандемията трябваше да се отложат, сега ще са на 14 май от 19 ч., на 15 май от 19 ч. и на 16 май от 16 ч.

Астор Пиацола, който освен композитор, е и ярък инструменталист, е известен като големия обновител на аржентинското танго. През 1939 г. влиза в състава на оркестъра на Анбал Троило – сред най-славните танго оркестри за всички времена. Неговата собствена формация „Октет Буенос Айрес” през 1955 г. слага началото на новата ера в тангото. Пиацола е сред вдъхновителите, изигралите най-важна роля в живота на великия китарист Ал Ди Меола, който издава албуми с творчеството на аржентинеца.

В спектакъла на Софийската опера и балет „Танго” участват:

ЧЕРНА РОЗА - Марта Петкова, Кристина Чочанова- Иванова
ТАР - Никола Хаджитанев, Джон Абенанти
ЛЕНОР - Боряна Петрова, Венера Христова
АНГЕЛ - Емил Йорданов, Цецо Иванов
ЧИСТАЧ - Александър Александров,
Кристиан Манев, Никола Арнаудов
ХЕТА - София Цуцакова- Абенанти, Вяра Иванчева, Милена Тодорова
ЕТА - Елена Петрова, Мина-Василия Стоянова
ВУ - Теодор Воденичаров, Георги Аспарухов
УЛИЧНИК - Георги Банчев

 

Контакти с България