Президентът Румен Радев връчи на посланика на Аржентина Алфредо Атанасоф орден "Мадарски конник" I степен

На вълнуваща церемония в Гербова зала в президентството днес държавният глава Румен Радев връчи на посланика на Аржентина у нас Н. Пр. Алфредо Атанасоф орден "Мадарски конник" I степен за заслугите му в развитието на двустранните отношения между страните ни.

Обстановката беше много официална, но и изключително сърдечна, приятелска – нещо типично поначало за разбирателството и взаимната симпатия между българи и аржентинци, но и особено характерно за атмосферата, която се създава спонтанно при общуването с посланик Алфредо Атанасоф, внук на заселил се в Берисо още през 1911 г. българин.

Присъстваха и вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на туризма Зарица Динкова, зам.-министърът на външните работи Ирена Димитрова, посланиците на Испания Н. Пр. Алехндро Поланко, на Куба Н. Пр. Мариета Гарсия Хордан и на Полша Н. Пр. Мачей Шимански, общественици, представители на академичните среди, журналисти и др.

Президентът Румен Радев оцени високо работата на Н. Пр. Алфредо Атанасоф за укрепване и развитие на българо-аржентинското сътрудничество, припомняйки, че Аржентина е първата латиноамериканска страна, с която България установява дипломатически отношения още през 1931 г. Държавният глава изтъкна и значението на силното присъствие на българската диаспора в Аржентина, част от която е и самият посланик Атанасоф, чийто дядо е българин.

Румен Радев поздрави Негово Превъзходителство за енергията и всеотдайността, с които е работил през целия си мандат в България, започнал през 2020 г. и съвпаднал в началото си с разгара на пандемията от Ковид-19. Въпреки това изпитание, както отбеляза президентът, посланик Атанасоф е разгърнал много инициативи, допринасящи за активизиране на взаимоизгодното ни сътрудничество в икономиката, търговията, деловите дейности, културата.

Държавният глава специално открои особено плодотворното взаимодействие по линия на българската антарктическа програма и изрази благодарност за аржентинската помощ за нашите антарктици през годините, като посочи, че буквално до дни поредната ни антарктическа експедиция предстои да бъде официално изпратена с церемония пак в президентството.

На свой ред, изразявайки признателност за високото отличие, Н. Пр. Алфредо Атанасоф подчерта своето дълбоко удовлетворение от положителното развитие на двустранните ни отношения, от успешните гостувания у нас на високопоставени аржентински представители, осъществени по време на неговия мандат, от цялостния напредък в сътрудничеството ни. Той изтъкна подписването на нов меморандум между антарктическите институти на двете страни, посещението в България на губернатора на провинцията с най-голяма българска колония в Аржентина – Чако, споразуменията за сътрудничества в областта на културата и образованието, политическите консултации между южноамериканската страна с българското МВнР и подготовката за провеждане на аржентино-българска комисия за двустранно икономическо сътрудничество.

Посланик Атанасоф също така не пропусна да изтъкне гордостта си, че принадлежи към потомците на български преселници в Аржентина, които са важен човешки капитал в българо-аржентинските връзки. „За мен е двойно признание да бъда посланик на моята страна в родината на моя дядо и да съм част от най-голямата българска диаспора в Латинска Америка. За Аржентина България е приятелска страна, с която споделя основни ценности като мир, свобода и справедливост. Чакат ни още недовършени задачи и съм сигурен, че тясното сътрудничество между нашите страни ще продължи и в бъдеще“, каза посланик Атанасоф.

Негово Превъзходителство обърна внимание и на аржентинската културна програма "Юг", която подпомага преводите на аржентинска литература по света. В нейните рамки България е на пето място по най-много преведени аржентински автори - над 130. Посланикът изрази увереност, че и занапред българо-аржентинските отношения ще напредват и ще се разширяват.

Цермонията завърши с поздравления към посланика за ордена от всички присъстващи и с чаша шампанско.

 

Контакти с България