Ингрид Бетанкур на свобода


“ФАРК останаха без съкровището си”. Така испанският в. “Ел Паис” обобщи новината за освобождаването на Ингрид Бетункур, най-прочутата заложничка на партизаните от ФАРК (испанската абревиатура на Революционните въоръжени сили на Колумбия). Бетанкур, която навремето бе кандидат-президентка, бе отвлечена от бунтовниците през 2002 г., насред предизборна обиколка из неспокойните планински райони. Заради двойното си френско-колумбийско гражданство и популярността си във Франция, където дълго е живяла, тя бе най-ценната сред десетките заложници на партизаните, похищавани през годините с цел размяна срещу намиращи се по затворите на Колумбия симпатизанти или активисти на ФАРК. Движението изискваше от правителството в Богота да пусне около 500 затворници срещу свободата на Бетанкур и на още около двайсетина елитни пленници, сред които и трима американски пилоти, участвали в операции срещу въоръжената групировка и свалени от нея. Тези сметки бяха осуетени от тайна акция на колумбийската армия, която успя да внедри свои хора сред партизаните и в сряда освободи Ингрид Бетанкур и още 14 нейни събратя по плен, включително тримата американски пилоти. Предрешени като бунтовници, военните агенти успели да спечелят доверието на “команданте Сесар”, отговарящ за охраната на заложниците, убедили го, че е дошла заповед те да бъдат прехвърлени в базата на новия ръководител на ФАРК Алфонсо Кано и че за целта трябва да бъдат натоварени на два хеликоптера на чужди неправителствени организации. Самите заложници нищо не подозирали докато ги качвали в машините и дори се тревожели за съдбата си. Чак след излитането на хеликоптерите “команданте Сесар” и неговият помощник били светкавично повалени на пода и неутрализирани без нито един изстрел, а Бетанкур и другите чули: “Ние сме от Колумбийската армия. Свободни сте”.
След кацането във военна база Ингрид, силно развълнувана, разказа, че от радостта на освободените “хеликоптерите едва не паднаха”. Тя бе посрещната от майка си и от съпруга си, които през 6-те години на пленничеството й водеха голяма международна кампания за спасяването й. Часове по-късно, със специален самолет, изпратен лично от френския президент Никола Саркози, в Богота от Париж пристигнаха нейните син и дъщеря от първия й брак с французин, техният баща, сестра й, която също е омъжена за французин, както и френският външен министър Бернар Кушнер. Предвидено бе в петък Ингрид да излети със семейството си за Париж и да бъде приета от Саркози. С освобождаването й френският президент изпълнява вече и двете си основни предизборни обещания в областта на човешките права – спасяването на нашите сестри от Либия и на Бетанкур от партизанския плен.
Щастливата Ингрид де срещна и с колумбийския президент Алваро Урибе и му благодари сърдечно за освободителната акция на армията, която тя нарече “перфектна”.


Известни личности