Двеста и пет години от началото на аржентинската независимост


Къдринка Къдринова

Посланикът на Аржентина в България Н. Пр. Гийермо Асрак и неговата съпруга разрязаха на приема специална торта с цветовете на аржентинското национално знаме
205-годишнината от Майската революция (25 май 1810 г.), поставила началото на процеса по обявяване на независимостта на Аржентина, бе отбелязана в София с изискан прием, даден от аржентинското посолство у нас в салоните на Sofia Hotel Balkan.
Посланикът на Аржентина Н. Пр. Гийермо Асрак и съпругата му посрещнаха многобройни гости, които опитаха аржентински специалитети и отбрано аржентинско вино.
Майската революция започва в Буенос Айрес, столицата на тогавашното испанско вицекралство Рио де Ла Плата, на 18 май 1810 г., като на 25 май е съставено първото Отечествено правителство на Обединените провинции на Рио де Ла Плата. Процесът по обявяването на суверенитет продължава още повече от година. Кулминацията е на 9 юли 1816 г., когато на конгрес в Тукуман е провъзгласена независимостта на Обединените провинции на Южна Америка – наименование, което не е било използвано по-рано и което не остава като постоянно за новата държава. 10 години по-късно – през 1826-а, приетата тогава конституция й дава името Аржентина. То идва от латинската дума за сребро – argentum. Сребърна река е и преводът от испански на името на Рио де Ла Плата – реката, в чието устие е разположен Буенос Айрес.
25 май се отбелязва като национален празник на Аржентина.






Контакти с България