Седмица на Бразилското кино в София


Седмицата на Бразилското кино от 8 до 13 ноември 2013, организирана от Посолството на Бразилия в София и Българската национална филмотека, ще представи някои от бразилските филми от последните години, получили най-голям успех сред публиката и критиците. Филмите ще бъдат прожектирани в новото кино "Одеон", а входът е безплатен.

„Шингу“ (“Xingu”), с който ще бъде открита Седмицата на бразилското кино, показва първия контакт с бразилските индианци от региона на реката Шингу в Амазонската гора. Режисиран от Као Хамбургер, един от най-обещаващите професионалисти от новото поколение на бразилското кино, филмът придобива голям успех сред критиците. Една продукция на Фернандо Мейрелес, добил световна известност с филма „Градът на Бога“ (“Cidade de Deus”).

“Звуците на квартала” (“O Som ao Redor”), печелил награди на няколко международни фестивали, филмът е номиниран от Правителството на Бразилия за наградите Оскар през 2014 г. Обявен е за една от най-добрите съвременни бразилски продукции, а вестник The New YorkTimes го определя като един от 10те основни филма за 2012 г.

“Приятели” (“Colegas”) е една трогателна комедия. Нискобюджетен филм, който успява да изненада и да спечели публиката, разказващ историята за приключението на трима младежи със синдрома на Даун, които решават да опознаят живота в стила на „Телма и Луиз“.

“Човекът, който предизвика дявола” (“O Homem que Desafiou o Diabo”) е типична бразилска комедия. Историята на един мъж, който, унижаван от семейството си, решава да смени живота си.

“Господари на вятъра” (“Senhores do Vento”) е документален филм за първия бразилски платноход, участвал в околосветската обиколка на регатата America’sCup. Въпреки всички проблеми на пътешествието, екипажът на платнохода успява да се качи на сцената. Филмът беше представен във Варна това лято, на Деня на морето и Българските военноморски сили

Култура