Българка в Аржентина: ДОСТОЙНО Е ДА СЕ РАБОТИ ЗА БЪЛГАРИЯ


Аксиния Иванова е родена на 25 декември 1959 г. в София. Икономист по професия. Завършила е УНСС, специалност „Управление на интелектуалната собственост“, магистър по икономика. Трудовата й кариера е свързана главно с областта на банковото дело. Работила е в БНБ, Минералбанк, Кредитна банка, Балкантурист. В Аржентина живее от края на 2000-та г. заедно със семейството си. Инициатор е за създаването на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” и е неин председател. Работи в юридическа кантора в Буенос Айрес и следва право в частен университет.

Госпожо Иванова, кое наложи създаването на оглавяваната от Вас Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“? Популярна ли е там нашата страна и с какво я свързват сънародниците ни от диаспората?

Учредихме нашата организация с цел да работим за популяризирането на българската култура и духовност в Аржентина. Желанието ни е да направим България по-известна в латиноамериканската държава, а освен това да спомогнем за единението на сънародниците ни тук. За съжаление, за аржентинците страната ни е твърде непозната. Почти нищо не се говори, или пише за България. Сънародниците ни, за които става дума, в преобладаващата си част са наследници на българи-емигранти от различни поколения. Те идеализират родината на техните предци и пазят в паметта си чутото в детството си за българските традиции и обичаи. Много малко от тях, обаче, знаят езика и са посещавали България. И тук е ролята на нашата организация – да информира, да запознава и да представя всички аспекти на страната ни на техния език. Като разширява кръгозора им по тази свята за тях тема и да помага да се съхрани българското им самосъзнание.

Бихте ли разказали за по-мащабните начинания на Асоциацията и какви духовни сфери отразяват те? С какви средства за комуникация с обществото разполагате?

Едно от най-значимите начинанияна дружеството бе първата координационна среща на българските дружества от цялата страна. Състоя се по наша идея в Буенос Айрес с участието на посолството. На срещата нашата организация представи проекта си за осъществяване на координирана, дългосрочна кампания за популяризиране на българската култура в Аржентина – “Oткрий България” (“DescubríBulgaria”). Идеята се изразява в реализиране на конкретни проекти на всички български дружества тук, които да надхвърлят границите на организационните структури и да представят България пред широката общественост в латиноамериканската страна. Създадохме и подходящо лого за тази цел.
За кампанията “Открий България” дружеството разработи и реализира изложба, която представлява лицето на тази кампания и носи същото име. Експозицията се състои от 12 платна, разкриващи различни аспекти на България – природни красоти, историческо наследство, църкви и манастири, народни традиции и фолклор, известни личности, спортна слава, национална кухня. Идеята е изложбата да бъде показвана навсякъде из страната, за да запознае аржентинците със съкровищата на богатата ни национална култура. За първи път официално експозицията беше представена по молба на българското посолство на коктейл, организиран от тях за националния ни празник 3-ти март през 2015 г. Събитието се състоя въввнушителната сграда на фондация “РомулоРаджио” – голям културен център и музей. Присъстваха над 200 гости – представители на аржентинското външно министерство и на различни държавни институции, голям брой посланици и дипломати, акредитирани в Буенос Айрес, както и представители на българските общности в Аржентина. Разположена в централния овален салон на двореца, изложбата породи голям интерес сред присъстващите. Представи достойно страната ни и бе повод за заслужена гордост сред българската диаспора в Аржентина.
Следващо представяне на експозицията организирахме в края на октомври 2015 г. в град ПрезиденсияРокеСаенц Пеня, провинция Чако, където се намира най-старата българска общност и бюст-паметник на Христо Ботев. Тридневният празник на българската култура, на който представихме не само изложбата, но и най-новия документален филм на Асоциацията, посветен на народните будители, бе широко отразен от местните телевизия, радиостанции и вестници. Ипривлече интереса не само на представителите на българската общност, но и на другите емигрантски общества, както и на аржентинците.Друга изложба,която сме представяли за Деня на българската писменост и култура – 24 май, е “Светите равноапостоли Кирил и Методий и българо-византийско културно общение” -делона Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), която преведохме на испански, за да може да бъде показвана тук. С голям успех експозицията присъства на честването на 1100-та годишнина от Великоморавската мисия на Светите братя. Което бе проведено в театър “Сан Мартин” в столицата съвместно с чешкото културно дружество и българското културно дружество „Иван Вазов“ от гр. Берисо, провинция Буенос Айрес.
Начините, по които информацията стига до обществото, е от голямо значение за нас. Затова преди 4 години създадохме информационния портал на сдружението http://losbulgaros.com.ar/ на испански език, чиято задача е да запознава с всичко, отнасящо се до България – новини, културни прояви, традиции и народни празници, история, бит, спорт, национална кухня и др. Полезна рубрика в него е “Търся своите корени” (“Buscomisraíces”) – своего рода мост, помагащ на онези сънародници в Аржентина, загубили през годините връзките със своите роднини в България, да ги възобновят отново. Сайтът се радва на голяма популярност и е посещаван и четен от всички испаноговорящи страни. В началото на миналата година беше добавена и секция на български език, която да информира съответно за Аржентина. Общото за двете секции е частта, представяща проявите на дружеството и живота на българската общност тук.Винаги сме търсили и други форми за комуникация. Така се роди идеята за първото българско интернет радио не само в Аржентина, но и на този континент, наречено “Моята България” – една стъпка напред в популяризирането на отечеството ни сред широката общественост тук. Технически директор е моят съпруг, инж. Иван Цанков –секретар на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, който освен това оформи и поддържа уебсайта на организацията. Една от целите на новата медия е чрез съвременните технологии да се предоставя по различен начин информация на българската общност в Аржентина. А посредством излъчване на специализирани програми по важни и полезни теми, сънародниците ни да се почувстват по-близко до родината. Интернет радиото стартира при голям интерес малко преди края на миналата година с предавания за култура, интервюта с изтъкнати сънародници и, разбира се, с много музика – българска музика, от богатата творческа съкровищница на нашия народ. Работата ни в мултимедийната сфера включва продуцирането и създаването на документални филми, свързани с известни личности и събития от историята на България. Първият, който осъществихме беше “Солунските чудотворци“ (“LosCreadoresdemilagrosdeTesalónica”), с озвучаване и надписи на испански език. В него се проследява живота и мисията на Светите братя, техния път в разпространението на нашата азбука, последователите и учениците им, влиянието на създаденото от тях върху България и отражението върху европейската култура. Премиерата на филмасе състоя на 24-ти май 2014 г. при честването на Дните на българската култура.Следващата ни продукция бефилмът“Пътят към свободата”. Припомнящ непрестанната борба на нашия народ за освобождение по трудния и изстрадан път, довел до 3-ти март 1878 г.

Поддържате ли връзка с други близки по характер сдружения на българската диаспора в Латинска Америка? Имате ли за цел да обедините всички българи на континента в обща патриотично-родова платформа?

Една от идеите на организацията ни е нейната дейност да надхвърли границите на Аржентина и да се разпростре в другите испаноговорящи страни от латиноамериканския континент, където съществуват български общности. Такава възможност се получи с поканата от Колумбийско-българската фондация “Алианза” с председател г-жа Дорис Дукова, за съвместно честване на националния ни празник през миналата година. На тържеството в Богота Асоциацията представи документалния си филм “Пътят към свободата”. Прожекцията предизвика от една страна разбираемо вълнение сред българите поради темата, а от друга – сред колумбийците – заради възможността да се запознаят с този героичен епизод от хилядолетната величава история на България.Тази среща освен, че заздрави връзките между нашите организации, роди първото по рода си споразумение между две български дружества в Латинска Америка. Още по време на празненството бяха проведени необходимите разговори и беше оформено решението да се направят съответните стъпки за коопериране на двете дружества. Така в началото на месец май м.г. беше подписан договор за сътрудничество между Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” от Буенос Айрес и Колумбийско-българската фондация “Алианза” от Богота. Основната му цел е да насърчи сътрудничеството и развитието на културните и образователни връзки между организациите.Следваща международна проява по пътя към сближаването и интеграцията на българите в Латинска Америка, която дружеството осъществи, бе посещението в Уругвай по повод 24-ти май 2015 г., където бяха осъществени срещи и разговори със сънародници, живеещи там. В рамките на посещението в Монтевидео беше представен документалният филм “Солунските чудотворци”, вече показван предишната година в Буенос Айрес.Бяха дарени и дискове с интерактивни уроци по български за нуждите на наскоро иницииран езиков курс, предоставени от ДАБЧ, за подобни цели. Една от най-съдържателните срещи в уругвайската столица беше с г-н Алфонс Емануилоф – Макс, доктор по философия и политически науки, писател и журналист, който е роден в България, но от дълги години живее в Уругвай. Автор на редица книги, част от които в областта на международната политика. На раздяла д-р Макс дари организацията ни с две свои книги с лично посвещение.

Какви са плановете на Асоциацията в близко бъдеще? Ще гостувате ли в България и кога?

Тук искам дадопълня отговора си на предишния въпрос и да потвърдя, че в плановете ни влиза да обединим всички съотечественици на континента по национален признак. Смятаме последователно да разпространяваме българщината и да поддържаме българското самосъзнание чрез това, което сме създали досега, навсякъде в испаноговорящите страни на Латинска Америка, където има наши сънародници. Следващото, което сме замислили,е да оказваме съдействие за създаване на български дружества, където е възможно.Разбира се, планираме идване в България и тази година. Предпочитаме през лятото, тъй като климатът на Аржентина през годините, прекарани тук, ни накара да позабравим и отвикнем от зимата.

Цялата дейност на Гражданската асоциация е плод на добра воля и на лично време. Защо насочихте усилията си там? Помага ли ви с нещо българската държава и благодарна ли ви е за усилията?

Така е, цялата ни дейност е доброволна и отделяме от своето време, за да следваме и изпълняваме целите на Асоциацията.Решихме да се посветим на това, защото ни се стори обидно в емигрантска страна като Аржентина, с представители на всички националности, за страни с далеч по-малък принос към човешката история в сравнение с България да се говори и знае, а за нас – българите, почти никой да не е чувал. За съжаление, досега не сме получавали помощ от държавата. Цялата дейност извършваме според възможностите на нашата организация. Дълбоко съм убедена, че с помощта на българската държава работата ни да направим България по-популярна на този континент ще е далеч по ефективна и плодотворна. Нямам предвид само финансова помощ. Бихме се радвали и на логистична подкрепа или дори на внимание от страна на държавата, коетода покаже, че това, което правим има стойност за нея. За съжаление, изглежда България има други приоритети.

Какво ще пожелаете на сънародниците си от старата родина? А на българите по всички краища на света?

Преди всичко – здраве и благоденствие. Бих се радвала, ако с делата си успеят да се обединят в трудния път към съзидание на настоящето в една просперираща България. Повече отговорност и мъдрост за бъдещето. Бих пожелала това, което е постигнато до сега, да е повече занапред. И на втория въпрос – би било чудесно, ако усещането ни за общност е по-голямо от носталгията, която всеки емигрант таи в сърцето си. С общи усилия можем да направим така, че за България да се говори повече и по-добри неща навсякъде, по целия свят.

Ваш близък помощник е Вашият съпруг. Какво си пожелавате взаимно в благородната си дейност? Очаквате ли награда и в какво бихте искали да се изрази тя?

С моя съпруг, с който сме перфектен екип в рамките на Асоциацията,винаги си пожелаваме нашата дейност да се разширява, да става все по-мащабна и България да стававсе по-известна в тази част на света. Защотонапълно съм убедена – има с какво да се гордеем. Колкото до въпроса дали очакваме награда: ние и сега получаваме, и то в изобилие –това са стотиците благодарствени и изпълнени с възхищение коментари на сайта ни, оставени от нашите читатели и слушатели на интернет радио „Моята България“. Това са и многобройните писма, които получаваме с адмирации за нашата дейност. Не мисля, че може да има по-стойностна награда за нашите усилия в полза на България, от тази…

Контакти с България