Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма




Също като всички нормални човешки същества, ние, членовете на Сдружението на испаноговорещите журналисти, сме изпълнени с болка и състрадание към жертвите на бруталните терористични нападения в Барселона и Камбрилс, с възмущение от това чудовищно варварство, със солидарност и подкрепа към барселонци и към цяла Испания, принудена отново да се изправи пред зловещото лице на тероризма.
Възхищаваме се от силния дух на множеството, събрало се в деня след атентатите на площад „Каталуня” в Барселона, за да произнесе ясно и високо: „Не ни е страх! Тероризмът няма да ни надвие!”
Като журналисти ние осъзнаваме все по-високата отговорност на нашата професия във всеобщия обществен отпор срещу тероризма, срещу омразата, срещу насилието, срещу войните. А също и в търсенето на наистина ефективни пътища за неутрализиране на това глобално зло и за завръщане на човечеството към хуманизма, разбирателството, преодоляването на неравенствата и на всички социални, икономически и политически недъзи, способни да подхранват разрушителната конфронтация.
Тероризмът няма националност, няма религия, няма граници. Той е престъпление, което удря по цялото човечество. За да бъде спрян, срещу него трябва да противостои изграждането на също надскачаща изкуствените разделения и тесните интереси международна система за прекъсване на източниците му за финансиране и въоръжаване. Необходима е и тясна координация на наддържавно ниво на системите за сигурност - разбира се, при спазване на всички гаранции за човешките права и гражданските свободи.
Нашата мисия като журналисти е постоянно да фокусираме вниманието на обществото върху ефективните подходи към тези проблеми, а задължението на политиците и държавниците от цял свят е да действат бързо, отговорно и единно, за да може хуманизмът да надделее разрушението.
Убедени сме, че красивата и винаги отворена за приятелството, пъстротата и вдъхновението Барселона ще излезе още по-силна от сегашната трагедия. И също като толкова други световни градове, преживели, уви, терористични атаки, ще стане символ на триумфа на живота над смъртта.
Само със солидарност и отговорност можем да направим бъдещето по-човечно.





Какво правим