Приносът на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България изтъкнат от Н. Пр. Алехандро Поланко

Част от членовете на Сдружението на испаноговорещите журналисти, присъствали на приема за националния празник на Испания на 12.10.2022

Ето как Къдринка Къдринова коментира във Фейсбук високата оценка, дадена на испаноговорещите журналисти у нас от Н. Пр. Алехандро Поланко, посланик на Испания:

Много вълнуващ беше вчерашният прием в резиденция "Лозенец" по повод националния празник на Испания 12 октомври. За първи път, след двегодишно прекъсване на масовите прояви заради здравната обстановка, испанското посолство организира такъв прием - и поканените бяхме наистина внушителен брой.

За мен лично и за колегите ми от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, което догодина ще празнува 20-годишен юбилей, вълнението се оказа особено силно и приятно изненадващо, защото бяхме специално изтъкнати за нашия принос в словото на посланика - Н. Пр. Алехандро Поланко.

Това бе едновременно емоционално и "делово" слово, в което Негово Превъзходителство разказа за многото дейности на посолството, осъществени въпреки трудностите с ограниченията от последните две години. А в този период се падна и отбелязването на един важен юбилей - 110 години от установяването на дипломатически отношения между България и Испания през 1910 г. Въпреки всички сложности юбилеят бе честван достойно с многобройни културни прояви, организирани от испанското посолство, и нашето Сдружение допринесе съществено за отразяването им. Затова посланик Поланко намери място и за топли думи към нас в словото си.

А лично аз бях особено трогната, защото бях спомената от него и поименно, като допринесла цялостно, през годините, за развитието на българо-испанските отношения и за опознаването на испаноезичния свят в България чрез моята журналистическа работа и чрез дългогодишното ми председателство на Сдружението на испаноговорещите журналисти. За този принос Н. Пр. Алехандро Поланко ми връчи през февруари 2020 г. високото испанско отличие Офицерски кръст за граждански заслуги. В словото си вчера той припомни това, споменавайки ме редом с един изключителен творец и общественик, на когото се възхищавам, и който пак през 2020 г. получи същото отличие - големия Анжел Вгенщайн, нашия Джеки, който само след броени дни, на 17 октомври, ще навърши 100 години!...

Голямо беше вълнението ми, докато заедно с множеството гости слушах словото на посланика, по време на което до него стоеше и официалният гост на приема - вицепрезидентът Илияна Йотова, с която сме имали много колегиални и приятелски контакти, още откакто тя беше журналистка и после евродепутатка, а и при сегашния ѝ пост осъществяваме добро сътрудничество в културни и дипломатически прояви. И дваж по-силно се развълнувах, когато след края на словото Илияна и посланикът се запътиха директно към мен, широко усмихнати, и Илияна сърдечно ме прегърна, а посланик Поланко също топло ме поздрави. Тези човешки жестове са наистина важни!...

Разбира се, всички присъствали на приема колеги от Сдружението на испаноговорещите журналисти начело с настоящия му председател - Георги Митов, бяха също трогнати и радостни от почитта, изразена към нашата организация. Част от групата ни се събра и се снима пред знамената на България, Испания и Европейския съюз.

Скоро предстои да направим най-после публична презентация на филма, който подготвихме съвместно с Roca-България за връчването на наградите на отличените в деветото издание на нашия журналистически конкурс "Светове и цветове" за 2021 г. Ние също не можехме през последните две години да правим публични церемонии, затова подготвихме два такива филма - за 2020 и 2021 г. Предстои да обявим и юбилейното, десето издание на конкурса, посветен на, уви, напусналите ни през 2012 г. колеги Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес.

А догодина ще честваме и 20 г. от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти. Според посланик Поланко нашата организация е уникална - няма друга такава в никоя държава. Много съм горда, че през далечната вече 2003 г. по инициатива на авторитетния испанист Рафаел Алварадо се събрахме и учредихме нашето Сдружение, което имах честта да оглавявам от създаването му до 2019 г., а от три години съм негов зам.-председател. Така ми се иска светът да се върне към стремежа за добронамерено сътрудничество, към хуманния обмен между културите, към мира и градивността, които вдъхновяват нашето Сдружение и които смятам за единствено верните посоки за напредъка на човечеството....

 

Какво правим