Испаноезичните журналисти отбелязаха Деня на книгата заедно с Институт Сервантес

Участвалите в четенето испаноговорещи журналисти заедно с Мария Луиса Сантос и с Н. Пр. Алехандро Поланко. Снимка: Владимир Дворецки

Членове на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) начело с председателя му Георги Митов участваха в традиционното за този ден публично четене на откъси от великия роман на Мигел де Сервантес Сааведра "Дон Кихот" и от творби на други испаноезични автори. Акцентът тази година бе поставен върху темата за свободата.

Четенето бе открито от директорката на Институт "Сервантес"-София Мария Луиса Сантос, след което откъс от "Дон Кихот" прочете посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко.

Наред с Георги Митов, испаноговорещите журналисти бяха представени на четенето от зам.-председателката на СИЖБ Къдринка Къдринова, кореспондента на испанската информационна агенция ЕФЕ за България Владислав Пунчев, изтъкнатата испанистка Мария Пачкова, телевизионния и радиожурналист Григорий Недялков, журналистката и преводачка Славена Илиева, авторитетния испанист и изследовател Венцеслав Николов, радиожурналисткта и преводачка Катя Диманова, журналиста Владимир Дворецки.

В края на четенето Георги Митов напомни на събралата се публика, че следващото събитие, с което СИЖБ ще отбележи 20-годишнината си, е насрочената за 4 май в Аулата на СУ конференция под патронажа на вицепрезидентката Илияна Йотова на тема "Свободата като концепция в испаноезичната култура и свободата на медиите днес".

Както е известно, през 1995 г. ООН определя 23 април за Световен ден на книгата, тъй като на този ден през 1616 г. от света си отиват трима големи творци на словото - Мигел де Сервантес Сааведра, Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега.

 

Какво правим