И посланикът на Италия писа на испаноговорещите журналисти в България

Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Италия

„Благодаря за Вашата подкрепа и за ангажираността Ви като журналисти да поднасяте своевременна и коректна информация на обществото, залагайки на солидарността и основните човешки ценности,” пише в писмото, което посланикът на Италия у нас Н. Пр. Стефано Балди изпрати в отговор на послание на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) до посланиците ни Испания и Италия.

СИЖБ писа на 31 март до двамата висши дипломатически представители, за даизрази солидарност с техните страни, най-сериозно пострадали от офанзивата на пандемията от коронавирус. Също така испаноговорещите журналисти изразиха притеснение от егоистичния подход на някои други държави в ЕС, възпрепятствал наложителните бързи действия на общността в подкрепа на най-тежко засегнатите. Беше отправено пожелание ЕС час по-скоро да преодолее този разнобой и да даде единен и солидарен отговор срещу жестоката заплаха, застрашаваща цялото човечество.

На 2 април своя отговор до СИЖБ изпрати посланикът на Испания Н. Пр. Алеханро Поланко, който вече беше публикуван на сайта на СБЖ.

На 9 април дойде и отговорът на Н. Пр. Стефано Балди, чийто пълен текст гласи следното:

„Посолство на Италия, 9 април

Уважаеми дами и господа журналисти,

Прочетох много  внимателно любезното писмо, с което изразяваше вашата солидарност и съпричастност до моя испански колега и до мен.

Всички ние преживяваме наистина труден период – предизвикателството на пандемията, което трябва да посрещнем заедно и при което солидарността и разбирането са от голямо значение, защото могат да ни помогнат да преодолеем страданието и ни дават утеха и надежда.

Благодаря за вашата подкрепа и за ангажираността ви като журналисти да поднасяте своевременна и коректна информация на обществото, залагайки на солидарността и основните човешки ценности.

С надеждата скоро отново да имам възможност да се срещна с Вас в нормални условия ви поднасям моите най-сърдечни поздрави.

Посланик

Стефано Балди

–––––––––––––––––––––-

До

Г-жа Къдринка Къдринова

Г-н Георги Митов

Г-жа Мария Пачкова

Г-жа Гергина Дворецка

Г-н Владислав Пунчев

Сдружение на испаноговорещите журналисти

София”

Какво правим