Омара Портуондо преди концерта си в София: Елате на пътуване из музиката на живота ми!

Специално интервю на легендата на кубинската музика, вече пристигнала у нас за представянето си в НДК на 12 юни. Гостуването ѝ е част от световно турне.

Гранд-дамата на кубинската музика Омара Портуондо вече е в София, подготвяйки се за своя концерт на 12 юни в Националния дворец на културата. Той е част от нейното европейско и световно турне, носещо надслова и на най-новия ѝ албум „Vida” („Живот”).

В последните седмици в социалните мрежи стана популярен неин клип, в който тя изпява рефрена от известната песен на Емил Димитров „Моя страна, моя България”, обръщайки се към българската публика и анонсирайки своето предстоящо гостуване у нас. През дългата си кариера тя нееднократно е пяла в България, където има много приятели и почитатели.

Омара Портуондо е родена в Хавана на 29 октомври 1930 г. Майка ѝ е от фамилия с испански корени, но вместо да приеме гласения ѝ брак в същата социална среда, тя бяга и се омъжва за любовта на живота си – чернокож бейзболист. В това семейство, където няма богатство, но има обич и винаги се пее, се раждат три дъщери.

Още 15-годишна, Омара следва сестра си Айде, която танцува в балета на известното кабаре „Тропикана”, и също започва да танцува там. Двете сестри и пеят – всеки уикенд са с група, увлечена по разновидността на джаза, известна като feeling. От 1952 г. двете са част от бързо нашумял дамски квартет заедно със също станалите големи певици Елена Бурке и Морайма Секада, всичките ръководени от пианистката Аида Диестро, чието име носи формацията. С „Квартета на Аида” Омара остава 15 години, макар съставът да се мени през това време. Пели са заедно с такива звезди като Нат Кинг Кол, Едит Пиаф, Бени Море и др.

От 1967 г. Омара развива самостоятелна солова кариера, като през 70-те и 80-те пътува със свои участия из много страни – от Франция до Япония. В този период гостува и в България. През 1983 г. кубинският режисьор Фернандо Перес Валдес снима филм за нея – „Омара”.

Световната ѝ популярност става особено голяма покрай участието ѝ във феномена Buena Vista Social Club – музикалната формация, чийто концерт в Амстердам през 1998 г. заснема германския режисьор Вим Вендерс. Неговият филм със същото заглавие става световен хит и привлича вниманието към изключителните кубински музиканти и изпълнители.

През 2009 г. Омара Портуондо печели „Латино-Грами” за албума си „Gracias” („Благодаря”) и още едно „Латино-Грами” за цялостно творчество. Носителка е на още многобройни престижни музикални награди. Несекващите енергия и вдъхновение на Омара и до днес продължават да омагьосват публиката ѝ.

Още в първите си часове в София сега тя намери време и за предлаганото тук специално интервю.

- Уважаема и обичана от кубинци, българи и хора от цял свят Омара! Добре дошла отново в България! Предварително развълнувахте всички ни с вашето емоционално послание в социалните мрежи, в което пеете „Моя страна, моя България”... С какви чувства очаквате новата си среща с българската публика на вашия концерт на 12 юни? Какви изпълнения и изненади сте подготвили?

- Очаквам с нетърпение да видя реакцията на българската публика. Познавам България и българския народ от много години. Надявам се представянето ми да ви хареса. Това е пътуване през музиката, която съм пяла през целия си живот и две песни от току-що издадения албум „Vida” („Живот”).

- Сигурно ще се видите и с вашата приятелка – „българската кубинка” Йорданка Христова? Дали няма да представите някой дует с нея на концерта ви в София?

- Утре (днес – интервюто е взето на 10 юни, бел. авт.) ще се срещна с Йорданка, моята приятелка, с която отдавна не сме се виждали. Засега не сме правили планове, ще видим.

- Гостуването ви у нас е част от вашето европейско и световно турне, анонсирано като „прощално”. Почитателите ви, естествено, разбират, че напредването на годините налага своите лимити. Но все пак сме убедени, че прощаване с вас и вашата музика е невъзможно, чрез нея вие винаги сте с нас. Какво е вашето послание за публиката ви в това турне?

- Гостуванията ми в България и по света са моята скромна почит към публиката и почитателите от всяка държава и град, моята равносметка за тези години работа в кубинската и световната музика. Но ще продължа и в други проекти, каквито има много. Току-що стартирах моя нов албум „Vida”. Предстои да направя други албуми и много проекти за сътрудничество, книги и т. н., така че Омара продължава.

- През дългия си живот вие сте видяла света в какви ли не кризи и премеждия. Какво мислите за днешното напрегнато съвремие, което не спестява изпитания и на вашата родна Куба? Има ли сила музиката да тласне света към повече хармония, вместо конфронтация? Оптимистка ли сте за бъдещето на човечеството?

- Светът е много разделен, има много интереси, много бедност и неравенство. С всеки изминал ден животът се превръща все повече в търговия, а би трябвало да е различно – да можеш да се наслаждаваш на живота със семейството, да имаш достоен живот. Все пак аз съм оптимистка, но наистина не мога да кажа какво ще стане утре с този тревожещ свят. Очаквам ви на 12 юни на концерта ми в Националния дворец на културата в София.

 

Подробности за новия албум на Омара Портуондо „VIDA” („ЖИВОТ”)

Предлагаме изпратената от международните мениджъри на Омара Портуондо информация за нея самата и за нейния най-нов албум „VIDA”.

Припомня се, че през 1997 г. 67-годишната тогава Омара става дивата на Buena Vista Social Club, увенчавайки и без това огромната си слава след предшествалия половин век много успешна национална и международна солова кариера.

Омара печели първата си награда „Латино-Грами” за най-добър съвременен тропически албум, както и „Латино-Грами” за цялостно творчество, през 2009 г.

Тя има три номинации за „Грами” през 2019 г., а през 2021 г. е наградена със златен медал за заслуги в изящните изкуства от испанското министерство на културата и спорта. Отличието ѝ е връчено на церемония, ръководена от краля и кралицата на Испания. След това тя печели и престижната награда Songlines Pioneer за нейния принос през целия ѝ живот към кубинската музика и култура.

На 90-годишна възраст Омара, при целия ѝ натоварен график, се оказва лишена от възможност за турнета и трябва да отложи всичките, заради пандемията от Ковид-19. Остава в Хавана.

Известна със своята топла съпричастност и човечност, Омара съвсем естествено избира да изрази отново чрез музика себе си и чувствата си към онзи сложен момент от човешката история. Омара има много любов за раздаване и огромна енергия. Тя кани свои дългогодишни приятели и колеги да участват в неин проект, който да е осъществен дистанционно, но да е способен въпреки дългите разстояния да държи хората близки.

Синът на Омара – Ариел Хименес Портуондо, който се грижи за кариерата на певицата и нейното благополучие през последните две десетилетия, организира записите. Той е съвсем наясно с постоянната потребност на майка му от действие. Ариел намира перфектния артистичен продуцент – наскоро номинираната за „Грами” гватемалска изпълнителка и авторка на песни Габи Морено, която има подобно на Омара излъчване, меко и мило. Албумът отдава почит към музикалното наследство Омара.

Във „VIDA” Омара пее заедно със звезден състав от легендарни певци. Всеки, който се е наслаждавал на кубинската и латино музиката от последните 50 години, ще разпознае красотата на вечните песни. Във „VIDA“ отекват мислите и чувствата на Омара през тежкия пандемичен период, както и неизменната ѝ любов към живота. Също като толкова много други, тя изразява и скръбта си за скъпи приятели, изгубени в пандемията. Меланхолията ѝ е просмукала баладите „Silencio“ („Тишина”) и „Duele“ („Боли”).

Наред с драмата около Ковид-19, 2020 година вади на повърхността и друга пандемия – на системния расизъм и насилие. За съжаление, убийството на Джордж Флойд се оказва само отражение на жестоката реалност за чернокожите в САЩ още от времето на робството, та и до днес. Омара казва: „Бях много натъжена и разстроена от убийството на Джордж Флойд. Казах си, че е време отново да изпея „Now!“ („Сега”! – песен, много популярна сред борците с расовата дискриминация в САЩ през 60-те и 70-те, бел. ред.). Чрез песента „Now!“ Омара показва своя позиция в подкрепа на движението Black Lives Matter (BLM – Животът на черните има значение) в САЩ. Песента „Now!“ е изпята първоначално от Лена Хорн през 1963 г., а през 70-те години Омара я прави известна и в Куба

Дълбоко в сърцето на Омара винаги има радост и оптимизъм. То прелива и от благодарност за нейнта собствена съдба като певица, като човек на изкуството, като жена, като личност.

Изпятата заедно с Габи Морено „Bolero a la Vida“ („Болеро на Живота”) носи и на двете номинация за „Латино-Грами”. Изпълнената прекрасно заедно с Рубен Блейдс „Honrar la Vida“ („Да почетем Живота”), „Se Feliz“ („Знам да съм щастлива”) с Keb’ Mo’ и „Gracias a la vida” („Благодаря на живота”) с Наталия Лафуркад отразяват вечния позитивен дух на Омара. „Заедно с 2, които се обичат“, изпята съвместно с Амаури Перес и Александър Абреу, е експлозия на празника да вървиш с усмивка, да танцуваш по пътя на живота си.

 

Гости