Космически прах ще помогне за изследване на пирамида на ацтеките


Остатъци от космически прах, които постоянно се сипят над света, помагат на археолози да разкрият тайните на 2000-годишна мексиканска пирамида, където може да са погребани владетелите на тайнствена цивилизация, предаде Ройтерс.
Дълбоко под огромната Пирамида на слънцето северно от Мексико сити, физици инсталират устройство за улавяне на мюони, елементарни частици, останали от мига, в който космически лъчи са паднали върху Земята.
Частиците минават през твърди предмети и оставят следи, които детектор може да измери като рентгенов апарат. При това измерване се търсят погребални камери във вътрешността на пирамидата.
Учените ще могат да забележат всички кухини в пирамидата. Тя е свещено място в град Теотиуакан, който е процъфтял и паднал приблизително по същото време като древния Рим.
Ръководител на проучването е Артуро Менчака, шеф на Института по физика към Националния автономен университет.
Когато открият зона с по-малка от очакваната плътност, учените ще прокопаят тунел в пирамидата с надежда да намерят погребална камера и да решат ребуса кой е управлявал Теотиуакан. В града има също по-малка Пирамида на луната и огромен храм, посветен на бог със змийска глава.
В апогея си градът е имал население 150 000 души и влиянието му е стигало на стотици километри до съвременна Гватемала, но никой не знае истинското му име или кои са били основателите му.
Названието Теотиуакан /Мястото, където хората стават богове/ е дадено от изпълнени със страхопочитание ацтеки, които населявали града 700 години след като той е бил изоставен около 600 г. Ацтеките са били поразени от монументалните сгради и прецизната планировка на града.
Нобеловият лауреат Луис Алварес от Калифорнийския университет в Бъркли през 60-те години е използвал мюонна технология, за да сканира пирамидата на Хефрен в Египет. Той доказал, че в пирамидата няма тайни камери, пояснява Менчака.
Мюонният детектор, построен от неговия екип, струва 500 000 долара. Той ще бъде разположен в пещерата под високата 63 м пирамида. Негов прототип, поставен в пещерата, вече е открил първите мюони във въздуха над пирамидата. Физиците се надяват да открият около 100 милиона мюона в едногодишните изследвания.

Забележителности