ЧИЧЕН ИТСА - среща на две предколумбови цивилизации


Уникалният образец на предколумбовите цивилизации Чичен Итса е разположен на около 120 км източно от Мерида на полуостров Юкатан в североизточната част на страната.

- Най-внушителният архитектурен комплекс на маите в Мексико, макар много от сградите да отразяват стилистичното влияние на толтеките, които вероятно са завладели града към ХІ в.
- Името му означава “в устата на кладенеца на итсаите” и се свързва с дълбоките естествени отвърстия във варовиковата почва на Юкатан, които итсаите – племе на маите, населяващо града преди нахлуването на толтеките, използвали за снабдяване с вода и религиозни ритуали.
- Така наречената “дупка на жертвоприношенията” е краят на каменния път, започващ от Замъка или храма Кукулкан – 24-метрова пирамида, откъдето се отправяли към смъртта в дъното на дупката девиците, обречени на бога на дъжда. Сред костите на жертвите са намерени великолепни накити и керамика.
- Един от най-интересните паметници в Чичен Итса е Раковината – цилиндрична около 15-метрова кула, в която по всяка вероятност маите, известни с астрономическите си умения, наблюдавали небосвода. Сградата е уникална по своя характер в цялата земя на маите.
- Други интересни находки са площадът на хилядите колони, къщата на монахините, храмът на войните, който се нарича така заради фигурите, поддържащи тавана и образуващи притвора, гробът на върховния жрец – умалено копие на замъка, храмът на ягуарите и др.





Забележителности