СТОЛИЦАТА НА МЕКСИКО - МОДЕРЕН ГРАД ВЪРХУ ДРЕВНИЯ ТЕНОЧТИТЛАН



Разположен в мексиканската долина с площ от 2100 кв.км на 2240 м надморска височина, която се е образувала на мястото на древна пресъхнала езерна система. Долината е заобиколена с планини, между които и красивите вулкани Попокатепетл (5465 м) и Истаксиуатл (5230 м).

- Настоящият градски колос Мексико има не по-малко величествено минало. Основан е през 1325 г. на остров в сега пресъхналото езеро Текскоко от вожда на ацтеките Теноч, откъдето произлиза и името му Теночтитлан. Гигантският град (пет пъти по-голям от Лондон по онова време) става столица на империя, простираща се от единия до другия бряг на страната и достигаща до долината Оаксака.
- Завлядян от испанците на Ернан Кортес, променя името си и става столица на вицекралството, създадено през 1535 г. Мексико разполага с първата печатница в Америка (1539 г.) и с първия вестник (1551 г.). Тук се основава третият университет (1551 г.) и вероятно най-старата болница в Новия свят – Консепсион де Нуестра Сеньора, а днес Хесус Насарено (създадена през 1521 г. от самия Кортес).
- Днес е най-многолюдният град в испаноезичния свят и един от най-гъсто населените, а по всяка вероятност вече и най-големият град в света.
- Мексико приютява една пета от населението на страната, включително и 6000 от музикалните състави, извести по цял свят като мариачи. Със своите 18 хиляди таксита и над 2 милиона и половина автомобили предизвиква замърсяване на въздуха, превърнало се в сериозен проблем за града. Всяка секунда в Мексико се консумират 55 тона вода.
- Мексиканската столица може да се гордее както с богатата си архитектурна традиция, така и с модерните си сгради. Университетският град е световно известен, особено Централната библиотека с мозаечни стени, дело на Хуан О’Горман.
- Националният антропологически музей (1964 г.) е един от многото съвременни мексикански музеи и се счита за един от най-добре проектираните в света. Има огромен вътрешен двор с подвижен покрив с големина 4200 м² (най-големият в света, опиращ се само на една колона) и великолепни експозиции на предколумбови цивилизации.
- Много от конструкциите са изградени по съвременни технологии поради опасността от земетресения. Великолепни образци на модерното строителство и архитектура са подземната железница, започната през 1967 г., и Торе Латиноамерикана – един от най-високите небостъргачи в Южна Америка (44 етажа), издигащ се върху 361 пилота и с плаваща основа.
- Мексико притежава най-голямата арена за бикоборство (Пласа Мехико) с 60 000 места и най-големия полупокрит стадион (Естадио Астека) за 108 хил. зрители. Тук е една от най-дългите улици в света – Авенида де лос Инсурхентес, достигаща около 22 км.
- През 1968 г. за пръв път в испаноезичния свят се провежда Олимпиада (1968 г.).

Заслужава да се видят:
- Ел Сокало – един от най-големите и красиви площади в света, около който се издигат Националният дворец, започнат през 1692 г. на мястото на двореца Моктецума, с огромни исторически и легендарни стенописи на Диего Ривера; градската катедрала – най-голямата в Америка, започната през 1573 г. с катакомби, музей на религиозното изкуство и забележителен олтар от ХVІІІ в., Националният музей на културите, църквата Сантисима Тринидад от ХVІІ в., дворецът на Итурбиде (бивша резиденция на императора) от ХVІІІ в., къщата с керамичните плочки, построена в края на ХVІ в. и др.

Главният храм
Храмът се намира на ъгъла на улиците Гуатемала и Архентина, близо до Ел Сокало.
- През годините са извършени значителни археологически открития в този район, между които и храмът на богинята Койолксауки (1978 г.).
- Започнатите тогава систематични разкопки довеждат до разкриването на Главния храм (El Templo Mayor) – властови административен или символичен център на мексиките. В горната си част има два малки храма, единият, посветен на Тлалок, а другият – на Уитцилопочтли – богове на дъжда и на войната на ацтеките.

- Дворецът на изящните изкуства – пищна сграда цялата от мрамор, седалище на прочутия Мексикански фолклорен балет. Театърът му е със забележителна завеса от стъкло Тифани.
- Църквата Сан Франсиско (1525 г.) – най-големият колониален храм.
- Пазарът Мерсед - най-големият в Америка с над 400-годишна история.
- Църквата към болницата Хесус Насарено, в която се пазят тленните останки на Кортес.
- Националната галерия за колониална живопис.
- Пазарът Сан Хуан, известен и като пазарът на занаятчиите.
- Аламеда – внушителен красив парк, където някога се е намирал пазарът на ацтеките.
- Църквата Професа – красив олтар и наклонена кула от ХVІ в.
- Музеят Сан Карлос - колекция от колониална живопис и картини на европейски майстори.
- Замъкът Чапултепек – построен през ХVІІІ в. на мястото на древна крепост на ацтеките.
- Базиликата Гуадалупе – най-почитаната в Мексико. През 1976 г. е построена нова базилика за над 10 000 поклонници.
- Паметникът на революцията с най-големите в света триумфални арки.
- Площад Гарибалди – събирателен пункт на многобройни мариачи в очакване да бъдат наети.
- Площадът на трите култури – включва руини от времето на ацтеките и църквата от ХVІ в. Сантяго Тлателолко.
- Олимпийският стадион.
- Зоологическата и ботаническата градини.
- Музеят Тамайо – произведения на модерното изкуство в интересна сграда.
- Музеят на модерното изкуство.
- Природонаучният музей.
- Зона Роса – известен търговски център.
- Театърът Несауалкойотл – една от най-хубавите концертни зали в света като акустика и художествено оформление.
- Културният полифорум Сикейрос – тук се намира най-големият стенопис в света, осъществен от художника.
- Националният парк на пустинята на лъвовете – борова гора и кармелитски манастир от ХV в.
- Плаващите градини Ксочимилко – лабиринт от канали, които в древността са били част от Теночтитлан.
- Манастирът Тепотсотлан и музеят на вицекралството – древна църква и манастир.
- Археологически паметници в околностите на града – северно, вулканът Теотиуакан; северозападно, пирамидите Тенайука (най-добре запазените в страната) и Акатитлан; северно, Тула (археологически находки от времето на толтеките); югоизточно, пирамидата Чолула (най-голямата в света с построена на върха колониална църква).










Забележителности