Кубинска делегация кани български участници на младежки фестивал във Венецуела


Къдринка Къдринова

Делегация на Съюза на комунистическата младеж (СКМ) на Куба, водена от Еделис Сантана Крус, посети България в края на май 2005 г. в рамките на обиколка из Източна Европа, чиято цел бе възстановяване на контактите с местните организации и отправяне на покана към тях за участие в 16-ия световен фестивал на младежта и студентите във Венесуела, Каракас, от 7 до 15 август т.г. Фестивалът е посветен на 60-годишнината от края на Втората световна война и от основаването на Световната федерация на демократичната младеж, чийто председател в момента е СКМ.
Тъкмо в ролята си на председател СКМ проведе у нас консултативни срещи в Министерството ва младежта и спорта, в младежките организации на НДСВ, БСП и др. Бяха отправени покани за участие във фестивала във Венесуела. Елица Нешевска, зам.-министър на ладежта и спорта, прояви сериозен интерес към поканата и пое ангажимента да проучи възможността за изпращане на българска национална делегация, която да участва в световната младежка проява.
Досега са потвърдили участие 113 страни от цял свят, които са готови да изпратят общо около 14 000 делегати. Ще участват Испания, Италия, Франция, Германия, Русия, Полша, Украйна, Турция, Гърция, Швеция, Финландия Дания и т.н. Квотата за издръжката на 1 участник през 7-е дни на фестивала е общо 150 долара. За делегациите от Европа и други по-далечни за домакините точки са предвидени чартърни полети.
Дискусиите на фестивала ще преминат в 4 основни сфери: война и империализъм; образование, наука, култера, комуникации и технологии; работа, икономика и развитие; демокрация и човешки права. Общият лозунг на предстоящия форум е “За солидарност и мир, да се борим срещу империализма и войната”. Идеята поредният фестивал да се проведе във Венесуела се е родила по време на среща на СФДМ в Кипър в началото на т.г. Предишният подобен фестивал се състоя в Алжир през 2001 г.



Контакти с България