170-годишнината на Хосе Марти, кубинския събрат на Ботев, бе чествана в София

Как ви звучи ето този куплет от известна песен в дни, когато отвсякъде слушаме за „Леопарди”?

С кожух леопардът се перчи,

но сам и злобен в дебри диви броди от рано.

По-богат съм от леопарди далечни –

с приятел добър съм рамо до рамо.

Това са строфи от „визитната картичка” на Куба – легендарната песен „Гуантанамера”. Автор на текста ѝ е големият кубински поет и революционер, събратът по съдба на нашия Ботев и наречен от кубинците също като нашия Левски Апостол на свободата – Хосе Марти. Утре, на 28 януари, се навършват 170 години от рождението му през 1853 г.

Наистина досущ като Ботев, той разпалва огъня на освободителната борба на кубинския народ срещу испанското владичество първо като поет, още от най-ранна възраст, после и като пламенен публицист в издаваните в емиграция вестници, а накрая заминава с кораб да участва в освободителната война в родината си и пада убит в битка на 19 май 1895 г.

С творчеството и идеите си Марти остава и до днес вдъхновител на революцията в Куба, а и в цяла Латинска Америка. За кубинците той е свят и обичан образ, в чиито стихове и слова те и до днес намират останали вечни във времето прозрения и просветления.

Както и всяка година, вече десетилетия наред, рожденият ден на тъй близкия духом и на българите Марти бе отбелязан с възпоменание край паметника му в София съвместно от Асоциацията за приятелство „България-Куба”, от кубинското посолство, от организацията на кубинците, живеещи у нас, от много приятели на Острова на свободата.

Сякаш специално падналият предната нощ сняг открои с белотата си онази чистота и светлина, които винаги са изпълвали и делото на Марти, и искреното приятелство, свързващо българи и кубинци.

С тази емоция бяха изпълнени и словата в памет на кубинския Апостол на свободата и в чест на неговия юбилей, произнесени днес край паметника му от посланичката на Куба у нас Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, от председателката на Асоциацията „България-Куба” Тамара Такова, от председателя а Съюза на българските писатели Боян Ангелов.

Във възпоменанието се включиха също почетната председателка на Асоциацията „България-Куба” Станка Шопова, председателката на СБЖ Снежана Тодорова, председателят на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България Георги Митов, председателят на Българския антифашистки съюз Евгений Белий, председателят на Градския съвет на БАС в София Борис Цветков, много общественици, интелектуалци, граждани.

След поднасянето на цветя и венци пред паметника на Марти, тържеството продължи в посолството на Куба, където Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан прикани гостите първо да разгледат вълнуваща изложба с детски рисунки от лауреати в традиционния ученически конкурс „Куба – далечна и близка”. Мнозина от младите художници са изобразили в творбите си Хосе Марти, както и другите личности, символизиращи Куба – Фидел Кастро и Ернесто Че Гевара.

След това Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан предложи на гостите да излязат всички заедно в заснежената градина на посолството, за да им покаже там една „изненада”. В тази градина навръх рождения ден на Фидел – 13 август – през 2021 г. бе засаден млад кипарис, който с растежа си и с вечнозелените си клонки да символизира и незримото вечно присъствие на историческия лидер на Кубинската революция в съдбата на неговия народ, а и в българо-кубинското приятелство.

„Изненадата”, представена днес, бе поставената пред кипариса малка паметна плоча с лаконичния надпис „На Фидел” на български и испански и датата – 13.08.2021 г.

Плочата е дарена от двама приятели на Куба, които работят в Светия синод. Надписът е толкова лаконичен, защото Фидел още преди смъртта си е обявил, че не желае да му се издигат никакви паметници, нито да се кръщават с името му улици, площади или институции. Дори на гроба му в Сантяго де Куба има само един грамаден бял камък с един-единствен надпис – „Фидел”. Ето защо и тук, в България, скромната плоча изчерпва всичко, което има да се посочи край вечно зеления кипарис в памет на вдъхновения от идеите на Марти Ел Команданате ен Хефе.

 

Контакти с България