Посланикът на Куба: Високо ценим обективността на българските медии


„Куба многократно е била жертва на информационната война, която наблюдаваме в света. Много от големите световни медии редовно изопачават действителността в нашата родина. На този фон особено високо ценим обективността, с която повечето медии в България отразяват събитията и процесите в страната ни. Позитивно и ползотворно е сътрудничеството ни със Съюза на българските журналисти и със Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”.
Това заяви на среща разговор в СБЖ посланикът на Куба у нас Педро Пабло Сан Хорхе. Срещата бе организирана от СБЖ и Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ).
Председателят на СБЖ Снежана Тодорова приветства посланик Сан Хорхе и подчерта, че топло приятелство традиционно свързва българския и кубинския народ, а нашите журналисти винаги с подчертан интерес следят развитието на Куба и информират за новините оттам родната аудитория.
Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на големия български певец Бисер Киров, който ни напусна на 6 ноември т.г. Той бе много обичан на Острова на свободата, където нееднокщратно бе гостувал и бе раздавал щедро таланта си.

Истинска нормализация със САЩ може да има само след отмяна на ембаргото

Посланикът на Куба изтъкна в експозето си, че всички осъществявани в родината му икономически промени са суверенно решение на нейния народ и са част от цялостния процес на Кубинската революция, която продължава за се развива и преминава през различни етапи. Н. Пр. Сан Хорхе обърна внимание на широко обсъдените и приети от състоялия се през април т.г. 7-ми конгрес на управляващата ККП „насоки за икономическо и социално развитие до 2030 г.”
Гостът изтъкна, че страната му е отворена към чуждите инвестиции, но няма да провежда никакви приватизации, а капиталовложенията отвън ще се насочват от правителството към нуждаещите се отрасли. Посланикът разказа за състоялия се наскоро Хавански панаир, в който са участвали над 60 държави.
Специален акцент на срещата беше процесът по нормализация на отношенията между Куба и САЩ, започнал в края на 2014 г. Н. Пр. Сан Хорхе подчерта, че за Куба главното условие да признае за реална нормализацията е отмяната на антикубинското ембарго на САЩ. Другото условие е на кубинския народ да бъде върната територията на американската военна база в Гуантанамо, а самата база да бъде закрита. Преговаря се също така по въпроса за исканите от Хавана компенсации за щетите, нанесени на Острова на свободата през близо 55-те години от въвеждането на ембаргото.
Посланикът припомни визитата на американския президент Барак Обама в Куба през март т.г. и отбеляза, че тогава са били сформирани двустранни комисии за преговори и са били подписани важни писма за намерения, които обаче тепърва предстои да се изпълнят със съдържание.
Педро Пабло Сан Хорхе обърна внимание, че тази година за първи път САЩ гласуваха не „против”, а „въздържал се” относно ежегодно внасяната от Куба в Общото събрание на ООН резолюция, настояваща за отхвърляне на американското антикубинско ембарго. От 193-те страни членки на ООН 191 се обявиха за отменяне на ембаргото, а само 2 - САЩ и Израел - се въздържаха.
Този резултат бе определен от посланика като „дипломатическа и политическа победа на Куба, признание, че блокадата се е провалила вследствие борбата и саможертвата на нашия народ, както и в резултат на международната солидарност”.

Името на Куба веднага отваря сърцата на българите

Гостът изтъкна успешното развитие на отношенията между Куба и ЕС, които след две години преговови са пред подписване на споразумение за политическия диалог, търговия и сътрудничество.
Специално внимание посланикът обърна на развитието на българо-кубинските отношения, за които каза, че иват много добри перспективи за задълбочаване в различни вазимоизгодни сфери, включително и в общи бизнес интереси. Подчерта, че е оптимист за добрите възможности пред български фирми, заинтересовани да „стъпят” в Куба.
С много топло чувство Н. Пр. Сан Хорхе изтъкна, че на всяка крачка среща изключително сърдечно отношение от страна на българите към родината му. „Достатъчно е само да произнеса името на Куба - и веднага насреща ми грейват усмивки, протягат се ръце, отварят се сърца,” сподели посланикът.
Гостът подчерта, че и кубинският народ с благдарност си спомня приноса на десетките хиляди български специалисти, работили навремето в Куба. Определи също така дейността на Асоциацията за приятелство „България-Куба” като „подарък” за неговата дипломатическа мисия в укрепване на българо-кубинските отношения.

Имаше въпроси за Доналд Тръмп, кубинското здравеопазване, Гуантанамо

Членове на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) се поинтересуваха по време на срещата как ще се отрази на кубинско-американските отношения избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Посланик Сан Хорхе отбеляза, че още е рано за еднозначни оценки, защото риториката по време на изборни кампании не е точен показател за същинските планове на новия държавен глава на САЩ.
Същевременно посланикът изтъкна, че съществуващите в момента в кубинско-американските отношения добри намерения, както и засиленият интерес към сътрудничество от страна на американски фирми, все още се спъват в действащото американско ембарго, което пречи на осъществяването на ковнкретни инициативи. Пратеникът на Хавана у нас изрично подчерта, че кубинското правителство държи диалогът с Вашингтон да се развива на основата на равнопоставеността, взаимното уважение и без намеса във вътрешите работи.
Въпрос за постиженията на кубинското зравеопазване и за възможностите за сътрудничество с България в здравната сфера отправен към посланика от Петя Пейчева от СБЖ, гостувала преди време в Куба благодарение на свое участвие в литературен конкурс на Кубинското посолство в памет на Хосе Марти. Н. Пр. Сан Хорхе отговори подробно за богатите възможности за сътрудничество в областта на здравеопазването, фармацевтиката, биотехнологиите, в които страната му има признати световни постижения.
Зам.-председателката на СИЖБ Мария Пачкова се поинтересува как напредват преговорит със САЩ относно съдбата на американската военна база в Гуантанамо. Подчертавайки, че искането на страната му е да си върне цялата територия на базата и тя да бъде напълно затворена, посланик Сан Хорхе раказа, че се водят преговори по тази „чувствителна и за двете страни тема”. Той изказа пожелание президентът Барак Обама да използва оставащия период до края на мандата си, за да изпълни макар и в последния момент едно свое все още неизпълнено обещание - за закриване на незаконния затвор, продължаващ да функционира на територията на Гуантанамо.
На кубинскиая гост бяха зададени още много въпроси, а част от колегите пожелаха и да се снимат с него. Снежана Тодорова връчи на Н. Пр. Сан Хорхе няколко специални издания за дейци на българската култура, както и книга за емблематичния български журналист Йосиф Хербст.


Контакти с България