Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес


Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) и Съюзът на българските журналисти (СБЖ) организират на 5 март 2013 г., вторник, от 11.00 ч., в залата на 3-ия етаж на СБЖ, ул. „Граф Игнатиев” 4, среща-разговор в памет на членовете на СИЖБ и на СБЖ Светлана Плашокова и Самуел Франсес, напуснали ни през 2012 г.
СИЖБ ще обяви учредяването на две годишни журналистически награди: на името на Светлана Плашокова – за кореспонденция от и за чужбина, и на името на Самуел Франсес – за журналистически принос. Наградите ще са книги – авторски, преводни и от личните сбирки на Светлана Плашокова и Самуел Франсес. Книгите ще бъдат дарени на СИЖБ от семействата двамата ни отишли си колеги. Първото присъждане на наградите ще е през ноември 2013 г. – по повод 10-годишнината от учредяването на СИЖБ.
На срещата-разговор са поканени посланиците на Аржентина, Бразилия, Венесуела, Испания, Куба, почетните консули на Еквадор, Колумбия, Мексико, Чили, директорката на Институт „Сервантес”, ръководители и преподаватели от Катедрата по испанистика и португалистика в СУ „Св. Кл. Охридски” и от Испанската гимназия „Мигел де Сервантес”, испанисти и др. Испания, Латинска Америка, испанският език и испаноезичната култура заемаха централно място в цялата професионална карирера, а и в личния живот на Светла и Сами. Добре дошли ще са всички членове на СИЖБ, СБЖ, Клуба на чуждестранния кореспондент, цялата журналистическа колегия – всички, които уважаваха, ценяха и обичаха отличните журналисти и сърдечните хора Светла и Сами. С нас ще бъдат и техните семейства.
Светлана Плашокова и Самуел Франсес бяха членове на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България от самото му учредяване през ноември 2003 г. и винаги са се раздавали безрезервно в организирането на дейностите и проявите на СИЖБ. Светла бе също така и зам.-председател на УС на СИЖБ. И двамата – и Светла, и Сами, всеки в различно време – работиха в течение на години като кореспонденти на испанската информационна агенция ЕФЕ за България. Бяха членове на Клуба на чуждестранния кореспондент към СБЖ. Чрез кореспонденциите им за ЕФЕ техният професионализъм и човешката им етика градяха образа на България пред Испания и Латинска Америка.
Самуел Франсес е едно от най-ярките и авторитетни имена в българската журналистика. Работил е дълги години в БТА и в „София прес”, а също е бил и на преводаческа работа в Куба. Автор е на книги и на многобройни публикации в българския, испанския и латиноамериканския печат. Оглавявал е в. „Еврейски вести”. Носител е на Ордена за граждански заслуги на Кралство Испания. Напусна ни на 30 ноември 2012 г. след дълго боледуване.
Светлана Плашокова е изявена испанистка, преводачка и журналистка. Превела е няколко книги. Живяла е и е учила в Куба. Работила е в Испанска редакция на Радио „България” към БНР. Напусна ни на 15 юни 2012 г. след тежко боледуване.
Нека си спомним отново за тях на 5 март т.г., от 11 ч, в СБЖ.

Къдринка Къдринова,
председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България


Какво правим