Двама български журналисти участват в четенията на „Дон Кихот” за Деня на книгата

23 април е Международен ден на книгата, избран заради общата дата, на която през 1616 г. със света се сбогуват едновременно двама гении на словото и духа - и Мигел де Сервантес, и Уилям Шекспир.

Навръх 23 април Институт „Серванетс” ежегодно организира традиционно, колективно, международно, 24-часово непрекъснато четене на безсмъртния роман на своя патрон „Дон Кихот". Това е едно невероятно зареждащо събитие, в което целият испаноезичен - и не само! - свят показва какво означава Книгата, за да сме Човеци.

В България испанският език е много популярен и обичан. Университетското обучение по испански стартира преди повече от половин век. За това специален принос навремето има и Куба, която ни изпраща свои преподаватели и заради тесните връзки с която испанският става толкова важен у нас.

Днес в страната ни е пълно и с много училища и гимназии с изучаване на испански език - всичките на изключително добро ниво. Ежегодно у нас се провежда и Фестивал на училищните театри на испански език - инициатива, за която специален принос има Отделът по образоването към посолството на Испания.

Тази година посолството на Испания в България посвещава четенето на „Дон Кихот” както на Международния ден на книгата, така и на 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни. За съжаление, заради пандемията от коронавирус четенето сега се наложи да бъде само онлайн - което обаче не попречи на духа на единението в името на един по-извисен и четящ свят.

В проявата се включиха осем изявени българи от различни сфери, включително експремиерът Симеон Сакскобургготски, министърът на туризма Николина Ангелкова, шефката на „Международно сътрудничество” в МОН Веселина Ганева, ръководителката на Катедрата по испанистика и португалистика на СУ „Св. Кл. Охридски” доц. д-р Татяна Пантева и др.

Сред прочелите откъси от романа на Сервантес има и двама журналисти. Това са председателката на Сдружението на испоноговорещите журналисти в България Къдринка Къдринова, която оглавява и сайта на СБЖ, както и „мистър Панорама” Бойко Василев от БНТ, член на същото Сдружение и на СБЖ. И двамата са участвали в подобни четения и други години. И двамата също така са носители на високото испанско отличие Офицерски кръст на Ордена за граждански заслуги.

С встъпителни и заключителни думи участват също посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко и директорката на Институт „Сервантес” в София Мария Луиса Сантос. Видеото с четенето може да се види на страницата на Институт „Сервантес” във Фейсбук , а също и в YouTube.

Интересно е и мотото, с което започва видеото - една фраза на носителя на наградата "Сервантес" за 2019 г., изтъкнатия испански (каталунски) архитект и поет Жоан Маргарит и Консарнау: "Свободата е една книжарница". Тук има и игра на думи, защото на испански libertad (свобода), libre (свободен), libro (книга) и libreria (книжарница) имат общ корен.

Едновременно с тази инициатива Библиотека „Серхио Питол” към Институт „Сервантес” в София дава възможност за участие и на всички любители на испанската литература. Те могат да качат своя история в „Инстаграм” със собствена любима книга от испаноезичен автор, да поместят откъс от нея или свой видео-прочит.

 

Какво правим