Илияна Йотова откри в София 24-ият Международен фестивал на училищните театри на испански език

Вече за 24-та година София е домакин на традиционния международен фестивал на училищните театри на испански език, организиран от увеличаващите се училища с изучаване на испански у нас и от Отдела по образованието към посолството на Испания в София. Започнал навремето като инициатива от България, фестивалът вече е станал централно- и източноевропейски, включвайки училища и от други държави в региона.

Тази година през двата дни на фестивалната програма – 27 и 28 април, свои спектакли ще представят 12 училищни театри от България, Словакия, Унгария, Полша, Чехия и Румъния. Ще участват по две групи от всяка една от тези страни, като ще бъдат играни пиеси на класически или съвременни испански автори. Общо около 100 ученици и около 20 преподаватели ще се включат във фестивала. По установила се вече традиция, фестивалът протича на сцената на Учебния театър в НАТФИЗ.

Международният фестивал е видимата страна на образователния процес, подкрепян от испанското Министерство на образованието и професионалното обучение в страните от Централна и Източна Европа посредством програмата „Испански езикови гимназии и паралелки“, сочи Отделът по образованието към посолството на Испания в София в съобщението си до медиите. По програмата се извършват редица дейности, сред които осигуряване на учители от Испания, обучения за местните учители и предоставяне на учебни материали и помагала по испански език.

На национално ниво фестивалът за училищните театри на испански език получава голям отзвук във всяка от страните, в които се провежда. Подкрепа му оказват местни образователни институции и на него се гледа с възхищение от други европейски страни. Като кулминация на този процес, развит по модела на преподаване в испанските езикови паралелки по програмата, след националните фестивали се провежда Международен фестивал за училищни театри на испански език.

Именно неговото 24-то издание бе открито тържествено днес с церемония в Народния театър „Иван Вазов”. Приветствие поднесе вицепрезидентката Илияна Йотова. След нея говориха посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко, директорката на Дирекция „Международно сътрудничество” в МОН Веселина Ганева и генералната директорка на Дирекцията по планиране в испанското Министерство на образованието и професионалното обучение Мария дел Анхел Муньос и Муньос.

Бе представена и художествена програма от български ученици, участващи в Международния фестивал на училищните театри на испански език.

 

Контакти с България